Indicele BET pe maxime. BVB încheie o săptămână în care toate ședințele au fost de creștere

Indicele BET pe maxime. BVB încheie o săptămână în care toate ședințele au fost de creștere

Sursa foto: Tanadet Mukkathrap | dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 mar 2024

Susținută de saltul acțiunilor FP și cel ale producătorilor de gaze naturale, bursa românească atinge o nouă valoare-record.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Climatul pozitiv din piețele financiare internaționale a adus nou maxim pentru indicele DAX40 din Germania care, în zona de 18.200 de puncte, sfidează recesiunea locală și decuplarea celei mai mari economii din Europa de la gazul ieftin rusesc ce îi alimenta industria.

ULTIMA ORĂ Tranzacție: OMV Petrom - în curs de preluare a participației majoritare a unui gigant francez la un bloc ″lipit″ de Neptun Deep CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: OMV Petrom - în curs de preluare a participației majoritare a unui gigant francez la un bloc ″lipit″ de Neptun Deep

Este contextul în care și la BVB piața are o evoluție parabolică, în care indicele reprzentativ BET a adăugat cea de-a 5-a ședință „verde” consecutivă, ultima și cu cea mai mare amplitudine a mișcării pozitive, respectiv o apreciere de 0,92%, până la un nou maxim de 16.754,73 de puncte.

Indicele BET pe maxime. BVB încheie o săptămână în care toate ședințele au fost de creștere

Este un impuls care vine pe o lichiditate semnificativă. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 71,44 milioane lei (14,36 milioane euro). Piața a fost trasă în sus de acțiunile producătorilor de gaze naturale: +2,73%, până la prețul de 0,6770 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au cumulat tranzacții de 9,89 milioane lei, și ‚+2.04%, până la prețul de 54.90 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au întrunit o activitate de 4,70 milioane lei.

OMV Petrom și-a bugetat un profit mai mare cu o treime pentru acest an. Socoteala de-acasă s-ar putea să nu se potrivescă cu cea din târg CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a bugetat un profit mai mare cu o treime pentru acest an. Socoteala de-acasă s-ar putea să nu se potrivescă cu cea din târg

Sunt mișcări care aua dus și o creștere de 1,20% pentru indicele energetic BET-NG. Un salt de o amplitudine chiar mai mare, +1,45%, l-a avut indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 60.550,79 de puncte. Este un impouls antrenat de explozia de 3,53%, până la prețul de 0,5130 lei/acțiune, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au adunat transferuri de 2,44 milioane lei.

Tot în nota favorabilă a sesiunii au fost și acțiunile bancare: +0,44%, până la prețul de 27,68 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au însumat schimburi de 8,75 milioane lei, și +0,73%, până la prețul de 20,75 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), ce au întrunit volume echivalente cu 7,53 milioane lei.

CONFIRMARE Romgaz cumpără parcuri fotovoltaice și/sau eoliene CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Romgaz cumpără parcuri fotovoltaice și/sau eoliene

Aprecierile nu au fost pe linie. Dimpotrivă, emitentul cu cel mai mare rulaj al zilei, de 13,75 milioane lei, Hidroelectrica (H2O) a pierdut 0,23% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale stabilizându-se la prețul de 1217,50 lei/acțiune. De asemenea, titlurile Digi Communications (Digi) au staționat la prețul de 50,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,38 milioane lei. La capitolul energie, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 0,71%, până la prețul de 49,60 lei/acțiune, pe transferuri de 2,21 milioane lei.

În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de 5 simboluri, acestea având evoluții divergente: +1,48%, până la prețul de 27,50 lei/acțiune, pentru titlurile Transport Trade Services (TTS) -0,26%, până la prețul de 15,40 lei/acțiune, pentru titlurile Purcari Wineries (WINE), -2,87%, până la prețul de 0,5410 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), +0,31%, până la prețul de 13,06 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL) și -1,02%, până la prețul de 0,9660 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
hidroelectruica
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica