Hidroelectrica intră repede în indicii agențiilor MSCI și FTSE Russell

Hidroelectrica intră repede în indicii agențiilor MSCI și FTSE Russell
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 iul 2023

Utilizând mecanisme rapide de includere a companiilor nou-listate, agențiile de evaluare financiară ce alcătuiesc indici globali urmăriți ca repere de performanță de fondurile de investiții au anunțat că Hidroelectrica devine parte a indicilor în componența cărora sunt acțiuni românești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Listată după o ofertă publică primară cu o valoare de 9,28 miliarde lei (1,88 miliarde euro), Hidroelectrica (H2O) nu așteaptă mult pentru a fi integrată și în structura indicilor globali ai agențiilor de evaluare financiară. Atât MSCI, cât și FTSE Russell au notificat piețele asupra includerii imediate a noului emitent de la cota bursei românești în componența unor indici de profil.

FTSE Russell care are România la statutul de piață emergentă va promova Hidroelectrica în indicele FTSE Global All Cap, în timp ce MSCI care are încă BVB la categoria de piață de frontieră va pune acținile producătorului de energie hidro în indicii MSCI Frontier și MSCI Romania, la niovelul standard al companiilor cu capitalizare mare începând cu data de 26 iulie.

VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor CITEȘTE ȘI VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor

Ambele includeri se realizează pe baza unor mecanisme rapide de includere a IPO-urilor, Fast Entry în cazul FTSE Russell și Early Inclusion în cazul MSCI. Hidrolectrica va fi astfel a 7-a companie inclusă în indicii FTSE Global All Cap, ridicând la 14 numărul companiilor românești prezente în indicii FTSE Russell și a 12-a companie românească prezentă în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Indexes).

De ce este important: indicii globali sunt urmăriți de fondurile de investiții de la nivel internațional care le servesc drept repere de performanță (benchmark) și iau expunere pe companiile din structura acestora. Efectul este aproape automat în cadrul fondurilor de tip ETF care replică pasiv structura indicilor și care acumulează pachete în funcție de modificările operate de agențiile de evaluare financiară. Promovarea Hidroelectrica în componența indicilor FTSE Russell și MSCI este, astfel, în măsura să aducă fluxuri de capital dinspre fondurile de investiții specializate pe piețe emergente și, respectiv pe piețe de frontieră.

Hidroelectrica a intrat în ringul Bursei de Valori București ieri când a cumulat tranzacții de 759,71 milioane lei (153,56 milioane euro) la prețul de 110,00 lei/acțiune, cu 5,77% peste cel al ofertei publice primare, și la acest nivel capitalizarea de piață a companioei se ridică la 49,48 miliarde leio (10,00 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
bvb
bursa
fondul proprietatea