La BVB, lichiditate atât de mică încât pe locurile 3-4 în clasamentul tranzacțiilor au fost o acțiune de pe piața AeRo și una listată principal pe bursa de la Frankfurt

La BVB, lichiditate atât de mică încât pe locurile 3-4 în clasamentul tranzacțiilor au fost o acțiune de pe piața AeRo și una listată principal pe bursa de la Frankfurt

O "jucărie" din Germania, protagonistă neobișnuită pe bursa românească

scris 5 sep 2019

Bursa românească a parcurs o sesiune corectivă, în care protagoniste au fost acțiunile Băncii Transilvania și Fondul Proprietatea. Vânzări sporite au ridicat volumele și pe acțiunile Bittnet Systems.

O văpaie pe o știre despre un aviz într-o comisie de specialitate a Camerei Deputaților pentru modificări ale taxărilor în domeniul energiei introduse în decembrie a readus pentru o zi la finalul lunii trecute lichiditatea la Bursa de Valori București și un salt al acțiunilor care au dus piața pe un nou maxim post-criză. De atunci, investitorii au testat neconvingător pentru noi valori record doar marginal superioare, însă volumele au tins să se retragă la nivelurile foarte scăzute din ultima parte a verii.

Sub acest semn a stat și sesiunea de astăzi, când jucătorii activi la BVB au fost reticenți să împingă cotațiile mai sus în confirmarea unui nou maxim atins ieri, iar rulajul pieței de acțiuni s-a prăbușit la numai 16,43 milioane lei (3,47 milioane euro).

SIF Oltenia își lichidează participația la TMK Artrom. Președintele Ciurezu declara, luna trecută, că acționează doar timid în piață CITEȘTE ȘI SIF Oltenia își lichidează participația la TMK Artrom. Președintele Ciurezu declara, luna trecută, că acționează doar timid în piață

Ca și în zilele precedente, activitatea de tranzacționare a fost concentrată puternic pe 2 emitenți. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,87%, până la prețul de 1,1350 lei/acțiune, pe transferuri de 9,23 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au stațțonat pe nivelul de preț al ședinței anterioare, de 2,3600 lei/acțiune, în contextul unor schimburi însumând 2,65 milioane lei.

În general piața a fost slabă. Indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,14%, indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,12%, până la nivelul de 40.496,66 puncte, o dinamică similară având și indicele reprezentativ BET a închis la nivelul de 9.251,48 de puncte. Sub aspect tehnic, sesiunea corecvtivă de azi nu schimbă cu nimic tabloul unui trend pozitiv ascendent coerent, cu prețul evoluând deasupra mediilor mobile relevante, iar acestea dispuse în „evantai”, cu cele având perioade mai scurte deasupra celor pentru intervale mai lungi, așa cum se vede pe graficul atașat.

La BVB, lichiditate atât de mică încât pe locurile 3-4 în clasamentul tranzacțiilor au fost o acțiune de pe piața AeRo și una listată principal pe bursa de la Frankfurt

Investitorii de la BVB nu s-au activat la cumpărare nici într-un context favorabil în piețele financiare internaționale în care indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a depășit chiar și reperul de 26.800 de puncte, iar în piețele europene închiderile au fost „pe verde”, cu exceția unui declin de 0,55% al indicelui FTSE100 de la Londra pe fondul unei crize politice interne legată de perspectivele părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie: +0,98% indicele Euro Stoxx 50, +1,11% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,85% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,20% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,08% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,16% pentru indicele PX de la Praga.

Suflul dinspre Europa s-a văzut la BVB pe segmentul acțiunilor internaționale, unde titlurile Deutsche Bank (DBK), listate secundar, au urmat tendința din piața principală și au urcat cu 1,80%. Tot o prezență inedită în topul tranzacțiilor, având volume echivalente cu aproximativ 928.000 de lei, a fost Bittnet Systems (BNET). Titlurile care au avut o evoluție ascendentă parabolică la începutul verii, și-au continuat corecția severă, cu un recul de 6,61%, până la prețul de 1,1300 lei/acțiune, într-un impuls imprimat de raportarea financiară semestrială care a indicat pentru companie o pierdere de 1 milion de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
bittnet systems
deutsche bank