Indicele BET revine peste pragul psihologic de 10.000 de puncte. Investitorii s-au uitat nu numai la băncile din România, ci și „peste gard”, în Austria și Germania

Indicele BET revine peste pragul psihologic de 10.000 de puncte. Investitorii s-au uitat nu numai la băncile din România, ci și „peste gard”, în Austria și Germania
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 feb 2020

Pe fondul unui raliu pe noi maxime a bursei americane, bursa de la București a câștigat pe medie aproape 1 procent. Rulajul de 45,15 milioane lei (9,47 milioane euro) a fost susținut și cu tranzacții sporite, inedit pentru ultima perioadă, și pe titlurile Erste Bank și Deutsche Bank.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După căderea guvernului în ziua precedentă, investitorii de la Bursa de Valori București s-au regrupat și au intrat la cumpărare, trecând chiar și peste faptul că țara ar putea fi aruncată într-o criză politică prelungită. Mai mult decât atât, în piață există percepția că perspectiva alegerilor anticipate ar fi bine privită de capitalul mare care consideră că astfel guvernul cu mandat de 4 ani, degrevat de obligații electorale ar putea face ajustări bugetare în ultima parte a anului. Probabil în aceeași interpretare, și leul s-a întărit ușor în raport cu euro.

Piața a fost conectată la mișcările din plan extern, unde apetitul la risc a revenit după un val de vânzări destul de consistent pe fondul știrilor legate de infectările cu coronavirus din China. Pe bursele americane indicii S&P500 și Nasdaq100 au atins noi maxime istorice, iar indicele Dow Jones Average Industrial a avut, de asemenea, un avans, cun impact și asupra tabloului european: +0,73% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,30% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,88% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,72% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,53% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,44% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,02% pentru indicele PX de la Praga.

PARADOX Zeci de milioane de dolari vin în România pentru că am rămas la periferia burselor. Povestea din 2020 nu este despre BVB piață emergentă, ci una despre bani care migrează din Kuweit CITEȘTE ȘI PARADOX Zeci de milioane de dolari vin în România pentru că am rămas la periferia burselor. Povestea din 2020 nu este despre BVB piață emergentă, ci una despre bani care migrează din Kuweit

La BVB, dinamica a fost apropiată de cea a burselor din Germania ș Franța, cu un avans de 0,92% al indicilor BET Plus și BET, ultimul cu închidere la nivelul de 10.128,31 puncte. Sub aspect tehnic, este notabil că indicele a trecut peste o aglomerare de medii mobile relevante în proporții Fibonacci, evidențiate pe graficul atașat.

Indicele BET revine peste pragul psihologic de 10.000 de puncte. Investitorii s-au uitat nu numai la băncile din România, ci și „peste gard”, în Austria și Germania

Același chart arată că recenta corecție nu a compromis trendul ascendent care păstrează secvența maximelor și minimelor din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow.

Sesiunea a fost chiar mai pozitivă decât o arată indicii întrucât acțiunea cea mai lichidă, care a cumulat schimbur de 12,53 milioane lei în piața reglementată și un transfer de tip deal de 1,04 milioane lei, cea a Băncii Transilvania (TLV) a avut un salt important, de 2,15%, până la prețul de 2,6150 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,64 miliarde lei (2,86 miliarde euro).

Prin contrast, Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,37%, până la prețul de 16,34 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,60 milioane lei, într-o zi în care societatea a raportat un profit net de 1,5 miliarde lei, în ușoară scădere, sub impactul plății taxei pe activele bancare pentru care a achitat suma de 75 milioane lei.

O dinamică similară, -0,37%, au avut-o titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au închis la prețul de 1,3300 lei/acțiune, pe tranzacții de 9,91 milioane lei. Cotația este cu 4,31% prețul de 1,3900 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulată în prezent și care vizează achiziția a până la 200 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social și un sfert din cele 800 milioane de titluri vizate de program de buy-back pe anul în curs.

Energie verde pentru bursă de la „aurul negru”

Tot la capitolul fondurilor închise de investiții, titlurile SIF au avut o zi pozitivă, fapt pentru care indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,53%, până la nivelul de 51.445,33 de puncte. Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor din domeniile energie și utilități, a crescut cu 0,71%, susținut de saltul de 1,53%, până la prețul de 0,4300 lei/acțiune, al titlurilor OMV Petrom (SNP), care au întrunit al 3-lea rulaj al zilei, de 5,01 milioane lei. Compania petrolieră a raportat azi un profit net în scădere cu 11% față de anul trecut, de 3,63 miliarde lei, însă compania propune distribuirea de dividende cu aproape 15% mai mari acționarilor săi, cei mai importanți fiind grupul austriac OMV (51,01% din acțiuni) și statul român (20,63%), respectiv de 0,031 lei/acțiune, față de 0,027 lei/acțiune în 2019.

Pe același segment, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 1,00%, până la prețul de 35,50 lei/acțiune, pe transferuri de 4,25 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 2,55%, până la prețul de 15,28 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,04 milioane lei.

Inedit pentru ultima perioadă la bursa, ziua mai intensă de tranzacționare din piețele internaționale s-a reflectat și la BVB, unde titlurile Erste Group AG (EBS), listate dual la București. Titlurile grupului bancar austriac ce deține BCR, au avut o creștere de 4,31%, copiind dinamica de pe piața principală de la Viena. Tot o acțiune bancară străină, cea a Deutsche Bank (DBK), a crescut cu 13,99%, salt apropiat de cel de 12,48% de pe bursa de la Frankfurt.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
erste