Indicii bursieri, în suferință. Acțiunile bancare dau tonul scăderilor

Indicii bursieri, în suferință. Acțiunile bancare dau tonul scăderilor

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 oct 2017

Tras în jos de declinul acțiunilor Banca Transilvania și BRD Groupe Societe Generale, indicele reprezentativ BET este la a 4-a sesiune consecutivă de deprecieri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ziua și represaliile de la Protecția Consumatorului împotriva băncilor. În piață a ajuns informația potrivit căreia autoritatea de resort a amendat 15 bănci cu peste 500.000 de lei pentru practici comerciale incorecte în ceea ce privește activitățile de publicitate. Aceasta a alimentat un sentiment negativ existent încă de la sfârșitul săptămânii trecute, când ANPC a sancționat Raiffeisen Bank pentru ceea ce a caracterizat drept practici înșelătoare față de clienți pe segmentul creditelor în franci elvețieni.

După scăderile de aproximativ 2,5% pe segmentul bancar în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii trecute. Tendința descendentă a pierdut în amplitudine, dar chiar absența unei reveniri după scăderea puternică din sesiunile precedente este un semnal de slăbiciune.

EXCLUSIV Elvila vine pe bursă. Compania realizează o listare tehnică pe piața AeRO de la BVB, fără ca majoritarul Viorel Cataramă să vândă sau să majoreze capitalul. „Caut transparență maximă” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Elvila vine pe bursă. Compania realizează o listare tehnică pe piața AeRO de la BVB, fără ca majoritarul Viorel Cataramă să vândă sau să majoreze capitalul. „Caut transparență maximă”

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor din prima sesiune a săptămânii, cu schimburi însumând 6,15 milioane lei în piața reglementată și transferuri speciale pe piața deal în valoare de 3,46 milioane lei, s-au aflat titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au suferit un recul de 0,48%, până la prețul de 12,34 lei/acțiune. Cotația este deja cu 13,22% sub maximul acestui an de 14,22 lei/acțiune consemnat la începutul lunii august și cu numai 3,87% peste ultima valoare de tranzacționare a anului precedent, de 11,88 lei/acțiune.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 0,88%, până la prețul de 2,2400 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,94 milioane lei. Din punct de vedere tehnic, acțiunea Băncii Transilvania arată semne de slăbiciune, în piață conturându-se un al 2-lea maxim mai coborât după vârful din august, în numai 4 ședințe respingerea foarte puternică. Așa cum se vede pe graficul atașat, media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) a ratat revenirea peste cea de 55 de zile, și „evantaiul” trădează o probabilitate mai ridicată de continuare a tendinței descendente, cu prețul sub EMA 21 și EMA 21 sub EMA55.

Indicii bursieri, în suferință. Acțiunile bancare dau tonul scăderilor

Sub presiunea vânzărilor de pe titlurile bancare, piața în ansamblul ei a avut o tendință de depreciere. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,39%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,41%, până la nivelul de 7.900,58 puncte.

Faptul că este o poveste a pieței românești, cu măsuri luate contra băncilor, se vede și din evoluția divergentă de la BVB, față de bursele europene. Cu excepția indicelui PX de la Praga, ce a suferit un recul de 0,79%, tendința a fost generală de ușoară apreciere: +0,10% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,02% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,27% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,09% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,32% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,09% pentru indicele BUX de la Budapesta.

DOCUMENT Vânzarea Oltchim este o chestiune de zile, discuțiile cu ofertanții au fost încheiate CITEȘTE ȘI DOCUMENT Vânzarea Oltchim este o chestiune de zile, discuțiile cu ofertanții au fost încheiate

Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 35,44 milioane lei (7,71 milioane euro), pe titlurile OMV Petrom (SNP) s-au efectuat schimburi de 3,44 milioane lei a pieței regular, cărora li se adaugă și tranzacții speciale în piața deal în valoare de 2,28 milioane lei.

Pe același segment energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a pierdut 0,34%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 31,85 lei/acțiune, pe transferuri de 2,76 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) s-au depreciat cu 0,25%, până la prețul de 400,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,66 milioane lei.

Fondurile închise au subperformat ușor pieței, cu un declin de 0,60%, al indicelui BET-FI, până la nivelul de 36.331,38 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a închis pe referința de vineri, de 0,8450 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,12 milioane lei. Emitentul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat la BVB, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari, un număr de 6,30 milioane titluri, pentru care a plătit 5,31 milioane lei. În același interval, pe piața specializată de la Londra, unde Fondul este listat secundar, au fost răscumpărate 12.770 de certificate de depozit (GDR), înglobând pachete de aproximativ 638.000 de acțiuni, și pentru care s-a achitat suma de 140.000 de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
fondul proprietatea
omv petrom
romgaz
transgaz