GRAFICE Liniile de apărare de la BVB sunt rupte. Scăderi generalizate, pe volume consistente. Indicele BET atinge minimul ultimelor 10 luni

GRAFICE Liniile de apărare de la BVB sunt rupte. Scăderi generalizate, pe volume consistente. Indicele BET atinge minimul ultimelor 10 luni

Sursa foto: Thanee Hengpattanapong | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 mar 2022

Absența unei rezoluții la criza ucraineană și escaladarea îngrădirilor reciproce între Occident și Rusia a adus o undă de șoc pentru piețele de acțiuni care nu a ocolit România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Începutul de săptămână a fost dominat de turbulențe puternice în piețele financiare internaționale.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Cotațiile pe mărfuri sensibile la conflictul din Ucraina precum petrolul, gazul natural și grâul au explodat către noi valori record, în paralel cu un declin pe linie al burselor.

Este climatul în care și la BVB am avut o ședință marcată de o cădere abruptă, la un moment dat pierderile medii fiind de peste 6%. Cu Ungaria transmițând mesaje clare că nu va fi placă turnantă pentru transportul de muniție către Ucraina și cu rezerve majore dinspre Slovacia și Polonia, România are cea mai mare predispoziție de a fi statul terț atras în decizii care să fie percepute drept ostile de Federația Rusă.

Fondul suveran al Norvegiei și-a sporit prezența pe bursa românească, dar semnează și un EXIT. Plasamentele se apropie de 100 milioane dolari. Investiții în Aquila și TTS CITEȘTE ȘI Fondul suveran al Norvegiei și-a sporit prezența pe bursa românească, dar semnează și un EXIT. Plasamentele se apropie de 100 milioane dolari. Investiții în Aquila și TTS

Acesta este contextul în care bursa locală a avut un declin mai pronunțat față de alte piețe dezvoltate. Aversiunea la risc a făcut ca după prima oră de tranzacționare acțiunile Băncii Transilvania (TLV) să piardă peste 7%, iar acțiunile TeraPlast Bistrița (TRP) să sufere o cădere de aproape 15%. Piața s-a stabilizat până la prânz și s-a încris pe o mișcare de recuperare parțială, așa cum se vede pe graficul atașat care surprinde traioectoria indicelui BET în ultimele 2 ședințe.

GRAFICE Liniile de apărare de la BVB sunt rupte. Scăderi generalizate, pe volume consistente. Indicele BET atinge minimul ultimelor 10 luni

„A fost un rebound ușor astăzi, dar nu mi se pare să fie o întoarcere acum”, a spus într-o discuție Profit.ro Florin Mirică, investitorul care a anticipat minimul crizei coronavirus din martie 2020. „Ar putea să meargă mai mult lateral sau să scadă. Depinde de evenimentele din Ucraina...”

Profitul Ropharma mai mic în 2021 decât în anul pandemiei CITEȘTE ȘI Profitul Ropharma mai mic în 2021 decât în anul pandemiei

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 114,74 milioane lei (23,18 milioane euro) în linia lichidității sporite a etapei marcate de confruntările militare din Ucraina. Cele mai mari transferuri, de 25,38 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Băncii Transilvania, care au coborât cu 1,82%, până la prețul de 2,1600 lei/acțiune ce conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,63 miliarde lei (2,75 miliarde euro).

Tot pe segmentul bancar, BRD Groupe Société Générale (BRD) s-a depreciat cu 5,49%, până la prețul de 16,54 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 11,84 milioane lei și titlurile grupului austriac Erste (EBS) s-au prăbușit cu 11,72%, în acord cu mișcarea de pe piața principală din Viena, pe o activitate de 5,86 milioane lei.

Antibiotice Iași raportează pentru 2021 creșteri ușoare la aproape toate capitolele din bilanț. Salt de profit la T4 CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași raportează pentru 2021 creșteri ușoare la aproape toate capitolele din bilanț. Salt de profit la T4

Cele mai lichide simboluri din sectorul energetic au înregistrat o amplitudine diferită a impulsului negativ: -2,71%, până la prețul de 34,05 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), pe transferuri de 12,53 milioane lei, -4,93%, până la prețul de 32,80 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce cumulat volume echivalente cu 10,28 milioane lei și -0,82%, până la prețul de 0,4230 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Pertrom (SNP), pe un rulaj de 5,74 milioane lei.

Astfel, tendința a fost generalizat descendentă și la nivelul indicilor: -3,90% pentru indicele compozit BET-XT, -4,58% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 45.196,83 puncte, -2,67% pentru indicele energetic BET-NG și -3,79% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 10.964,17 puncte este la minimul ultimelor 10 luni.

GRAFICE Liniile de apărare de la BVB sunt rupte. Scăderi generalizate, pe volume consistente. Indicele BET atinge minimul ultimelor 10 luni

Ocolite nu au fost nici acțiunile mai puțin lichide. Indicele pieței AeRO a coborât cu 4,53%, fiind semnificativ sub valoarea de lansare. Vedeta acestei piețe, acțiunea AROBS Transilvania (AROBS) a suferit un declin de 2,60%, până la prețul de 1,6460 lei pe unitate, pe tranzacții de 1,35 milioane lei.

Grupul Aquila își majorează cu un sfert profitul net la 2021 CITEȘTE ȘI Grupul Aquila își majorează cu un sfert profitul net la 2021

Au subperformat drastic pieței, titlurile MedLife (M) cu o cădere de 6,55%, până la prețul de 16,40 lei/acțiune, pe transferuri de 5,07 milioane lei, titlurile TeraPlast cu un șoc de 11,01%, până la prețul de 0,6140 lei/acțiune, pe o activitate de 4,60 milioane lei, și titlurile One United Properties (ONE), ce s-au prăbușit cu 9,50%, până la prețul de 1,0480 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,92 milioane lei.

Interes a existat și pentru segmentul fondurilor închise de investiții. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au scăzut cu 5,38%, până la prețul de 1,7600 lei/acțiune, pe transferuri de 7,82 milioane lei, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au staționat la prețul de 1,9500 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,14 milioane lei, și titlurile Evergent Investments (EVER) au căzut cu 8,66%, până la prețul de 1,0550 lei/acțiune, pe o lichiditate în echivalent 1,10 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica