Romgaz și-a majorat cu peste 16% profitul net, la o producție în creștere cu 4,8%

Romgaz și-a majorat cu peste 16% profitul net, la o producție în creștere cu 4,8%
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 mai 2019

Romgaz a profitat de primele luni ale acestui an în care nu intrase încă în vigoare plafonarea prețului gazelor naturale și și-a majorat cu 16,26% sau 75,8 milioane lei profitul net pe primul trimestru comparativ cu perioada similară a anului trecut. În primele trei luni ale anului, Romgaz a raportat un profit de 542 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,7 miliarde lei, în creștere la rândul său cu 15,5% față de cea înregistrată în perioada ianuarie-martie 2018.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Romgaz sugerează că rezultatele bune s-au fundamentat pe o creștere cu 4,8% a producției, care a ajuns în trimestrul întâi la 1,43 miliarde metri cubi.

Paradoxal însă, în condițiile în care susține că nivelul importurilor a rămas relativ constant, iar rivala sa, OMV Petrom, a anunțat o scădere a producției de gaze cu 8% în primul trimestru, Romgaz afirmă că, în primul trimestru al acestui an, cota de piață a companiei “a scăzut cu 2,7% față de cota de piață înregistrată în T1 2018”.

BCR vrea să emită obligațiuni de până la 1,5 miliarde de lei. Acționarii băncii au aprobat și dividende de 485 mil. lei, jumătate din profitul net CITEȘTE ȘI BCR vrea să emită obligațiuni de până la 1,5 miliarde de lei. Acționarii băncii au aprobat și dividende de 485 mil. lei, jumătate din profitul net

O explicație privind reducerea cotei de piață a Romgaz ar putea fi dată de diminuarea cu 1,2 TWh a gazelor extrase din depozitele subterane ale Romgaz față de perioada similară a anului trecut.

“Consumul de gaze naturale estimat la nivel național pentru primul trimestru al anului a fost de 48,5 TWh, cu aproximativ 3% mai mic decât cel înregistrat în trimestrul similar al anului trecut, din care aproximativ 9,33 TWh a fost acoperit cu gaze din import iar diferența de 39,2 TWh cu gaze din intern, la care Romgaz a participat cu 17,63 TWh, ceea ce reprezintă 36,36% din consumul național și 43,48% din consumul acoperit cu gaze din intern”, susține raportul companiei.

Ca urmare a perioadelor de indisponibilizare a grupurilor energetice pe fondul realizării lucrărilor la noua centrală, energia electrică emisă a fost cu 42,11% mai mică față de perioada similară a anului trecut (170,8 GWh vs 287,3 GWh).

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
profit
producție