O notificare către piață a SIF Transilvania, care indică o ordonanță emisă de procurori, îl menționează ca incompatibil cu poziția de membru în CS pe Constantin Frățilă. Acesta are o decizie de la instanță și o indicație ASF

O notificare către piață a SIF Transilvania, care indică o ordonanță emisă de procurori, îl menționează ca incompatibil cu poziția de membru în CS pe Constantin Frățilă. Acesta are o decizie de la instanță și o indicație ASF

Bariera rămâne ridicată pentru Constantin Frățilă la SIF Transilvania.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 feb 2020

O notificare către piață a SIF Transilvania care indică o ordonanță emisă de procurori îl menționează ca incompatibil cu poziția de membru în Consiliul de Supraveghere pe acționarul semnificativ Constantin Frățilă, în condițiile în care acesta obținuse la Curtea de Apel Constanța o hotărâre care ar fi trebuit să-l reprimească în boardul din care a fost eliminat în 2018 de o decizie a Autorității de Supraveghere Financiară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Având aproximativ 5% din acțiunile SIF Transilvania (SIF3) și un vot pentru a ocupa un loc în Consiliul de Supraveghere al societății, fostul arbitru de fotbal Constantin Frățilă nu poate intra în poziția pentru care a fost votat de acționari, deși a obținut o decizie de la Curtea Apel Constanța în acest sens și are o validare expresă din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) că hotărârea instanței este executorie și trebuie pusă în aplicare de conducerea executivă a SIF prin depunerea documentațiilor necesare la Oficiul Registrului Comerțului. Ultima mutare este o declarare unilaterală ca incompetibil din partea SIF Transilvania, întrucât este sub urmărire penală într-un proces pe care tot emitentul l-a intentat.

Într-o notificare către bursă semnată de directorul Mihai Fercală se menționează poziția SIF Transilvania, potrivit căreia „Constantin Frățilă nu poate avea calitatatea de membru al Consiliului de Supraveghere” și solicită ASF să procedeze în consecință. De altfel, Autoritatea este cea care în 2018 l-a scos pe Frățilă în afara boardului, menționând o problemă pe care SIF-ul o reia în comunicarea către Bursă, și anume existența unui articol al legislației privind piața de capital care interzice exercitarea unei funcții de conducere la societăți listate de către o persoană care este urmărită penal pentru infracțiuni prevăzute de legislația-financiar bancară. După ce Parchetul Constanța a pus în mișcare o acțiune penală împotriva fostului arbitru, supraveghetorul pieței a retras calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere, în consecință.

Transgaz a aderat la un proiect SUA menit să susțină exporturile de LNG american în Europa de Est CITEȘTE ȘI Transgaz a aderat la un proiect SUA menit să susțină exporturile de LNG american în Europa de Est

Curtea de Apel Constanța a decis suspendarea deciziei respective a Autorității de Supraveghere Financiară din septembrie 2018, astfel încât Frățilă, deși nu a câștigat pe fond, ar fi trebuit să redobândescă poziția în CA. O interpretare inițială a Directoratului care îl are în frunte pe Mihai Fercală, de 7 ani în confruntare cu omul de afaceri constănțean, îl trimitea, însă, din nou la supraveghetorul pieței.

Între timp, SIF-ul indică și o ordonanță din 22 ianuarie 2020 a procurorului-șel al Serviciului Teritorial Constanța al Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în dosarul lui Frățilă, unde este sub investigare pentru infracțiunile de manipulare de piață, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat. După comunicarea ASF care menționa expres caracterul executoriu al Curții de Apel Constanța, inițial se părea că decizia va fi pusă în aplicare de conducerea SIF Transilvania, care de peste un sfert de veac îl are în frunte pe Fercală."Directoratul societății va efectua demersurile necesare și suficiente pentru înregistrarea domnului Constantin Frățilă în Registrul Comerțului", spunea comunicarea respectivă a emitentului.

Ce va urma după „anul în care au crescut toate” CITEȘTE ȘI Ce va urma după „anul în care au crescut toate”

Fercală și Frățilă s-au aflat într-un conflict de uzură prelungit, declanșat de la felul cum a fost administrată societatea COMCM Constanța (CMCM), însă în ultimii 2 ani a existat o detensionare. În pimrăvara anului 2019, SIF Transilvania a obținut votul acționarilor pentru o operațiune de răscumpărare care includea și schimb de acțiuni, obiectul acesteia fiind exact pachetul majoritar de la COMCM, iar speculații din piață indicau faptul că aceasta ar fi fost cu dedicație pentru Frățilă spre a-i asigura ieșirea pe cale amiabilă din acționariatul SIF, ceea ce directorul Fercală a negat cu vehemență. Operațiunea nu a primit avizul ASF, astfel încât apele nu au fost separate între cele 2 părți.

Președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, ar fi urmat să obțină un mandat provizoriu în cadrul Consiliul de Supraveghere, dar aceasta nu a prmit în timp util avizul ASF.

Interesant este că directorul Fercală a obținut, chiar cu 2 zile înaintea deciziei Curții de Apel Constanța, un nou mandat de 4 ani pentru Directoratul său, în componența căruia se mai află Iulian Stan și Ștefan Szitas cu 4 luni înainte de expirarea actualului mandat. A fost o măsură de asigurare înainte de reintrarea în board a lui Frățilă, în contextul în care directorul SIF-ului mai are potențiali adversari în Consiliul de Supraveghere care să fi votat împotriva lui pe Crinu Andănuț din partea Allianz și pe fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
comcm constanta
asf
mihai fercala
constatin fratila