Consiliul de Administrație de la SIF Oltenia dă curs solicitării foștilor adversari din zona Erste și convoacă AGEA pentru un vot privind un program de răscumpărări. Nouă mutare în conflictul cu SIF Banat Crișana

Consiliul de Administrație de la SIF Oltenia dă curs solicitării foștilor adversari din zona Erste și convoacă AGEA pentru un vot privind un program de răscumpărări. Nouă mutare în conflictul cu SIF Banat Crișana

SIF Oltenia spune STOP pentru AGA solicitată de SIF Banat Crișana, dar dă curs cererii unor foști adversari

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 oct 2019

La solicitarea fondului BoF, din zona grupului bancar austriac Erste și a omului de afaceri Florin Pogonaru, formulată împreună cu fondul Broadhurst Investment condus de Andrei Siminel, Consiliul de Administrație al SIF Oltenia a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor având pe ordinea de zi un program de răscumpărări vizând achiziția din piață a 6,6% din titlurile societății. În această vară, boardul a respins pe bandă rulantă, chiar și în pofida unor dispuneri ASF, solicitări din partea SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, controlând deopotrivă 5% din acțiuni și în care respectivii acționari minoritari solicitau revocarea unor membri al CA, inclusiv a președintelui Tudor Ciurezu. Acesta se "blindează" în respectivul conflict majorându-și deținerile la SIF-ul cu sediul în Arad.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Asaltat în cetatea sa din Bănie de SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4), care îi solicită revocarea, președintele SIF Oltenia (SIF5), Tudor Ciurezu, nu își face dușmani pe toate fronturile. Tocmai a dat curs unei solicitări din partea unor foști adversari pentru un vot vizând un plan de returnări de cash ceva mai agresive. Este vorba de foștii săi adversari din prima jumătate a deceniului din zona grupului bancar austriac Erste, dar cu care a ajuns la un numitor comun, iar anul trecut s-au înțeles pentru vânzarea pe 140 milioane euro a participației de 6,29% din BCR, a 2-a instituție de credit din sistemul bancar românesc.

Boardul SIF Oltenia a convocat pentru data de 18 noiembrie Adunarea Generală a Acționarilor la cererea Business Capital For Romania – Opportunity Fund Cooperatief (BoF), cunsocut ca gravitând în jurul austriecilor, dar și a omului de afaceri Florin Pogonaru, cu o participare prin intermediul CEFS, vehicul de investiții înregistrat în Antilele Olandeze, principalul punct pe ordinea de zi urmând să fie un nou plan de răscumpărări.

DECIZIE ISTORICĂ-PARADOX. Hulita „taxă pe lăcomie” a majorat lichiditatea la BVB pe ultima sută de metri anul trecut și a ridicat bursa românească în rândul piețelor emergente. Bani suplimentari ar urma să ajungă în România CITEȘTE ȘI DECIZIE ISTORICĂ-PARADOX. Hulita „taxă pe lăcomie” a majorat lichiditatea la BVB pe ultima sută de metri anul trecut și a ridicat bursa românească în rândul piețelor emergente. Bani suplimentari ar urma să ajungă în România

În demersul lor, cei de la BoF îi au cosemnatari pe Broadhurst Investment Ltd., înregistrat în Cipru de omul de afaceri Andrei Siminel, entitate cu plasamente relevante pe acțiuni cotate din piața de capital românească. Împreună, cele 2 entități cumulează 5,58% din capitalul social al SIF Oltenia și au dreptul conform legislației să declanșeze o AGA.

În vizunea acționarilor minoritari respectivi, promovată acum în AGA de boardul condus de Ciurezu, SIF-ul ar trebui să promoveze un program de răscumpărări pentru un număr de 38,39 milioane acțiuni proprii, reprezentând 6,61% din capitalul social, la un preț de achiziție de maximum 2,7500 lei/acțiune, adică la un nivel cu 26,15% peste prețul de închidere de ieri al titlurilor SIF Oltenia, de 2,1800 lei/acțiune și care dă societății o capitalizare de piață de 1,26 miliarde lei (266,22 milioane euro).

Alți "vicioși" au fost respinși

Mutarea este în contrast cu refuzul sistematic al aceluiași board de a da curs unei alte cereri pentru AGOA, de data aceasta din partea SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, de asemenea, controlând 5% din titluri, invocând vicii legale "de formă și fond". Pe ordinea de zi a respectivei Adunări figura cererea de revocare a 3 membri ai CA, inclusiv a președintelui Ciurezu. Nici dispuneri în acest sens din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) venite în mod repetat nu au schimbat decizia de neconvocare a AGA de la nivelul conducerii ASF. Litigii privind (ne)convocarea acționarilor sunt deschise la Tribunalul din Craiova.

Ciurezu mută din nou în acest conflict. SIF Oltenia a notificat piața asupra majorării deținerii lor la SIF Banat Crișana până la pragul de 5,00% prin dețineri concertate ale socetății împreună cu entități gravitând în jurul ei, respectiv Alimentara Slatina, Flaros București, Mercur Craiova, Univers Râmnicu Vâlcea și Voltalim Craiova. Ca și la jumătatea anului, președintele Ciurezu arată că ține miza ridicată, fiind el însuși acționar cu o deținere de aproximativ 744.000 de acțiuni, pachet cu o valoare de 1,77 milioane lei (373.000 de euro).

Cerere pentru aruncarea unui program amânat

În paralel, pe ordinea de zi a AGEA din noiembrie ar urma să figureze revocarea hotărârii acționarilor din 9 mai, potrivit căreia un program de buy-back similar ar fi vizat numai 30 milioane titluri, echivalent cu 5,17% din capitalul social. Acesta nu a fost demarat de conducerea SIF-ului.

În luna august, președintele Ciurezu declara pentru Profit.ro că nu a avut inițiativa primelor răscumpărări, arătând că este șicanat de cererile de revocare venite din partea contestatarilor săi de la SIF Banat Crișana, dar și de somațiile repetate pentru convocarea unei AGA având pe ordinea de zi acest punct din partea reglementatorului Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). „Nu ne lasă să lucrăm!”, spunea cel care-și leagă numele de peste un sfert de veac de activitatea SIF Oltenia.

Pe de altă parte, el afirma că păstrează lichidități bănești pentru a derula răscumpărări când se vor fi calmat apele. Atunci considera că activitatea este perturbată de contestatari. "De 2 luni de zile practic acționăm timid pe piață”, afirma Ciurezu, care însă nu a mai fost deloc intimidat câteva săptămâni mai târziu , când a lichidat pentru 26,69 milioane lei întreaga participație de 5,74% din acțiunile producătorului de țevi TMK Artrom Slatina (ART).

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
erste
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia