GRAFIC Zi de revenire la bursă. Noi maxime pe acțiunile Sphera. Nu este exclus un elan de final de an. „Mare atenție în ianuarie!”, avertizează un analist

GRAFIC Zi de revenire la bursă. Noi maxime pe acțiunile Sphera. Nu este exclus un elan de final de an. „Mare atenție în ianuarie!”, avertizează un analist

Surs foto: Pmakin / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 dec 2017

Pe fondul unei slăbiri a volumelor de tranzacționare, cotațiile de la Bursa de Valori București au fost eliberate de presiune, iar închiderea a fost pozitivă la nivelul principalilor indici. Acțiunile companiilor mari listate în acest an au avut aprecieri de 4-5%, respectiv un ricoșeu puternic din minime pentru acțiunile Digi și un avans către noi maxime pe acțiunile Sphera. Un cadou de aproximativ 50 milioane lei pentru piață vine de la acționarii majoritari francezi de la Zentiva România, care pregătesc o ofertă de cumpărare la un preț cu 40% peste închiderea de ieri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Brokerii și investitorii activi la Bursa de Valori București au reclamat în săptămânile precedente prezența unor vânzători mari la vânzare, cel mai probabil nerezidenți. Aceștia au luat o pauză astăzi, fapt care s-a văzut atât din reducerea volumelor, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 33,38 milioane lei (7,20 milioane euro), cât și printr-o revenire a cotațiilor.

Indicele reprezentativ BET s-a apreciat, astfel, cu 0,55%, până la nivelul de 7.587,26 de puncte, iar indicele compozit BET Plus a câștigat 0,59%. Liviu Moldovan, analist la Admiral Markets, observă că decorelarea față de piețele internaționale se păstrează. Astfel, dacă în a 2-a parte a acestui an, când indicii americani au mers din maxime în maxime, iar piețele europene au avut evoluții preponderent pozitive, la BVB tendința a fost descendentă. În sesiunea de azi, în oglindă, piața locală a închis „pe verde”, în contextul unui ușor declin al burselor mature.

Principalii indici europeni au avut deprecieri moderate de amplitudini apropiate: -0,71% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,65% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,78% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,44% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Mai degrabă, piața de acțiuni de la București s-a corelat cu cele regionale, care au consemnat valori pozitive: +1,04% pentru indicile WIG20 de la Varșovia, +1,02% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,52% pentru indicele PX de la Praga.

Avertisment: Bursa trimite un puternic semnal negativ. „Trecerea morții” este marcată pe parametri tehnici importanți ai principalului indice CITEȘTE ȘI Avertisment: Bursa trimite un puternic semnal negativ. „Trecerea morții” este marcată pe parametri tehnici importanți ai principalului indice

Peste jumătate din schimburile de la BVB a fost asigurată de primii cei mai tranzacționați emitenți, toți din sectorul financiar. Primul rulaj al zilei, cu transferuri în valoare de 4,23 milioane lei în piața reglementată și o tranzacție specială în piața deal cu 3,34 milioane lei, l-au înregistrat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au staționat pe nivelul de preț de 0,8400 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI, înstructura căruia Fondul este cel mai important emitent, a avut un avans de 0,49%, apropiat de media pieței, pentru o închidere la nivelul de 38.897,93 puncte.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au adunat cele mai mari volume în piața reglementată, echivalentul a 4,96 milioane lei, într-o sesiune în care cotația a staționat la prețul de 2,1000 lei/acțiune, care dă instituției de credit o capitalizare bursieră de 9,12 miliarde lei (1,37 miliarde euro).

Cealaltă bancă importantă listată la cota BVB, BRD Groupe Societe Generale (BRD), are o capitalizare de piață de 8,78 miliarde lei (1,89 miliarde euro), la ultimul preț de 12,60 lei/acțiune la care a închis astăzi, cu 0,60% peste referință. Tranzacțiile pe acest emitent s-au ridicat la 3,98 milioane lei pe segmentul regular, cărora li se adaugă transferuri de tip deal în valoare de 2,34 milioane lei,

Dacă avem în vedere că la începutul acestui an compania financiară Deloitte a evaluat la 9,76 miliarde lei Banca Comercială Română în vederea derulării unei oferte de retragere, rezultă că în sistemul bancar românesc sunt 3 instituții de credit cu valoare apropiată. În prima jumătate a anului, Banca Transilvania era detașată, prețurile de tranzacționare pe bursă conferindu-i constant capitalizări de piață peste 10 miliarde lei.

