Indicele BET închide marginal sub maximul istoric

Indicele BET închide marginal sub maximul istoric

Sursa foto: Darkworx / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 feb 2024

Pe o sesiune cu activitate de tranzacționare cu puțin sub media ultimilor ani și în care cele mai lichide 4 acțiuni au închis toate „pe verde”, bursa românească este la a 2-a valoare din istoria sa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu piețele financiare din SUA închise de zi națională, bursele europene au avut o sesiune preponderent pozitivă, pe fondul unei volatilități reduse. Este, totuși, un context în care cumpărătorii de la Bursa de Valori București au reușit să împingă piața mai sus în primul rând prin dinamica pozitivă a acțiunilor principalilor 2 poroducători de energie din România.

Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,36%, până la prețul de 0,5980 lei/acțiune, pe transferuri de 6,89 milioane lei, și titlurile Hidroelectrica (H2O) au urcat cu 1,13%, până la prețul de 125,20 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 4,14 milioane lei, după ce în piața locală a ajuns știrea conform căruia grupul bancar austriac Erste a dat un preț-țintă de 130,00 lei/acțiune pentru titlurile producătorului de energie hidro.

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor a reușit să blocheze vânzarea deținerilor Fondului Proprietatea la Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom, nu și pe cea la Engie, deja semnată. Declarația ministrului pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor a reușit să blocheze vânzarea deținerilor Fondului Proprietatea la Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom, nu și pe cea la Engie, deja semnată. Declarația ministrului pentru Profit.ro

Sunt mișcări care au avut forța de a trage în sus nu numai indicele sectorului energetic BET-NG care a câștigat 0,59%, dar și indicele reprezentativ BET care s-a apreciat cu 0,46%, până la nivelul de 15.790,52 de puncte unde este cu numai 0,08% sub maixmul istoric atins luna trecută.

Indicele BET închide marginal sub maximul istoric

Într-o ședință cu un rulaj de 40,40 milioane lei (8,12 milioane euro) al pieței de acțiuni, cele mai mari tranzacții de 8,80 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) ce au avansat cu 0,08%, până la prețul de 25,32 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 20,22 miliarde lei (4,06 miliarde euro).

EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA”

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 0,77%, până la prețul de 18,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,88 milioane lei. La același capitol financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au închis cu 0,57% peste referința de vineri, la prețul de 0,5250 lei/acțiune o sesioune în care au cumulat transferuri de 1,49 milioane lei, o performanță sub media sectorului fondurilor alternative de investiții care a câștigat 1,10%, așa cum este măsurat pentru indicele BET-FI, ce s-a stabilizat la nivelul de 57.889,87 de puncte.

Pe contrasens față de restul pieței, cu un declin de 3,33%, până la prețul de 11,60 lei/acțiune, au fost titlurile Electrica (EL) care au cumulat schimburi de 3,13 milioane lei.
Pe a 3-a activitate a zilei, de 4,80 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, titlurile Digi Communications (DIGI) s-au apreciat cu 1,08%, până la prețul de 46,60 lei/acțiune. În rest, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Romgaz (SNG) ce au avansat cu 0,19%, până la prețul de 53,10 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
hidroelectrica