Investitorii au plecat în week-end cu o zi mai devreme. Tranzacții de numai 10 milioane de lei pe piața de acțiuni

Investitorii au plecat în week-end cu o zi mai devreme. Tranzacții de numai 10 milioane de lei pe piața de acțiuni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 iul 2018

După ce bursa românească a trecut sub minimele de la sfârșitul lunii mai, investitorii au manifestat o reticență la cumpărare care s-a răsfrânt asupra volumelor. Blocajul a atins un nou moment de vârf astăzi, când transferurile au depășit doar cu puțin reperul de 2 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O săptămână mai degrabă nefavorabilă la Bursa de Valori București s-a încheiat într-o notă de nepăsare. Investitorii s-au retras din cotații și au plecat cu o zi mai devreme în minivacanța de week-end. Piața a fost slabă, cu deviații mici ale prețurilor și numai 4 emitenți care au depășit reperul unor tranzacții de 1 milion de lei.

Cel mai lichid emitent din piața reglementată, Fondul Proprietatea (FP), abia a adunat schimburi însumând 1,68 milioane lei. Cotația a închis la prețul de 0,8840 lei/acțiune, cu 0,23% peste referință. Tendința a fost în ansamblu una de revenire după ce în sesiunile precedente au fost doborâte precedentele minime relative, consemnate la sfârșitul lunii mai.

Mai degrabă decât o panică ce să precipite vânzările acest lucru a determinat o reticență a investitorilor. „Te uiți numai așa, numai...”, declara unul dintre aceștia pentru Profit.ro. Rulajul pieței de acțiuni a scăzut încă de ieri, iar astăzi a ajuns chiar un nivel de avarie, de 10,58 milioane lei (2,27 milioane euro).

Dorel Goia, președinte TeraPlast: Majoritatea lucrurilor bune s-au întâmplat după listare CITEȘTE ȘI Dorel Goia, președinte TeraPlast: Majoritatea lucrurilor bune s-au întâmplat după listare

Indicele BET Plus a avansat cu 0,20%, iar indicele reprezentatv BET s-a apreciat cu 0,27%, până la nivelul de 7.835,34 puncte. Din punct de vedere tehnic, tendința este pronunțat negativă, cu indicele evoluând sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul și cu mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), în coborâre pe o pantă destul de abruptă. Mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt au dat deopotrivă semnalul de vânzări, așa cum se vede pe graficul atașat.

Investitorii au plecat în week-end cu o zi mai devreme. Tranzacții de numai 10 milioane de lei pe piața de acțiuni

Din Europa a venit un suflu pozitiv: +0,22% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,6019% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,18% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,26% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,21% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,54% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,14 % pentru indicele PX de la Praga.

La București, cele mai multe transferuri s-au realizat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 0,15%, până la prețul de 0,3270 lei/acțiune în piața reglementată, iar pe piața deal a contabilizat singura tranzacție specială, cu 3,00 milioane acțiuni, valoarea acestui  schimb ridicându-se la aproximativ 973.000 de lei.

Indicele energetic BET-NG a avut o apreciere aproape dublă față de media pieței, de 0,48%, la fel ca și indicele financiar BET-FI, cu un avans de 0,47%, până la nivelul de 37.647,11 de puncte.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,21%, până la prețul de 2,3400 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,60 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avut o revenire de 0,93% după ajustarea ex-dividend, închizând la prețul de 31,80 lei/acțiune, o ședință cu tranzacții de 1,49 milioane lei pe acest emitent.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
romgaz