GRAFIC Sesiune pozitivă la bursă. Tranzacții de 5 milioane de euro pe acțiunile Romgaz și întoarcere a titlurilor Băncii Transilvania în zona maximelor post-ordonanță

GRAFIC Sesiune pozitivă la bursă. Tranzacții de 5 milioane de euro pe acțiunile Romgaz și întoarcere a titlurilor Băncii Transilvania în zona maximelor post-ordonanță
scris 27 mai 2019

Indicii principali de la BVB au câștigat câte 2 treimi de procent. Parametrii tehnici spun că piața refuză să scadă. De ce ședința de mâine este importantă.

Piața de la București a avut un debut apatic, reacțiile investitorilor fiind inițial minime la datele preliminare publicate despre alegerile europarlamentare, atât prin prisma deviațiilor la nivelul indicilor, cât și prin cel al volumelor. Ulterior, piața s-a animat pe fondul sesiunii favorabile europene, unde investitorii au dat o interpretare pozitivă pentru rezultatele electorale din principalele țări din UE.

Într-o zi în care bursa americană a fost închisă cu ocazia sărbătorii naționale a veteranilor Memorial Day, indicii europeni au închis în cea mai mare parte „pe verde”, inclusiv în Marea Britanie, Franța și Polonia unde câștig de cauză au avut euroscepticii: +0,40% indicele Euro Stoxx 50, +0,65% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,37% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,50% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,07% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,46% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,15% pentru indicele indicele PX de la Praga.

Tranzacție: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, ajung la o deținere de peste 87% din acțiunile Cemacon CITEȘTE ȘI Tranzacție: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, ajung la o deținere de peste 87% din acțiunile Cemacon

La București, direcția a fost, de asemenea, favorabilă. Pe fondul unui rulaj de 55,33 milioane lei (11,62 milioane euro), indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,63%, iar indicele BET a avansat cu 0,65%, până la nivelul de 8.242,22 de puncte, deja o secvență de 2 sesiuni pozitive. Sub aspect tehnic, este semnificativ faptul că vânzătorii au ezitat să împingă piața mai jos pentru a forța un nou minim atunci când au avut ocazia să o facă la jumătatea săptămânii trecute. Indicele a reușit să se mențină pe pragul de suport dat de media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește, și care fiind aplatizată erra ușor atacabilă, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Sesiune pozitivă la bursă. Tranzacții de 5 milioane de euro pe acțiunile Romgaz și întoarcere a titlurilor Băncii Transilvania în zona maximelor post-ordonanță

Sesiunile următoare sunt importante, un nou impuls ascendent anulând secvența negativă ce se contura conform teoriei lui Dow, cu maxime și minime din ce în ce mai coborâte. Continuarea pe o tendință favorabilă ar căpăta astfel o probabilitate sporită, deși actori din piață sunt prudenți legat de perspectiva unor noi aprecieri în apropierea verii. Cert este, că piața a refuzat să scadă, cel puțin momentan, atunci când a avut condițiile tehnice să o facă acum 3-4 sesiuni.

Profit din hârtie igienică. Vrancart Adjud realizează un câștig net trimestrial cu 46% mai mare CITEȘTE ȘI Profit din hârtie igienică. Vrancart Adjud realizează un câștig net trimestrial cu 46% mai mare

Interesul cel mai mare, vădit de tranzacțiile de 23,46 milioane lei, a existat pe acțiunile Romgaz Mediaș (SNG) care au staționat pe nivelul de preț de 34,10 lei/acțiune. Indicele energetic BET-NG a alunecat cu 0,02% sub referință, în pofida aprecierii celui mai important titlu din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP) care a câștigat 0,27%, până la prețul de 0,3690 lei/acțiune, pe transferuri cu 5,56 milioane lei.

Piața a fost tractată de acțiunile bancare, sensibile la sentimentul pentru România și, implicit, la mișcările politice. Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 2,21%, până la prețul de 11,08 lei/acțiune, pe volume mai degrabă modeste, echivalente cu 642.000 de lei., iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 2,09%, până la prețul de 2,2000 lei/acțiune, pe tranzacții de 16,44 milioane lei, ajungând în zona maximelor de la promovarea în decembrie a așa-numitei „taxe pe lăcomie” și până în prezent, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Sesiune pozitivă la bursă. Tranzacții de 5 milioane de euro pe acțiunile Romgaz și întoarcere a titlurilor Băncii Transilvania în zona maximelor post-ordonanță

Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,21%, până la prețul de 0,9660 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 6,81 milioane lei. Emitentul a notificat astăzi piața că săptămâna trecută a achiziționat din piață un număr de 3,31 milioane de acțiuni proprii, pentru care a plătit 3,21 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari. Indicele fondurilor închise de investiții BET-FI a coborât cu 0,81%, până la nivelul de 35.371,76 de puncte, însă tras în jos de corecția ex-dividend pe acțiunile SIF Oltenia (SIF5).

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif oltenia