Indicele BET pierde jumătate de procent. Volumele s-au estompat chiar și pe acțiunile Fondul Proprietatea

Indicele BET pierde jumătate de procent. Volumele s-au estompat chiar și pe acțiunile Fondul Proprietatea

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 iun 2023

La BVB am consemnat o sesiune cu lichiditate mică. După o etapă cu tranzacții sporite în prefigurarea ofertei publice primare pe care intenționează să o deruleze la Hidroelectrica, inclusiv Fondul Proprietatea a avut un interes în scădere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Dacă indicele Dow Jones Average Industrial a rezistat în zona de 34.000 de puncte, în schimb indicele DAX40 a suferit o corecție ceva mai severă, revenind în zona de 16.000 de puncte, după atingerea săptămâna trecută a unor maxime istorice.

Acesta este contextul în care și la Bursa de Valori București am înregistrat o sesiune „roșie”. Declinul moderat al pieței nu a venit atât din precipitarea unor ordine de vânzare mai consistente, cât din lipsa de apetit la cumpărare din partera unor investitori care țin de lichidități pentru oferta publică primară anunțată pentru Hidroelectrica.

FOTO CONFIRMARE Idea Bank se transformă în bancă 100% digitală. Profit.ro anunța în urmă cu un an că banca își părăsește propriile sedii. „Sucursala de oriunde”. Mesajul către clienți CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Idea Bank se transformă în bancă 100% digitală. Profit.ro anunța în urmă cu un an că banca își părăsește propriile sedii. „Sucursala de oriunde”. Mesajul către clienți

Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 27,85 milioane lei (5,61 milioane euro), concentrat în proporție de mai mult de o treime pe primele 2 cele mai tranzacționate acțiuni. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,4920 lei/acțiune pe transferuri de 5,18 milioane lei, și titlurile Fondul Proprietatea (FP) au alunecat cu 0,20% sub referință, până la prețul de 1,9660 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,18 milioane lei.

Sunt acțiuni care au supraperformat pieței, așa cum aceasta a avut deprecieri surprinse de tabloul indicilor: -0,68% pentru indicele compozit BET-XT, -0,93% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul 49.186,85 de puncte, -0,90% pentru indicele energetic BET-NG și -0,57% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.205,72 de puncte este în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), în jurul căreia cotația a gravitat în ultimele săptămâni.

Indicele BET pierde jumătate de procent. Volumele s-au estompat chiar și pe acțiunile Fondul Proprietatea

Interes a mai existat pentru acțiunile producătorilor de energie. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au întrunit cea de-a 3-a activitate a ședinței, de 2,60 milioane lei, pe fondul căreia cotația s-a retras cu 1,30%, până la prețul de 41,75 lei/acțiune. În condițiile unor schimburi însumând 1,69 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avut o corecție apropiată, -1,25%, pentru o închidere la prețul de 43,50 lei/acțiune.

Toate cele 3 bănci cu capitalizare mare listate la cota BVB au depășit reperul unor tranzacții de 1 milion de lei. Acestea au avut închideri negative, însă amplitudinea mișcărilor a fost diferită: -1,08% pentru titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), -0,40%, până la prețul de 19,72 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV) și -2,20%, până la prețul de 12,46 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica