Investitorii - la ultima reașezare a „ouălor” în portofolii înainte de vacanța de Paști

Investitorii - la ultima reașezare a „ouălor” în portofolii înainte de vacanța de Paști
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 apr 2020

Bursa românească și-a continuat parcursul negativ din ședința precedentă. Închiderile divergente sugerează recalibrări ale structurilor portofoliilor înainte de o etapă de 4 zile în care piața va fi închisă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Declinul de 4,00% din ședința de miercuri de la Bursa de Valori București a fost confirmat de o nouă sesiune negativă, ultima înainte de minivacanța de Paști. A fost ultima zi în care investitorii au trebuit să-și calculeze cu grijă mutările, pentru că peste intervalul în care nu se va tranzacționa la BVB se suprapun în Occident 2 zile în care bursele vor fi deschise.

Dacă de multe ori, înainte de astfel de etape de necunoscut, investitorii preferă să fure startul vacanței și să stea deoparte de butoane, povestea nu s-a mai repetat. Rulajul de 68,16 milioane lei (milioane euro) a fost peste mediana ultimelor 2 săptămâni. Mutările distincte arată că investitorii și-au rearanjat ouăle în coșuri înainte de Sărbătorile Pascale. Astfel, în top 4 al transferurilor am avut 2 acțiuni în scădere și 2 titluri care au închis „pe verde”.

EȘEC. Adio BRUA 2? Transgaz și omologul său maghiar au raportat cerere insuficientă. Eșecul final - cel mai probabil din cauza blocajului economiei globale determinat de măsurile restrictive CITEȘTE ȘI EȘEC. Adio BRUA 2? Transgaz și omologul său maghiar au raportat cerere insuficientă. Eșecul final - cel mai probabil din cauza blocajului economiei globale determinat de măsurile restrictive

Acțiunile bancare au avut deprecieri puternice, după un comportament bun în raliul recent. Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 2,70%, până la prețul de 11,54 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 24,52 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 3,18%, până la prețul de 1,8880 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 18,77 milioane lei.

Prin contrast, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,88%, până la prețul de 0,3160 lei/acțiune, pe transferuri de 5,60 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 3,10%, până la prețul de 0,3160 lei/acțiune, pe fondul unei activități din piața reglementată, sfidând puseul de vânzare din ultimele zile pe cotațiile internaționale ale petrolului. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, cu 25,38 milioane acțiuni, reprezentând 0,04% din capitalul social. Schimbul a fost efectuat la prețul de 0,3100 lei/acțiune, cu 1,14% peste referință, ceea ce ridică valoarea acestuia la 7,87 milioane lei.

COVID-19 a tăiat din valoarea activelor pensiilor private obligatorii. La finele lunii martie, fondurile aveau mai puțini bani decât în noiembrie 2019 CITEȘTE ȘI COVID-19 a tăiat din valoarea activelor pensiilor private obligatorii. La finele lunii martie, fondurile aveau mai puțini bani decât în noiembrie 2019

Din aceste evoluții de sens contrar destul de puternice au rezultat totuși deviații mai degrabă reduse față de nivelurile de referință. Astfel, atât indicele financiar BET-FI a pierdut 0,25%, până la nivelul de 39.974,42 de puncte, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,44%, iar un declin de 0,36% au consemnat atât indicele compozit BET Plus, cât și indicele reprezentativ BET, ultimul cu o închidere la nivelul de 7.935,06 puncte.

Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești se află pe o mișcare de respingere după testarea la începutul săptămânii a nivelului de retragere Fibonacci de 50,00% aplicabil impulsului descendent din martie. Trasate de Profit.ro încă de luna trecută, retragerile au funcționat foarte bine în aceste săptămâni, inclusiv în sesiunea de azi când maximul intraday a fost consemnat pe retragerea de 38,2% aferentă aceluiași swing.

Investitorii - la ultima reașezare a „ouălor” în portofolii înainte de vacanța de Paști

Indecizia a dominat și în Europa, unde am consemnat închideri divergente sau cu fluctuații mici: +0,15% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,55% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,21% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,52% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,51% pentru indicele BUX de la Budapesta și +2,35% pentru indicele PX de la Praga.

Influența europeană la BVB s-a văzut cel mai mult în acest început de aprilie prin activitatea de tranzacționare intensificată pe titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), deținătorul BCR, care și în ultima sesiune înainte de Paști au adunat adunat al 5-lea rulaj al pieței, de 2,70 milioane lei.

Pe segmentul energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 0,53%, până la prețul de 28,30 lei/acțiune, pe transferuri de 1,32 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au pierdut 0,95%, până la prețul de 14,54 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproape 832.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
erste