La BVB vedeta zilei a fost... Ministerul de Finanțe

La BVB vedeta zilei a fost... Ministerul de Finanțe
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 aug 2017

Într-o zi cu un rulaj de numai 4,5 milioane de euro pe segmentul acțiuni, cea mai mare tranzacție pe piața reglementată a fost realizată cu titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor. Astăzi, piața a avut de digerat și noi declarații ale ministrului Ionuț Mișa, exprimând nemulțumiri legate de încasarea comisionului de administrare de către fondurile de pensii de la Pilonul II.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Bursa de Valori București, ziua a fost „verde”, cu un avans de 0,54% al indicelui reprezentativ BET, până la nivelul de 8.373,74 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,50%. Este totuși o apreciere care s-a înregistrat pe fondul unui rulaj modest, de 20,81 milioane lei (4,56 milioane lei). Este o lichiditate încă și mai slabă dacă avem în vedere că nu mai puțin de 33,97% din aceste schimburi a fost asigurată de un transfer din piața deal în valoare de 7,07 milioane lei cu acțiuni BRD Groupe Societe Generale (BRD).

Pe piața reglementată, cele mai mari tranzacții nu s-au realizat cu acțiuni. Pe primul loc au fost schimburile de 6,14 milioane lei cu titluri de stat din emisiunea lansată în anul 2012 și scadentă în anul 2027. Ministerul Finanțelor a fost cel mai important emitent de la cota BVB azi, după o etapă de interes scăzut pe segmentul obligațiunilor guvernamentale la BVB.

Zentiva România își majorează profitul semestrial cu o treime. Managementul companiei are presiune din partea acționarului minoritar finlandez CITEȘTE ȘI Zentiva România își majorează profitul semestrial cu o treime. Managementul companiei are presiune din partea acționarului minoritar finlandez

Finanțele Publice nu au fost vedeta zilei numai din această perspectivă. În piață au ajuns declarații ale ministrului Ionuț Mița cu privire la fondurile de pensii de la Pilonul II, cel mai constant cumpărător de acțiuni BVB. Deși nu a mai vânturat fățiș „stafia” desființării acestora – eveniment cu potențial uriaș de a mișca traiectoria pe termen mediu și lung a bursei – oficialul guvernamental a pus în discuție, însă, comisionul de 2,5% perceput lună de lună de administratori înainte de absorbirea în fonduri a contribuțiilor clienților. „Nu știu dacă acest comision își mai are rațiunea”, a declarat Mișa într-o emisiune televizată, adăugând că astfel contribuabilii pierd sume importante pe care ar trebui să le aibă la pensii.

În replică, Asociația profesională a administratorilor de fonduri de pensii private (APAPR) amintește că statul a amânat de trei ori majorarea contribuției la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), decizii în urma cărora din conturile viitorilor pensionari lipsesc cel puțin 4,2 miliarde de lei.

Evoluții neconcludente pe segmentul financiar

Cel mai important emitent de la cota BVB din ultimii 2 ani, Banca Transilvania (TLV) a pierdut 0,40% la nivelul capitalizării bursiere, pe volume echivalente cu 3,96 milioane lei, prețul de închidere fiind de 2,4850 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,43%, până la prețul de 14,16 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 863.000 de lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 0,8730 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,70 milioane lei. Fondul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat din piața secundară, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari, un număr de 4,94 milioane acțiuni pentru care a plătit 4,30 milioane lei. Titlurile SIF, au avut o zi preponderent favorabilă, ceea ce a tras în sus indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 33.850,30 puncte, cu 0,19% peste referință.

Acțiunile din sectorul energetic de la BVB supraperformează într-o zi de ezitare pe bursele europene

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a urcat cu 1,32%, în acord cu o creștere de 1,72% a titlurilor celui mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), până la prețul de 0,3255 lei/acțiune, pe transferuri de 1,27 milioane lei.

Piața românească a supraperformat piețelor europene care au avut o zi neconcludentă, cu închideri divergente: -0,05% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,27% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,09% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,33% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,34% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,72,% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,67% pentru indicele PX de la Praga.

Recul ale acțiunilor din industria aeronautică

O zi „roșie” a fost pentru cele mai lichide 2 acțiuni din industria aeronautică, care au adunat împreună un rulaj de 1,09 milioane lei. Investitorii mizează că societățile Turbomecanica București (TBM) și IAR Brașov (IARV) ar putea beneficia de investițiile în înarmare ale statului român.

Titlurile Turbomecanica, ce au crescut cu peste 50% de la sfârșitul lunii iulie și până în prezent, astăzi s-au corectat puternic, cu 7,74%, până la prețul de 0,2740 lei/acțiune, însă intraday a atins și un minim de 0,2630 lei/acțiune, echivalent cu un recul de 11,44%. Avansul furibund din sesiunile precedente suprinsese un investitor cu experiență care era nedumerit de reacția celorlalți jucători de la BVB. „Nu știu ce au în cap”, declara el pentru Profit.ro.

Prin contrast, cu trendul puternic favorabil pe Turbomecanica, susținut și de volume, titlurile IAR Brașov au avut o creștere ceva mai atenuată de mai puțin de 30%. Și acestea sunt, însă, pe un parcurs corectiv. Azi, acestea au pierdut 4,08%, până la prețul de 8,00 lei/acțiune, care conferă producătorului de elicoptere o capitalizare bursieră de 151,03 milioane lei (33,08 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
mfp
bvb
bursa
banca transilvania
brd
ionut misa
titluri de stat
fondul proprietatea
turbomecanica