Indicele BET depășește pragul de 9.900 de puncte pentru prima oară în 12 ani. Volume mici și nou sistem de fixing în sesiunea de azi

Indicele BET depășește pragul de 9.900 de puncte pentru prima oară în 12 ani. Volume mici și nou sistem de fixing în sesiunea de azi
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 dec 2019

Săptămâna de tranzacționare a debutat la BVB cu o nouă ședință pozitivă care a adus piața pe noi maxime post-criză. Lichiditatea a fost slabă, însă ziua a fost animată de prima declanșare a mecanismului de întrerupere a volatilității pe acțiunile SIF Banat-Crișana. De asemenea, cotațiile de deschidere și închidere stabilite prin licitație au avut pentru prima dată un moment ales aleatoriu în intervalele de 15 minute de la capetele ședinței bursiere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Elemente de slăbiciune pe mai mulți emitenți de la cota Bursei de Valori București, dar și generale la nivelul lichidității, au fost surmontate de elanul acțiunilor bancare. Acestea și-au păstrat impulsul. În mod particular, pe tranzacții de 4,01 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,78%, până la prețul de 2,5700 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 13,40 miliarde lei (2,80 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,39%, până la prețul de 15,36 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,73 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și cel mai important transfer special al zilei, în valoare de 1,02 milioane lei.

RECONFIRMARE Holde Agri Invest, holdingul care a reunit antreprenori redutabili pentru a deveni unul dintre principalii jucători din agribusiness, pregătește listarea și noi achiziții CITEȘTE ȘI RECONFIRMARE Holde Agri Invest, holdingul care a reunit antreprenori redutabili pentru a deveni unul dintre principalii jucători din agribusiness, pregătește listarea și noi achiziții

Cele 2 titluri au avut capacitatea de a rdica întreaga piață. Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,15%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,16%, până la nivelul de 9.903,07 puncte. Ultima dată când indicele celor mai lichide acțiuni românești a fost peste reperul de 9.900 de puncte a fost în sesiunea bursieră din 2 noiembrie 2007, adică acum peste 12 ani. Cotația s-a corectat abrut în săptămânile următoare și un rally de la sfârșitul lui decembrie 2007 abia a readus indicele la nivelul de 9.825,38 de puncte, unde unde a urmat însă o prăvălire preț de peste 80% până la niveluri chiar de sub reperul de 1.900 de puncte în primul trimestru dn 2009.

Sub aspect tehnic, trendul ascendent este robust, așa cum Profit.ro a subliniat în repetate rânduri încă din vară, u o secvență intactă a maximelor și minimelor din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow, dar și o dispunere coerentă în sensul mișcării pozitive a mediilor mobile relevante în proporții Fibonacci, așa cum este evidențiat pe graficul de mai jos.

Indicele BET depășește pragul de 9.900 de puncte pentru prima oară în 12 ani. Volume mici și nou sistem de fixing în sesiunea de azi

Ziua nu a fost neapărat la fel de pozitivă pe cât o arată indicii. Astfel, pe volume echivalente cu 6,16 milioane lei, reprezentând 27,11% din rulajul de 22,73 milioane lei al pieței de acțiuni, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,23%, până la prețul de 0,4405 lei/acțiune, favorizând și un declin de 0,13% al indicelui energetic BET-NG.

Deprecierea a fost încă și mai accentuată, -0,78%, până la nivelul de 46.613,37 de puncte, pentru indicele financiar BET-FI într-o zi cu impuls negativ pentru acțiunile SIF. Investitorii au ales să marcheze profituri consistente pe aceste titluri pe știrea votului în Parlament pentru legea fondurilor de investiții alternative care are și prevederi de abrogare a legislației anterioare care prevede pragur de deținere pe aceste societăți.

ULTIMA ORĂ Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii în Parlament pentru modificarea OUG 114. \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii în Parlament pentru modificarea OUG 114. "Este un act normativ criminal, gazul și energia electrică sunt la preț aproape dublu față de cel din Germania."

În linia cu evoluția indicelui, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au coborât cu 0,79%, până la prețul de 2,5000 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 855.000 de lei, în timp ce tendința generală a sectorului a fost atenuată de staționarea la prețul de 1,1950 lei/acțiune, în zona maximelor istorice din piața secundară, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au adunat schimburi de 1,50 milioane lei.

Premieră la BVB: activarea mecanismului de întrerupere a volatilității

Pe tranzacții cu puțin peste 822.000 de lei, titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au corectat cu 1,26%, până la prețul de 1,5700 lei/acțiune, însă momentul de atarctivitate specială a zilei s-a consumat pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) chiar dacă acesta a fost condensat pe un răstimp de numai 3 minute.

În prima zi de când a fost eliminat coridorul de variație de 15%, sistemul Bursei a declanșat mecanismul de întrerupere a volatilității la apariția unui ordin de vânzare documentat de Profit.ro ca venind din partea unui investitor individual, pentru unpachet de 35.000 de acțiuni. Acesta nu-și avea contrapartea decât la niveluri inferioare cu 3% sub referința de vineri, ceea ce o scotea din tunelul dinamic acceptat pentru regimul deschis al pieței.

Astfel, la ora 13:09, piața a intrat pe acest emitent în regim de licitație pentru 3 minute, răstimp în care în terminalul Bursei s-au adunat ordine suplimentare pentru încă aproximativ 10.000 de titluri. Ordinul s-a executat la ora 13:12 când a atins și un preț de 2,6400 lei/acțiune, cu 5,03% sub referință, tranzacția ridicându-se la aproape 95.000 de lei.

Indicele BET depășește pragul de 9.900 de puncte pentru prima oară în 12 ani. Volume mici și nou sistem de fixing în sesiunea de azi

La nivelul operatorului de piață BVB verdictul este că „totul s-a întâmplat conform regulilor”. În primul rând, spune un reprezentant al BVB contactat de Profit.ro, și-a atins scopul de a aduna mai mulți investitori interesați de achiziții să participe la „mușcarea” ordinului.

De asemenea, acesta semnalează că este prima zi în care fixingul din predeschidere și preînchidere s-a declanșat aleatoriu în intervalele de câte 15 minute de la capetele ședinței. Investitori de retail semnalaseră de mai multe ori pentru Profit.ro în ultimii ani că licitația de de debut sau de final se execută în funcție de ordinele date de platformele cu cea mai rapidă conexiune la terminalul bursei și totul părea mai degrabă o competiție între cine apasă mai repede pe buton decât una între ordinele plasate cel mai judicios pe niveluri de preț. Este un neajuns reparat de sistemul Bursei începând de astăzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
sif banat crișana