Guvernul evită să avanseze o dată de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

Guvernul evită să avanseze o dată de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2017

Guvernul nu avansează o dată de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, promis în campania electorală și anunțat oficial la începutul lunii februarie, explicând, într-un răspuns trimis unui deputat PSD, că el va urmări "orientările programului de guvernare 2017-2020". Ministrul Economiei, Mihai Tudose, afirma că proiectul va fi pus în dezbatere pe 15 mai, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Deputatul PSD Mircea Drăghici, trezorierul partidului, a trimis către Ministerul Economiei, la mijlocul lunii aprilie, o interpelare în care cerea date cu privire la FSDI și măsura în care fondurile vor fi distribuite și către obiective din județul Argeș.

Ministerul Economiei răspunde, în luna mai, făcând o trecere în revistă a obiectivelor acestui Fond și a stadiului de implementare, repetând argumentele folosite chiar de Mircea Drăghici în interpelare.

Cine a înlocuit-o pe Clotilde Armand la șefia Egis România. Supervizorul autostrăzii Transilvania și-a dublat profitul anul trecut CITEȘTE ȘI Cine a înlocuit-o pe Clotilde Armand la șefia Egis România. Supervizorul autostrăzii Transilvania și-a dublat profitul anul trecut

Deputatul a menționat nevoia acestui Fond, care, potrivit programului de guvernare, "va avea scopul de a contribui la statutul de piață emergentă prin stimularea lichidităților pe Bursa de Valori București și prin ridicarea nivelului de absorbție a fondurilor europene nerambursabile".

Ministerul Economiei îi răspunde deputatului că FDSI "va contribui atât la eforturile României de obținere a statutului de piață emergentă pentru piața autohtonă de capitol prin creșterea lichidității pe Bursa de Valori București, cât și la creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene nerambursabile".

În final, Ministerul Economiei se referă și la calendarul de înființare, dând un răspuns vag, în care trimite la prioritățile programului de guvernare și reia descrierea FDSI, deși acest subiect nu făcuse obiectul interpelării deputatului PSD.

"În ceea ce privește calendarul estimativ al înființării FSDI, acesta va urmări orientările Programului de Guvernare 2017-2020 și reprezintă o abordare managerială a Guvernului orientată spre creșterea performanței și utilizarea eficientă a activelor deținute de stat, fiind centralizator de expertiză, instrument de capitalizare a companiilor de stat, dar și de finanțare a proiectelor de țară, aducând un efect de multiplicare în economie, prin atragerea de capital din diverse surse publice și private. FSDI va fi un partener de încredere atât pentru investitorii instituționali, precum BERD, BEI, Banca Mondială, cât și pentru fonduri de investiții sau alți investitori privați", se arată în răspuns.

Magnatul rus Alișer Usmanov a făcut o ofertă de peste un miliard de euro pentru a prelua controlul clubului de fotbal Arsenal Londra CITEȘTE ȘI Magnatul rus Alișer Usmanov a făcut o ofertă de peste un miliard de euro pentru a prelua controlul clubului de fotbal Arsenal Londra

Documentul nu face nicio referire la obiectivele din județul Argeș, cu privire la care deputatul Mircea Drăghici a trimis interpelarea.

Într-un interviu acordat News.ro, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a spus că proiectul va fi pus în dezbatere publică până pe 15 mai și va avea și o capitalizare inițială în jur de 1,8-1,9 miliarde lei. Pe site-ul Ministerului nu este însă disponibil acest proiect la această dată.

Pe 15 februarie, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, propus de Guvern, a generat "interes uriaș" în mediile financiare internaționale, din SUA până în Norvegia, urmând să ajute la "reindustrializarea României".

Guvernul a formalizat pe 9 februarie constituirea unui comisii interministeriale formată din reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului de Finanțe, reprezentanți ai Consiliului Concurenței și ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru înființarea Fondului, anunțând la vremea respectivă că în cel mult 2 luni va fi definitivat proiectul.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul suveran de dezvoltare si investitii
fsdi
fondul suveran
ministerul economiei
psd