Lucian Anghel, BVB: Începerea monitorizării bursei locale pentru primirea statutului de piață emergentă echivalează cu un penalty primit în minutul 95

Lucian Anghel, BVB: Începerea monitorizării bursei locale pentru primirea statutului de piață emergentă echivalează cu un penalty primit în minutul 95
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 sep 2016

Agenția de evaluare financiară FTSE a pus România pe lista de supraveghere în vederea acordării statului de piață de capital emergentă, față de cea de frontieră pe care încă o are bursa locală. Reprezentanții operatorului de piață BVB spun că este rezultatul unui efort de 2 ani și jumătate, dar că promovarea depinde de listarea imediată a Hidroelectrica și a unui pachet suplimentar la OMV Petrom. „Este ca un penalty primit în minutul 95 într-un meci de fotbal. Putem marca sau putem rata”, spune Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa de Valori București are perspectiva de a lăsa în urmă statutul de piață periferică. Agenția FTSE a pus ieri România pe lista de așteptare și monitorizare pentru bursele care ar urma să primească statutul de piață emergentă. Sumele destinate de fondurile de investiții pentru piețele emergente sunt de 25 de ori mai mari decât cele alocate pentru bursele cu statut de piață de frontieră.

Intrările de capital ar urma să ridice prețurile acțiunilor, influențând favorabil atât portofoliile investitorilor cu dețineri nemijlocite pe bursă, cât și plasamentele clienților în fondurile mutuale. „Avuția românilor va putea crește”, a declarat astăzi Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București, la deschiderea ședinței de tranzacționare. De asemenea, companiile listate ale statului pot crește în valoare cu câteva miliarde de euro, în cazul obținerii acestui statut.

Care este potențialul bursei CITEȘTE ȘI Care este potențialul bursei

Directorul general al BVB, polonezul Ludwik Sobolewski, a marcat, la rândul său, ca început de drum în această direcție un eveniment organizat la Banca Națională a României în februarie 2014 și care viza îndepărtarea barierelor pentru intrarea în piață a investitorilor existente la nivelul cadrului de reglementare.

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache a menționat, la eveniment, de anulările de dispuneri și regulamente puse în vigoare de fostul supraveghetor Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM): „Acum avem o legislație identică cu cea a oricărui stat european”, a declarat el, amintind că a spus că primirea statutului de piață emergentă este ceva ce se va întâmpla în actualul mandat al Consiliului ASF.

O promovare care depinde de listarea Hidroelectrica și aducerea pe piață a unui pachet suplimentar la OMV Petrom

Accesul la categoria de piață emergentă presupune ca pe bursa locală să fie listate cel puțin 3 companii având o capitalizare de piață și un procentaj al pachetelor disponibile în mâna investitorilor de portofoliu activi (free-float), precum și un volum zilnic de tranzacționare de un anumit nivel. La finele lunii martie, FTSE Russell menționa că numai lichiditatea mai desparte BVB de statutul de piață emergentă.

Dacă valoarea totală de piață a companiilor nu a fost niciodată o problemă pentru bursa locală, criteriul free-float-ului nu a fost îndeplinit. La Financial Forum organizat de Profit.ro la finele lunii mai, directorul Sobolewski indica 6 companii care pot îndeplini acest obiectiv, respectiv Banca Transilvania (TLV), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP), Hidroelectrica și Electrica (EL).

La evenimentul de astăzi, președintele Anghel s-a oprit la 2 societăți, respectiv Hidroelectrica, prin scoaterea pe bursă a unui pachet de 22-23% din companie, și finalizarea tranzacției Fondului Proprietatea (FP) la OMV Petrom, prin vânzarea pe piața locală a unui pachet reprezentând cel puțin 4% din titlurile companiei. „Criteriile calitative și o mare parte din criteriile cantitative au fost îndeplinite. Ne lipsesc aceste 2 tranzacții”, a declarat Anghel, adăugând că aceasta ar echivala cu marcarea penalty-ului primit în minutul 95 într-un meci de fotbal.

viewscnt
Afla mai multe despre
lucian anghel
bursa
bvb
piata emergenta
ludwik sobolewski
ftse
hidroelectrica
asf