Moldovan, observator de 20 de ani al bursei românești și al piețelor internaționale de capital, are și o explicație pentru pierderea de capitalizare a Băncii Transilvania din ultimele 3 luni. Astfel, dacă după preluarea Volksbank, acțiunile Băncii Transilvania au avut un raliu puternic, povestea nu se repetă și în cazul achiziției Bancpost. Activele băncii cumpărate recent nu au fost incluse în bilanțuri cu același discount ridicat cu care au fost preluate cele ale Volksbank, astfel încât este mai puțin spațiu pentru o majorare semnificativă de profitabilitate.

„Vacile de muls” de pe bursă, mai puțin „lapte”

Nu este singurul motor pe care îl pierde bursa românească. Moldovan, timp de peste 8 ani realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere, explică declinul din a doua parte a anului și prin faptul că povestea dividendelor suplimentare acordate la companiile în care statul deține pachetul de control și-a epuizat efectul care a antrenat creșteri încă de la începutul anului. El mizează pe o reintrare la cumpărare a investitorilor care au vândut după încasarea dividendelor, abia undeva în lunile februarie-martie, când se vor anunța noile repartizări ale câștigurilor aferente anului în curs, ceea ce ar contribui favorabil și asupra dinamicii cotațiilor și asupra volumelor.

EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța

Răsplata ar putea fi, însă, mai mică. „Vacile de muls au ugerele secătuite”, zice analistul. „La anul se va extrage mai puțin lapte.” Oferă exemplul Transgaz Mediaș (TGN), unde după ce acționarii au încasat dividende speciale, transportatorul energetic a anunțat că se împrumută cu 50 milioane euro de la Banca Europeană pentru Investiții în vederea participării la proiectul gazoductului transfrontalier BRUA. Astăzi, titlurile Transgaz, după corecțiile severe din prima jumătate a lunii, au avut o revenire consistentă, de 4,05%, până la prețul de 385,00 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 2,51 milioane lei.

Maxime pe compania care deține KFC și Pizza Hut

Amplitudini mai mari ale mișcărilor pozitive am consemnat pe titlurile companiilor mari care au fost listate în acest an. Astfel, titlurile Digi Communications (DIGI) au ricoșat cu 4,55%, până la prețul de 34,50 lei/acțiune, pe un rulaj de 3,11 milioane lei, semnificativ peste media obișnuită de tranzacționare a acestui emitent. La jumătatea sesiunii de tranzacționare de ieri, titlurile operatorului telecom au consemnat un minim de la listare de 30,30 lei/acțiune, nivel cu 24,25% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota bursei în luna mai a acestui an.

Prin contrast, titlurile Sphera Franchise Group (SFG), compania care operează lanțurile de alimentație publică KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell, oferă un randament de 36,21% investitorilor care au achiziționat aceste acțiuni în oferta publică derulată în această toamnă la prețul de 29,00 lei/acțiune. Astăzi, titlurile Sphera au atins în piață un nou maxim de la listare, de 39,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 841.000 de lei.

Cadou de Crăciun pentru bursă de la Sanofi

Un salt în limita plafonului de 15% admis de sistemul operatorului de piață BVB am consemnat astăzi pe titurile Zentiva România (SCD), care au închis la prețul de 2,8700 lei/acțiune în ziua în care emitentul a anunțat că acționarii majoritari Venoma Holdings Limited și Sanofi Aventis Europe ar urma să lanseze o ofertă de cumpărare de 3,5000 lei/acțiune pentru care deja a obținut angajamente de vânzare de la acționari concentrând 10,45% din acțiunile producătorului de medicamente generice.

Oferta ar urma să se facă la un preț superior cu 40,00% precedentei închideri, de 2,5000 lei/acțiune.Dimensiunea pachetelor ne spune că ar fi vorba despre un acord de vânzare din partea fondurilor administrate NN și a finlandezilor de la KJK Fund II SICAV-SIF, activi într-o AGA-șoc relatată pe larg de Profit.ro și în care conducerii companiei, denunțată ca având agenți dubli Sanofi-Zentiva, i s-a adresat suspiciunea că prin prețuri de transfer deturnează profitul dinspre compania românească spre majoritarul francez. „Faptul că multinaționalele ne fură profiturile în țara asta, eu, ca mic acționar la Zentiva, chiar observ chestia asta”, declara atunci Răzvan Lefter, reprezentant al KJK, ce l-a invocat pe post de bau-bau al multinaționalelor pe liderul majorității Liviu Dragnea. „Să îi scriem domnului Dragnea! Poate îi scriem o scrisoare. Domnul Dragnea – nu știu dacă îl cunoașteți – este președintele Camerei Deputaților și un politician român și dânsul e un campion al luptei pentru echitate socială”, spunea aceasta în AGA.

Este un mesaj preluat la numai o zi de șeful PSD după lecturarea acestuia în Profit.ro. "Am citit în presă despre nemulțumirile acționarilor unor firme din România care sunt deținute de mari grupuri multinaționale. Ei se plâng de faptul că profiturile obținute aici sunt transferate, prin operațiuni fictive, către grupurile din afară care dețin pachetul majoritar. Scad astfel artificial și dividendele acționarilor minoritari din România, și taxele datorate către statul român. Susțin categoric orice investiție străină onestă în România! Dacă însă se recurge la operațiuni fictive, pentru a eluda plata taxelor în România, atunci cred că ANAF-ul și alte autorități ar trebui să intervină”, scria Dragnea pe contul său de Facebook.

Având în vedere diferența de 1 leu între prețul de piață de dinaintea anuțului și cel al ofertei programată a se derula în termen de 60 de zile, precum și dimensiunea pachetelor vizate, reiese că majoritarul de la Sanofi ar urma să vireze aproximativ cu 50 milioane lei în plus către investitorii de portofoliu activi la BVB.

Electrica ia o pauză în vânzările accelerate

Disiparea interesului pentru dividende despre care vorbește Moldovan se resimte și în interesul mai redus pentru titlurile de la segmentul energetic. Deși indicele sectorial BET-NG a avut o apreciere de o amplitudine peste media pieței, de 0,93%, volumele au fost mai slabe.

Din componența sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avut cea mai bună lichiditate, cu transferuri însumând 1,59 milioane lei, în condițiile în care cotația s-a corectat cu 0,16%, până la prețul de 30,90 lei/acțiune. Prin contrast, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,71%, până la prețul de 0,2830 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,26 milioane lei. Moldovan de la Admiral Markets punctează că evoluția acțiunilor companiei petroliere românești a fost slabă, fără a se cupla la vansul furibund al cotațiilor internaționale ale petrolului din ultimele luni.

Tot pe segmentul energetic, titlurile Electrica au avut o revenire de 0,74%, până la prețul de 10,86 lei/acțiune, valoarea schimburilor fiind mai mică de 1 milion de lei. Este un repaos, după o vânzare foarte agresivă. Așa cum se vede pe graficul atașat că de la jumătatea lunii noiembrie scăderile au fost susținute, fără măcar o revenire a prețului, evoluția fiind strictă pe media mobile exponențială de 5 zile (EMA5). În același timp, 11 din ultimele 13 ședințe de tranzacționare pe acest emitent au aferente lumănări japoneze roșii, iar indicatorul Real Strength Index (RSI 14) a pătruns în zona de supravânzare.

GRAFIC Zi de revenire la bursă. Noi maxime pe acțiunile Sphera. Nu este exclus un elan de final de an. „Mare atenție în ianuarie!”, avertizează un analist

Piața în general este apăsată, iar Moldovan nu exclude o revenire în a 2-a jumătate a acestei luni. Nu există o practică a „coafării” cotațiilor în vederea ameliorării performanțelor portofoliilor fondurilor de investiții, dar nu este exclus să vedem aprecieri. „Mare, mare atenție la ce se va întâmpla la începutul lunii ianuarie!”, avertizează analistul financiar, indicând faptul că scăderile s-ar putea relua încă din primele zile de tranzacționare din 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
sphera
liviu moldovan
bursa
bvb
digi
romgaz
banca transilvania
admiral markets