Investitorii de la BVB aruncă acțiunile de la prima oră. Indicele BET pierde peste 6%. Acțiunile Nuclearelectrica și Banca Transilvania se prăbușesc cu 7-8%

Investitorii de la BVB aruncă acțiunile de la prima oră. Indicele BET pierde peste 6%. Acțiunile Nuclearelectrica și Banca Transilvania se prăbușesc cu 7-8%

Sursa foto: BVB

scris 7 mar 2022

În contextul escaladării conflictului din Ucraina, la Bursa de Valori București consemnăm deprecieri generalizate și agresive.

Deschiderea negativă de săptămână încă din sesiunea asiatică a transmis o undă de șoc și pe bursa românească, unde investitorii s-au activat la vânzare din primele minute doborând cotații la minime care nu s-au mai văzut de aproximativ un an. Indicele reprezentativ BET a căzut după o oră de tranzacționare cu peste 6%, ajungând sub nivelul de 10.700 de puncte. Profit.ro a semnalat încă de marțea trecută ruperea unor suporturi importante și inversarea tendinței prin configurarea unei secvențe de maxime și minime din ce în ce mai coborâte specifică trendului descedent, conform teoriei lui Dow.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Tonul deprecierilor îl dau acțiunile Nuclearelectrica (SNN), cu un recul de 8,12%, până la prețul de 31,70 lei/acțiune, pe transferuri de 5,74 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) se prăbușesc cu 7,73%, până la prețul de 2,0300 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,51 milioane lei, fiind la minimul ultimelor 12 luni.

Declinul se accelerează pe fondul trrecerii conflictului din Ucraina într-o fază de distrugeri importante și al temerilor din piețe față de o eventuală internaționalizare a conflictului. Președintele Federației Ruse a avertizat la sfârșitul săptămânii trecute că în cazul declarării spațiului aerian ucrainean liber de zboruri de către occidentali, orice foc executat dintr-o terță țară asupra aparatelor de zbor rusești va aduce acesteia un statut de cobeligeranță, indiferent de alianța în care se află. România are cea mai lungă frontieră cu Ucraina dintre țările NATO.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), are o evoluție ceva mai atenuată, -4,57%, până la prețul de 16,70 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,41 milioane lei, impactul fiind redus și de dividendul special pe care instituția de credit l-a propus acțioanrilor în contul câștigurilor din anii 2019 și 2020.

Titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au un picaj de 14,49%, până la prețul de 0,5900 lei/acțiune, pe o activitate de 1,86 milioane lei. Indicii sectoriali BET-FI și BET-NG suferă, de asemenea, scăderi de 7,53% și, respectiv, 5,60%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
nuclearelectrica
teraplast