Investitorii par grăbiți să plece în vacanța de Paște

Investitorii par grăbiți să plece în vacanța de Paște

Sursa foto: Lightkeeper / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 apr 2017

Pentru a doua oară în această săptămână, rulajul pieței de acțiuni a coborât către reperul de 3 milioane de lei. Volumele slăbesc în condițiile apropierii Sărbătorilor de Paști.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Cotațiile BVB și-au continuat tendința pozitivă din ultima perioadă. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,49%, până la nivelul de 8.258,06 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,41%. Este o mișcare mai degrabă în acord cu tendința indicilor principali de la Varșovia și Budapesta care s-au apreciat cu 0,88% și, respectiv, 0,66%, decât cu parcursul general al burselor europene.

Indicele Euro Stoxx 50, al titlurilor blue-chip de pe contient, a coborât cu 0,58%, în timp ce bursele mature au fost „roșii” pe linie: -0,29% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,59% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,38% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

EXCLUSIV Strategia SIF Oltenia pentru următorii ani: Ține de preț pentru participația de la BCR, investiții în acțiuni lichide, lichidarea participațiilor la societăți periferice CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Strategia SIF Oltenia pentru următorii ani: Ține de preț pentru participația de la BCR, investiții în acțiuni lichide, lichidarea participațiilor la societăți periferice

Avansul de la București este, însă, firav. Nu a survenit pe volume. Rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 14,50 milioane lei (3,21 milioane euro), dar marginal peste cel de luni, de13,54 milioane lei (3,00 milioane euro). Cea mai la îndemână explicație este apropierea vacanței de Paști, însă este de urmărit dacă nu cumva griparea actvității de tranzacționare ar avea și o cauză mai profundă.

Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, semnala la finele anului trecut că, de fiecare dată când este o operațiune de piață, tendința este ca pentru o perioadă de 2-4 luni transferurile pe piața reglementată să sufere un declin substanțial. Explicația sa era că puținilor investitori activi pe bursă le este greu să facă rost de bani noi pentru a susține atât ofertele publice, cât și tranzacționarea de zi cu zi. Întâmplător sau nu, retragerea rapidă a lichidității a survenit exact în ziua în care operatorul telecom RCS&RDS și-a anunțat listarea prin intermediul companiei Digi Communications, înregistrată în Olanda.

Băncile listate sfidează gravitația și se distanțează de BCR

Cât de slab a fost rulajul astăzi? Abia 3 emitenți au însumat schimburi de peste 1 milion de lei, dintre aceștia 2 fiind bănci. Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu 3,43 milioane lei rulate, a fost Banca Transilvania (TLV), care s-a apreciat cu 0,54%, până la un nou maxim de 2,7800 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,13 miliarde lei (2,24 miliarde euro). Valoarea de piață este cu 15,63% mai mare decât cea a primei bănci din sistem din punctul de vedere al activelor, BCR, evaluată la 8,76 miliarde lei (1,94 miliarde euro) de compania Deloitte, în vederea derulării unei oferte de retragere.

EXCLUSIV BCR, evaluată de Deloitte mult sub prețul dat de piață pentru BT și aproape de cel al BRD. SIF Oltenia a dat cu piciorul la 120 milioane euro cash CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR, evaluată de Deloitte mult sub prețul dat de piață pentru BT și aproape de cel al BRD. SIF Oltenia a dat cu piciorul la 120 milioane euro cash

Cealaltă bancă lichidă de la cota BVB, BRD Groupe Societe Generale (BRD), a avut al 2-lea rulaj al zilei, de 1,76 milioane lei, iar prețul de 12,36 lei/acțiune, în creștere cu 1,64% față de sesiunea precedentă, duce compania la o valoare de piață apropiată de cea a BCR-ului, de 8,61 miliarde lei (1,90 miliarde euro).

Fondul Proprietatea (FP), acționar cu 3,63% din titlurile BRD a solicitat introducerea pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 20 aprilie a aplicării principiului votului cumulativ la alegerea Consiliului de Administrație și l-a propus pe polonezul Cezary Smorszczewski pentru un loc în board. Fondul și-a reluat propunerea pentru distribuția integrală a profitului net de 728,3 milioane lei. Dividendul brut de 1,045 lei/acțiune solicitat de FP este cu 43,15% mai mare decât propunerea inițială a Consiliului de Administrație pentru un dividend brut de 0,73 lei/acțiune. Raportată la prețul de închidere de astăzi al acțiunilor BRD, randamentul net al dividendului este de 8,03%.

Romgaz, din maxime în maxime

Astăzi am asistat la o apreciere consistentă, de 2,44%, a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG) care au închis pe un nou maxim al ultimelor 17 luni, de 31,50 lei/acțiune. Emitentul a tras în sus indicele energetic BET-NG care a urcat cu 0,34%, în pofida unui declin de 1,32% al titlurilor Transgaz (TGN), până la prețul de 374,00 lei/acțiune, pe un rulaj de aproape 964.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
banca transilvania
bcr
brd
romgaz
dragos mesaros
goldring
rcs&rds