H2O – apă vie pentru bursă. Tranzacțiile cu acțiuni de la BVB urcă la peste 820 milioane lei, peste 90% din această activitate asigurată de noua "jucărie" Hidroelectrica

H2O – apă vie pentru bursă. Tranzacțiile cu acțiuni de la BVB urcă la peste 820 milioane lei, peste 90% din această activitate asigurată de noua "jucărie" Hidroelectrica

Sursa foto: Tirrasa | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 iul 2023

La prima zi în ring, acțiunea Hidroelectrica a energizat bursa. Indicele BET sa-a apropiat de nivelul de 13.000 de puncte pentru prima dată în utlimele 13 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Profitând și de un elan la cumpărare pe bursele mari ale lumii, piața de acțiuni de la București a avut una din cele mai bune zile din istoria sa. Investitorii au fost „la butoane” în ziua cea mare a listării Hidroelectrica (H2O), emitent care s-a bucurat de suprasubscriere în oferta sa publică având o valoare de 9,28 miliarde lei (1,88 milioarde euro).

Un consens în discuțiile avute de Profit.ro cu persoane active în piață este acela că volumele au fost peste așteptări. Tranzacțiile cu acțiuni Hidroelectrica s-au ridicat la 759,71 milioane lei (153,56 milioane euro). Cele 6,81 milioane acțiuni schimbate reprezintă 1,51% din totalul titluirilor și au fost echivalentul a 8,73% din cele 78,00 milioane de acțiuni puse în vânzare de Fondul Proprietatea (FP) fără opțiunea de supra-alocare.

VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor CITEȘTE ȘI VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor

„A fost intens, mai ales în prima parte”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani. El indică volumele ridicate ca fiind un rezultat al unui comportament diferit al investitorilor. Au fost cei mulțumiți de randament și „au ieșit de pe hidro, așteptând potolirea exuberanței”, în timp ce alții au folosit sumele returnate ca urmare a alocării pro-rata pentru achiziția de pachete suplimentare.

Atât deschiderea, cât și închiderea au fost la prețul de 110,00 lei/acțiune, care ridică valoarea de piață a Hidroelectrica la 49,48 miliarde lei (10,00 miliarde euro), lumânarea japoneză aferentă sesiunii fiind de tip „doji”, cu o umbră superioară către nivelul de 115,00 lei/acțiune, unde a fost maximul zilei.

DOCUMENT Intervenționismul guvernamental, principala sursă de risc pentru Hidroelectrica CITEȘTE ȘI DOCUMENT Intervenționismul guvernamental, principala sursă de risc pentru Hidroelectrica

Murgoci de la Estinvest afirmă că ora de predeschidere a fost una a căutării unor repere de preț și s-au văzut comportamente neobișnuite, cu ordine date la piață pentru zeci de mii de acțiuni sau cotări în zonele inferioare ale coridorului ofertei. La deschidere chiar a fost o presiune la vânzare. „Probabil a fost o temere că prețul ar putea să coboare...”, spune brokerul.

Piața în ansamblu a fost actalizată pentru un rulaj-record de 821,31 milioane lei (165,89 milioane euro) al segmentului acțiuni. Departe de Hidroelectrica, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au cumulat schimburi însumând 21,20 miliaone lei, într-o zi înb care cotația a aurcat cu 22,66 lei/acțiune, până la un nivel la care, totuși, instituția de credit are o capitalizare bursiere de 3,3 ori mai mică decât producătorul de energie hidro.

Bittnet Systems închide în condiții de suprasubscriere oferta pentru o emisiune de obligațiuni în valoare de 5 milioane lei CITEȘTE ȘI Bittnet Systems închide în condiții de suprasubscriere oferta pentru o emisiune de obligațiuni în valoare de 5 milioane lei

Titlurile vânzătorului Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,75%, până la rețul de 1,8860 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,64  milioane lei. Sunt mișcări care au dat și direcția general pozitivă a pieței, așa cum aceasta este surprinsă și de tabloul indicilor: +1,31% pentru indicele compozit BET-XT, +0,66% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 48.354,98 de puncte, +1,53% pentru indicele energetic BET-NG și +1,43% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12,997,20 de puncte este pe un nou maxim al ultimelor 15 luni..

H2O – apă vie pentru bursă. Tranzacțiile cu acțiuni de la BVB urcă la peste 820 milioane lei, peste 90% din această activitate asigurată de noua

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,93% pe a 3-a activitate a zilei, de 9,80 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au retras cu 0,65%, până la prețul de 45,90 lei/acțiune, pe transferuri de 2,69 milioane lei. Tot la capitolul energie, titlurile Romgaz (SNG) au câștigat 0,61%, până la prețul de 41,30 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,82 milioane lei.

Așteptările sunt în piață că volumele de la Hidroelectrica – deși nu la nivelurile din prima zi – vor rămâne ridicate. O parte din investitorii care le-au vândut vor căuta oportunități de intrare pe terți emitentți, spune Răzvan Raț, director general adjunct la SSIF BRK Financial Group.

Potențialele intrări sunt pe emitenți care și în ședința listării Hidroelectrica au depășit un reper al schimburilor de 1 milion de lei: BRD Groupe Société Générale (BRD), Digi Communications (DIGI), TeraPlast Bistrița (TRP), MedLife (M), Electrica (EL).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
hidroelectrica