GRAFIC Vânzările se reiau la BVB. Sunt „la butoane" străinii? Volume semnificative pe acțiunile OMV Petrom

GRAFIC Vânzările se reiau la BVB. Sunt „la butoane" străinii? Volume semnificative pe acțiunile OMV Petrom

Sursa: Smshoot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 sep 2018

Pentru a 3-a sesiune consecutivă la Bursa de Valori București, indicele principal a avut o închidere negativă, iar tendința de depreciere pare a se fi reluat după raliul robust accelerat recent. Peste 3 sferturi din activitatea de tranzacționare de astăzi a fost asigurată de 3 acțiuni preferate în general de investitorii nerezidenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o zi destul de agitată la nivel internațional, mai ales pe piețele valutare, Bursa de Valori București a fost marcată de o sesiune de deprecieri. Piața pare a căuta o direcție după etapa de consolidare parcursă de la începutul acestei luni, iar impulsul inițial este descendent.

Indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,64%, iar indicele reprezentativ BET a pierdut 0,68%, până la nivelul de 8.206,00 de puncte. Profit.ro semnala ieri că declinul volumelor în sesiunile precedente sugera că, pe nivelurile de preț aferente unui indice BET la nivelul de 8.300 de puncte, acțiunile au schimbat mâinile astfel încât piața ar urma să caute să se miște către alte repere.

Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip a trecut sub media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și s-a oprit momentan într-o zonă de confluență a mediilor mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55) și 200 de zile (EMA200). Piața se află pe o mișcare de respingere după testarea la finalul lunii trecute a retragerii Fibonacci de 50,00% a întregii scăderi din aprilie-iulie, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Vânzările se reiau la BVB. Sunt „la butoane

Declinul de la BVB pare mai degrabă legat de piața locală și de o reacție din punct de vedere tehnic, pentru că la nivel european și regional oscilațiile au fost neconcludente, așa cum o arată și închiderile principalilor indici: +0,21% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,43% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,19% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,05% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,14% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,31% pentru indicele PX de la Praga.

Interes sporit pentru acțiunile OMV Petrom

Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, volumele au fost concentrate și schimburile pe primii 3 emitenți au reprezentat 80,65% din rulajul de 40,74 milioane lei (8,78 milioane euro), fiind vorba de titluri tradițional preferate de investitorii nerezidenți, respectiv compania cu cea mai mare capitalizare, OMV Petrom (SNP), dar și de principalele 2 acțiuni bancare care dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România.

Titlurile OMV Petrom au staționat pe nivelul de preț al ședinței precedente, de 0,3365 lei/acțiune, pe transferuri de 21,32 milioane lei, peste jumătate din activitatea de tranzacționare de astăzi. Este un interes catalizat de atingerea ieri la Londra a reperului de 80,00 dolari/baril pentru țițeiul de tip Brent.

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 6,95 milioane lei, BRD Groupe Société Générale (BRD) au pierdut 0,72%, până la prețul de 13,80 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania, a coborât cu 1,07%, până la prețul de 2,3050 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,59 milioane lei.

Tranzacție de 1 milion de lei pe segmentul titlurilor de stat

Piața a fost „roșie” în ansamblul ei, însă amplitudinea mișcărilor a fost diferită la nivel sectorial. Astfel, indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,24%, până la nivelul de 37.476,72 de puncte, supraperformând pieței, iar indicele energetic BET-NG a avut un declin de 0,82%, mai abrupt decât indicii principali. Acesta a fost tras în jos de deprecierile acțiunilor Romgaz Mediaș (SNG) și Transgaz (TGN), cu 1,56% și, respectiv 1,36%.

Mai remarcăm și pe piața de obligațiuni o tranzacție în valoare de 1,05 milioane lei, cu titluri de stat din emisiunea Ministerului Finanțelor scadentă în aprilie 2019 (B1904A). Schimbul pe bonurile de tezaur cu dobândă fiă de 2,50% anual a fost efectuat cu 0,38% sub valoarea nominală, respectiv la nivelul de 99,62 lei/unitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
banca transilvania
brd
romgaz
transgaz
bvb
bursa