Indicele BET de la BVB se întoarce la pragul de suport de 7.860 de puncte, după a 9-a ședință bursieră consecutivă de scăderi. Oferta Sphera înaintează greu

Indicele BET de la BVB se întoarce la pragul de suport de 7.860 de puncte, după a 9-a ședință bursieră consecutivă de scăderi. Oferta Sphera înaintează greu
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 oct 2017

Bursa românească a închis o săptămână în care toate sesiunile de tranzacționare au fost „roșii” și s-a întors la un punct la care cumpărătorii s-au regrupat de mai multe ori în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața locală de capital dă semne de slăbiciune, cu un declin constant în ultimele 2 săptămâni, într-un context acompaniat de știri contradictorii privind cadrul fiscal, măsuri ale autorităților statului împotriva băncilor și incertitudini legate de sistemul fondurilor de pensii administrate privat.

Indicele compozit BET Plus a pierdut astăzi 0,13%, în timp ce indicele reprezentativ BET a suferit un recul de o amplitudine dublă, de 0,28%, până la nivelul de 7.857,79 puncte, echivalent cu un prag de suport important. Este practic o anulare a întregului rally din luna octombrie care s-a terminat după lovirea unei confluențe de rezistențe date de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), retragerea Fibonacci de 38,2% a impulsului descendent din perioada august-octombrie și o linie de trend delimitată de maximele din ce în ce mai coborâte pe care le-am consemnat de la începutul verii.

Indicele BET de la BVB se întoarce la pragul de suport de 7.860 de puncte, după a 9-a ședință bursieră consecutivă de scăderi. Oferta Sphera înaintează greu

Așa cum se vede pe graficul atașat, indicele, după ce a trecut sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, s-a oprit, cel puțin temporar pe un prag de suport la care cumpărătorii s-au regrupat de mai multe ori în acest an, respectiv în martie, iunie-iulie și de la începutul acestei toamne. Dispunerea în „evantai” a indicelui sub media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și EMA 21 sub EMA55 trădează tendința negativă a indicelui care este la cea de-a 9-a sesiune consecutivă de scăderi.

Apăsarea pieței este indicată și de faptul că nu a avut puterea unei reveniri astăzi nici în contextul unei zile cu aprecieri consistente la nivelul principalilor indici europeni: : +0,41% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,25% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,71% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,64% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, indicele indicele BUX de la Budapesta a făcut excepție cu un declin de  0,56%, însă indicii WIG20 de la Varșovia și PX de la Praga au avut închideri cu 1,32% și, respectiv 0,53% peste referință.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 56,20 milioane lei, 57,12% din această activitate de tranzacționare a fost reprezentată de transferurile în valoare de 32,20 milioane lei pe titlurile Electrica (EL), care s-au apreciat cu 0,15%, până la prețul de 12,98 lei/acțiune. Piața înglobează informația încheierii tranzacției prin care compania a preluat, pentru suma de 752 milioane lei, pachetele minoritare deținute de Fondul Proprietatea (FP) la 4 subsidiare ale sale.

Vânzătorul Fondul Proprietatea a câștigat 0,24%, la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind 0,8490 lei/acțiune, într-o zi în care pe acest emitent schimburile s-au ridicat la 1,81 milioane lei. Aceasta a tras în sus și indicele financiar BET-FI care a supraperformat pieței, cu o alunecare cu numai 0,01% sub referință, la nivelul de 36.423,32 puncte.

CONFIRMARE Oferta de pe bursă a Transilvania Broker, închisă astăzi CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Oferta de pe bursă a Transilvania Broker, închisă astăzi

Al 2-lea rulaj al zilei, de 4,56 milioane lei, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,2100 lei/acțiune, reper cu 12,65% sub ultimul maxim, de 2,53 lei/acțiune, consemnat la sfârșitul lunii august.

Deși astăzi prețul internațional al petrolului Brent a depășit la Londra nivelul de 60 dolari/baril, un nou maxim al ultimilor 2 ani, suflul nu s-a transmis și pentru sectorul energetic de la București, al cărui indice BET-NG a suferit un recul de 0,64%.

Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 1,10%, până la prețul de 31,45 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,29 milioane lei. Un declin de 0,50%, până la prețul de 396,00 lei/acțiune, au înregistrat și titlurile Transgaz (TGN), care au cumulat în piața reglementată tranzacții însumând 2,08 milioane lei, în ziua în care emitentul a notificat piața că a semnat contractul de împrumut în valoare de 50 milioane euro cu Banca Europeană de Investiții (BEI) în vederea finanțării proiectului BRUA.

Oferta Sphera înaintează cu greu

După închiderea ofertei de la Transilvania Broker de Asigurare (TBK), activitatea pe acest segment s-a îngustat subit. Astfel, operațiunea de la Sphera Franchise Group (SFG), reunind companiile care dețin brandurile KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell, a adunat astăzi numai 46 de ordine pe tranșa de retail. În total, sunt plasamente pentru un număr cu puțin peste 194.000 de acțiuni, echivalentul a 6,4 milioane lei. Subscrierile reprezintă doar 13,16% din pachetul de 1,47 milioane acțiuni pus pentru tranșa de retail, respective 15% din cele 9,83 milioane acțiuni care sunt puse în vânzare în cadrul ofertei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
electrica
romgaz
transgaz
sphera