Investitorii de pe bursă, cu gândul la anul ce vine. Jucătorii au ales să nu mai facă pași decisivi înainte de închiderea de an, volumele de tranzacționare fiind mici, iar indicii având oscilații minime

Investitorii de pe bursă, cu gândul la anul ce vine. Jucătorii au ales să nu mai facă pași decisivi înainte de închiderea de an, volumele de tranzacționare fiind mici, iar indicii având oscilații minime

Sursa foto: Mahod84 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 dec 2017

Indicele reprezentativ BET a închis marginal sub reperul de tranzacționare al sesiunii precedente, în condițiile unui rulaj modest, asigurat în proporție de peste 50% de acțiunile bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă prima zi după revenirea la tranzacționare a acțiunilor de la BVB urmare a Sărbătorii Crăciunului a fost caracterizată de volume slabe, transferurile s-au redus încă și mai mult astăzi. În plus, a lipsit volatilitatea. Indicele compozit BET Plus a închis cu doar 0,05% peste referință, iar indicele reprezentativ BET a pierdut un impercetibil cuantum de 0,02 puncte, pentru o închidere la nivelul de 7.722,36 puncte.

Este o apatie care survine și într-un context preponderent negativ la nivel european: -0,73% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,03% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,55% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,69% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,22% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,03% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,45% pentru indicele PX de la Praga.

GRAFIC Avertisment: Cât de mult poate scădea bursa CITEȘTE ȘI GRAFIC Avertisment: Cât de mult poate scădea bursa

Piața a fost acaparată de primele 2 acțiuni bancare care, cu transferuri însumate de 10,78 milioane lei, au reprezentat 53,50% din rulajul de 20,15 milioane lei (4,33 milioane euro) al pieței de acțiuni. Sunt volume care replică practic o structură a protofoliului specifică investitorilor nerezidenți care ar vrea să copieze structura indicelui MSCI pentru România care prinde în proporție de 54,37% acțiunile Băncii Transilvania (TLV) și BRD Groupe Societe Generale (BRD). Cine vinde sau cumpără cele 2 bănci, vinde sau cumpără, de fapt, România, atrăgea atenția pentru Profit.ro Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction.

Titlurile Băncii Transilvania s-au depreciat cu 0,70%, până la prețul de 2,1250 lei/acțiune, pe transferuri de 4,67 milioane lei în piața reglementată, în timp ce în piața deal pe acest emitent s-a realizat o tranzacție specială la prețul închiderii de ieri de 2,1400 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea schimbului la 2,08 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale, au pierdut 0,31% pentru o închidere la prețul de 12,80 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,02 milioane lei.

Oscilații mici și pe indicii sectoriali

În rest, doar 2 alți emitenți au mai depășit un reper al tranzacțiilor de 1 milion de lei. Astfel, titlurile Transelectrica (TEL) s-au depreciat cu 0,80%, până la prețul de 2,8500 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,54 milioane lei. A fost cea mai lichidă acțiune din componența indicelui energetic BET-NG, care a urcat cu 0,11%.

O închidere marginal peste referință a avut-o indicele financiar BET-FI, la nivelul de 39.722,85 puncte, o valoare cu o treime deasupra ultimului nivel consemnat la în anul 2016. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat o,70% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,8630 lei/acțiune într-o sesiune în care s-au adunat schimburi de 1,42 milioane lei. Fondul ar urma să anunțe parametrii unei oferte publice de răscumpărare programată a se derula pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni FP.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
alin brendea
prime transaction
brd
transelectrica
fondul proprietatea