Lichiditatea crește la BVB. Acțiunile Băncii Transilvania și Romgaz trag în sus principalii indici

Lichiditatea crește la BVB. Acțiunile Băncii Transilvania și Romgaz trag în sus principalii indici

Sursa foto: Tsung-lin Wu | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 iun 2023

După o etapă de expectativă și în care investitorii au fost concentrați pe oferta de la Hidroelectrica, activitatea de tranzacționare s-a intensificat și pe piața reglementată, unde distribuția în adâncime pe mai multe instrumente financiare a fost foarte bună.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Într-o sesiune europeană „verde”, în care intraday indicele DAX40 din Germania a revenit în zona de 16.000 de puncte, și investitorii de la Bursa de Valori București s-au activat la cumpărare. Conturarea unui sentiment bun în oferta Hidroelectrica a contaminat favorabil piața, care a avut aprecieri consistente la nivelul indicilor, în contextul unui rulaj semnificativ ameliorat, de 54,02 milioane lei (10,89 milioane euro) al segmentrului acțiuni.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au mai câștigat 0,52%, până la prețul de 1,9300 lei/acțiune, pe transferuri de 12,61 milioane lei, depărtându-se de minimul local de 1,8500 lei/acțiune, și reflectând așteptări pozitive legate de conturarea prețului în tranșa de instituționali a ofertei Hidroelectrica.

VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor CITEȘTE ȘI VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor

Cele mai mari tranzacțioi ale zilei, de 15,65 milioane lei, le-am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 2,80%, până la prețul de 20,16 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 14,26 miliarde lei (2,88 miloane euro). Un salt de 2,73%, până la prețul de 43,25 lei/acțiune, am consemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), ce au întrunit cea de-a 3-a activitate a ședinței, de 7,20 milioane lei.

Sunt mișcările care au dat direcția și la nivelul indicilor: +1,47% pentru indicele compozit BET-XT, +0,33% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul 48.793,24 de puncte, +1,68% pentru indicele energetic BET-NG și +1,60% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.283,73 de puncte a trecut, din nou, deasupra mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

Lichiditatea crește la BVB. Acțiunile Băncii Transilvania și Romgaz trag în sus principalii indici

Titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,02%, până la prețul de 0,4950 lei/acțiune, pe volume echivgalente cu 4,48 milioane lei. Prin contrast, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,67%, până la prețul de 44,60 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 1,49 milioane lei.

DOCUMENT Intervenționismul guvernamental, principala sursă de risc pentru Hidroelectrica CITEȘTE ȘI DOCUMENT Intervenționismul guvernamental, principala sursă de risc pentru Hidroelectrica

Spre deosebire de alte sesiuni, lichiditatea a fost mai bine distribuită inclusiv către emitenții în plan secundar. Reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a fost depășit pe o serie de instrumente financiare, incluzând și 2 emisiuni de titlurile de stat.

Au supraperformat pieței titlurile Transgaz (TGN), cu un salt de 3,91%, până la prețul de 17,54 lei/acțiune, dar și cele ale Transport Trade Services (TTS) ce au explodat cu 5,96%, până la prețul de 16,00 lei/acțiune.

În aceeași linie pozitivă, titlurile MedLIfge (M) au câștigat 0,81%, până la prețul de 17,34 lei/acțiune, titlurile Electrica (EL) au avut o reven ire de 2,86%, până la prețul de 8,2600 lei/acțiune, și titlurile One United Properties (ONE) s-au apreciat cu 2,17%, până la prețul de 0,9400 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
tts
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica