Grupul Bursa de Valori București și-a dublat profitul net în 2022. Contribuție importantă dinspre listările de obligațiuni ale băncilor

Grupul Bursa de Valori București și-a dublat profitul net în 2022. Contribuție importantă dinspre listările de obligațiuni ale băncilor

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 feb 2023

În condițiile unei majorări a activității de tranzacționare procesate, grupul BVB și-a majorat veniturile cu mai mult de o cincime și aceasta s-a răsfrânt asupra profitabilității.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Seceta de listări și subțierea drastică a volumelor pe piața reglementată în a 2-a jumătate a anului nu și-a pus amprenta asupra rezultatelor financiare ale operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB). Aceasta a raportat pentru anul trecut la nivel de grup venituri operaționale consolidate de 56,54 milioane lei, cu 22,46% mai mari decât cele de 46,17 milioane lei din 2021.

Performanța a fost obținută în contextul unei majorări cu 11,20% a tranzacțiilor totale pe bursa românească, la 24,02 miliarde lei, de la 21,63 miliarde lei. Dinamica a fost apropiată, +11,05% pe segmentul pricnipal, acțiuni, drepturi, respectiv la 13,70 miliarde lei, de la 12,32 miliarde lei. Activitatea a fost mai intensificată la începutul anului, când investitorii și-au reconsiderat masiv pozițiile la declanșarea conflictului din Ucraina, dar a fost susținută și pe parcursul anului de oferte publice derulate de emitenții cu capitalizare mare.

SURPRIZĂ - Operatorul centralei Cernavodă a cumpărat peste o treime din ultima emisiune de obligațiuni a CEC Bank CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - Operatorul centralei Cernavodă a cumpărat peste o treime din ultima emisiune de obligațiuni a CEC Bank

Dacă tranzacțiile de pe piața certificatelor au înregistrat un recul de 5,74%, la 821 milioane lei, de la 871 milioane lei, în schimb tendința a fost favorabilă pe segmentul instrumentelor cu venit fix, unde s-a înregistrat o creștere de 12,56%, la 9,50 miliarde lei, de la 8,44 miliarde lei. Este vorba despre aport important atât dinspre titlurile de stat unde programul Fildelis a păstrat frecvența trimestrială, cât și dinspre piața primară a obligațiunilor corporative unde emitenții principali au fost băncile comerciale.

Grupul BVB a avut o contribuție importantă pe partea de venituri și de la Depozitarul Central. Astfel, veniturile din operațiunile de registru s-au majorat cu 23%, la 24,66 milioane lei.

Tranzacție - Purcari atrage un fond creditat cu active de jumătate miliard dolari CITEȘTE ȘI Tranzacție - Purcari atrage un fond creditat cu active de jumătate miliard dolari

Cheltuielile operaționale consolidate au crescut cu 9,74%, la 47,75 milioane lei, de la 43,51 milioane lei în exercițiul financiar. Dinamica este mai atenuzată decât cea a câștigurilor după o etapă în care costurile s-au majorat în primul rând ca urmare a eforturilor de alocare a resurselor pentru crearea Contrapărții Centrale, proiect a cărei documentații a fost depusă recent la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În aceste condiții, profitul net s-a majorat cu 97,16%, la 10,43 milioane lei, de la 5,29 milioane lei în 2021. Marja netă a urcat la 18%, de la 11%. Performanța a fost luată în calcul de investitorii de protofoliu care au ridicat cotația acțiunilor BVB pe un trend ascendent foarte puternic ce s-a conturat începând cu luna august a anului trecut. La ultimul preț de piață de 40,70 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a societății se ridică la 327,60 miliaone lei (66,99 miliaone euro).

Grupul Bursa de Valori București și-a dublat profitul net în 2022. Contribuție importantă dinspre listările de obligațiuni ale băncilor

Activele totale ale grupului BVB erau la sfârșitul anului trecut de 198,58 milioane lei, cu 4,76% mai mari decârt cele de 189,56 milioane lei de la 31 decembrie 2021. În acelașio interval de raportare datoriile totale s-au menținut relativ constante, la 44,36 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
titluri de stat
fidelis
depozitarul central