La bursă, 2 ședințe – același deznodământ

La bursă, 2 ședințe – același deznodământ
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 ian 2020

Primele 2 sesiuni de tranzacționare de la BVB au consemnat corecții similare, de 0,56%, pentru indicele reprezentativ BET. De fiecare, semnalul de retragere a venit pe acțiunile Fondul Proprietatea și Banca Transilvania, care au adunat cele mai bune volume.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

A 2-a ședință de la Bursa de Valori București a debutat neconcludent, în zona referinței de vineri, însă cotațiile s-au înscris pe o traiectorie negativă încă dinainte de orele prânzului. Piața nu a mai recuperat în condițiile în care și pe bursele lumii a survenit un val de vânzări care a adus pe la jumătatea sesiunii europene declin de câte peste 200 de puncte pentru indicele DAX din Germania și pentru contractele futures pe indicele Dow Jones Average Industrial.

Revenirea parțială la deschiderea de la New York Stock Exchange nu a antrenat o mișcare similară la BVB, unde piața a închis în zona minimelor zilei. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,54%, iar indicele reprezentativ a consemnat un recul de 0,56%, similar cu cel din cealaltă ședință de tranzacționare a acestui an. Indicele celor mai lichide acțiuni românești a închis la nivelul de 9.865,83 de puncte, sub media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), dar deasupra precedentului minim relativ din acest trend înregistrat la jumătatea lunii decembrie, ceea ce ține în picioare mișcarea pozitivă, conform teoriei lui Dow.

La bursă, 2 ședințe – același deznodământ

Activitatea a fost modestă, rulajul de 24,20 milioane lei (5,06 milioane euro) sugerând că nu toți investitorii cu frecvență mai mare a tranzacțiilor au revenit în piață. Cele mai multe transferuri, de 5,24 milioane lei, au fost realizate pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 1,1950 lei/acțiune, după ce în ultima sesiune din 2019 au atins un maxim în piața reglementată pentru acest emitent listat la începutul anului 2011.

Indicii au fost trași mai puternic în jos de declinul de 1,55% a titlurilor Băncii Transilvania (TLV), pe fondul unor schimburi de 5,07 milioane lei. Chiar și la prețul de închidere de 2,5450 lei/acțiune, instituția de credit are o capitalizare bursieră generoasă de 13,27 miliarde lei (2,78 miliarde euro) și se tranzacționează confortabil pentru ce a fost recunoscut de piață –  la nivelul de 1,40 al indicatorului P/Bv care măsoară capitalizarea raportată la valoarea contabilă a capitalurilor proprii – un nivel echitabil de evaluare a instituțiilor de credit românești.

Celalălat emitent important de la această categorie, BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut o zi pozitivă, titlurile sale apreciindu-se cu 0,26%, până la prețul de 15,64 lei/acțiune, pe o activitate de tranzacționare de 2,03 milioane lei.

PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019 CITEȘTE ȘI PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019

Tot într-o notă ascendentă au închis și titlurile OMV Petrom (SNP). Pe transferuri de 4,70 milioane lei, acestea au avansat cu 0,45%, până la prețul de 0,4490 lei/acțiune, într-un context favorabil pentru producătorii de petrol, după ce cotațiile internaționale ale țițeiului au explodat la acest început de an pe fondul escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu, după asasinarea de către americani, într-un atac cu rachete, a generalului iranian Qassem Soleimani cel care coordona activitățile gherilelor șiite în Irak și Siria.

Cu toate acestea, indicele energetic BET-NG a avut o evoluție în linie cu media pieței, o depreciere de 0,58%, fiind tras în jos de corecția de 1,09%, până la prețul de 36,45 lei/acțiune, a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au adunat al 4-lea rulaj al pieței, de 1,95 milioane lei, dar mai ales de scăderea de 3,22% a titlurilor Transgaz Mediaș (TGN), care au închis la prețul de 346,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,58 milioane lei. Potrivit Profit.ro, Transgaz este marele pierzător al reconfigurării tranzitului gazului rusesc în regiune, iar operatorul de transport autohton ar putea trece pe pierdere.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz