În minivacanță de Ziua Copilului și fără americani, investitorii au fost puțin prezenți pe bursă. Nu au reacționat nici la perspectiva unor dividende mai mari

În minivacanță de Ziua Copilului și fără americani, investitorii au fost puțin prezenți pe bursă. Nu au reacționat nici la perspectiva unor dividende mai mari

Sursa foto: Inna Reznik | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 mai 2021

În contextul sărbătorii legale acordate de Guvern pentru 1 Iunie și al unei burse de la New York închisă de ziua comemorării veteranilor, activitatea de tranzacționare de la BVB a fost una din cele mai mici din acest an. Jucătorii nu s-au activat nici măcar pe știrea cu privire la o decizie la nivel guvernamental în sensul acordării de dividende reprezentând 90% din profiturile nete obținute anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București a primit la tranzacționare începând de astăzi emisiunea de obligațiuni corporative în valoare de 1 miliard de lei a BCR (BCR2), cea mai mare a unei entități locale. Noul instrument financiar nu a fost tranzacționat într-o piață a obligațiunilor cu schimburi de numai 1,64 milioane lei.

Activitatea a fost foarte slabă, în echivalent de numai 16,89 milioane lei (3,43 milioane euro), și pe segmentul acțiuni. Explicația pentru această retragere a lichidității este dată pe de o parte, de intercalarea sesiunii de la BVB, între o zi de duminică și o altă sărbătoare legală, Ziua Copilului, dar și de absența investitorilor instituționali care au preferat să nu mute într-o zi în care bursele americane au fost închise, de asemenea, pentru o comemorare națională, Memorial Day.

Vehiculul investițional Pavăl Holding al proprietarilor Dedeman, profit net de peste 3 miliarde lei CITEȘTE ȘI Vehiculul investițional Pavăl Holding al proprietarilor Dedeman, profit net de peste 3 miliarde lei

Prezența a fost într-atât de firavă pe bursă încât investitorii nu au reacționat la știrea potrivit căreia de la Secretariatul General al Guvernului a plecat solicitarea în vederea acordării de dividende în proporție de 90% din câștigul net al societăților din portofoliu, după un model introdus de guvernările tutelate de Liviu Dragnea în anii 2017-2018.

În cazul Transelectrica (TEL) notificarea acționarului majoritar a ajuns deja la emitent. În cazul în care aceasta ar fi aplicată, raportată la profitul net de 139,89 milioane lei ar rezulta că transportatorul național de electricitate ar urma să acorde repartizări către acționari în valoare de 125,90 milioane lei, randamentul net al dividendului fiind de 6,70%, conform calculelor Profit.ro. Titlurile Transelectrica au închis la prețul de 24,40 lei/acțiune, cu 1,21% sub referința de vineri.

Acțiunile UiPath urcă la un nou maxim post-IPO. Deținerea lui Dines ajunge la 9,54 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Acțiunile UiPath urcă la un nou maxim post-IPO. Deținerea lui Dines ajunge la 9,54 miliarde dolari

Reacția a fost modestă și pe titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au urcat cu 1,23%, până la prețul de 287,50 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 722.000 de lei. Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avansat cu 0,17%, până la prețul de 28,85 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,69 milioane lei.

Este și un simptom al slăbiciunii pieței în care chiar și cele mai tranzacționate acțiuni au adunat volume cu puțin sub reperul de 3 milioane lei, respectiv titlurile OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 1,74%, până la prețul de 0,4095 lei/acțiune, și titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au câștigat 0,23%, până la prețul de 1,7300 lei/acțiune. Ultimul emitent a notificat piața că săptămâna trecută a achiziționat de la BVB un număr de 1,06 milioane acțiuni pentru care a plătit suma de 1,95 milioane lei în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

FOTO Lăptăria cu Caimac intră la cota BVB ca o companie cu o valoare de piață de 20 milioane euro. Planuri de extindere inclusiv la export prin finanțări bursiere CITEȘTE ȘI FOTO Lăptăria cu Caimac intră la cota BVB ca o companie cu o valoare de piață de 20 milioane euro. Planuri de extindere inclusiv la export prin finanțări bursiere

În ansamblul ei, piața a avut aprecieri nesemnificative: +0,08% pentru indicele compozit BET Plus, +0,03% pentru indicele financiar BET-FI care au închis la nivelul de 48.457,47 puncte, +0,25% pentru indicele energetic BET-NG și +0,09% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 11.421,12 puncte se află prins mopmentan, sub aspect tehnic, între mediile sw viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobile exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

În minivacanță de Ziua Copilului și fără americani, investitorii au fost puțin prezenți pe bursă. Nu au reacționat nici la perspectiva unor dividende mai mari

Pragul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost deposit doar de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,18%, până la prețul de 2,7050 lei/acțiune, și de titlurile Electrica (EL) ce au avut un declin de 1,09%, până la prețul de 12,76 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
bcr
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica