maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, care vizează listarea la BVB, și-a ameliorat substanțial performanța anul trecut

maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, care vizează listarea la BVB, și-a ameliorat substanțial performanța anul trecut
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 feb 2023

Unul din potențialii noi emitenți de pe bursa românească, banca comercială maib a depășit nivelul unor active de 2 miliarde euro și și-a majorat profitul cu peste 50%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un an 2022 care ar putea fi de stagnare pentru economia din Republica Moldova, cea mai importantă instituție de credit din sistemul bancar local și-a consolidat poziția și vine cu rezultate bune în prefigurarea unei listări la Bursa de Valori București pentru care există o aprobare a acționarilor.

maib și-a majorat cota de piață la 37,2% din totalul creditelor acordate în Basarabia și activele au crescut anul trecut cu 15,7%, la 43 miliarde lei moldovenești (2,18 miliarde euro). În același interval de raportare, banca a obținut un profit net de 1,13 miliarde lei moldovenești (57,29 milioane euro), majorat cu 56,8% față de cel de 721,10 miliane lei moldovenești (36,53 miliaone euro) din 2021. Creșterea profitabilității a fost susținută creșterea marjei  dobânzii nete din activitatea de creditare.

ULTIMA ORĂ Vivre Deco renunță la planul de restructurare, negocierile cu creditorii au eșuat. Posibilă intrare în insolvență CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Vivre Deco renunță la planul de restructurare, negocierile cu creditorii au eșuat. Posibilă intrare în insolvență

„Anul 2022 a fost unul plin de provocări, economia Republicii Moldova fiind afectată de prețurile ridicate la energie, de inflație accentuată, urmare a războiului din Ucraina”, descrie anul operațional Giorgi Shagidze, CEO maib. „Cu toate acestea, ne-am menținut angajamentul față de afacerile și clienții retail din Moldova, am creat noi parteneriate de lungă-durată și încredere cu clienții noștri și în ciuda unui mediu operațional dificil, am obținut rezultate financiare solide.”

Cu o abordare pe care maib o caracterizează drept prudentă a creditării, susținută de împrumuturile către persoane juridice, banca afișează o rată de adecvare a capitalului de 22,2%. Instituția de credit opererază într-o economie în care inflația a atins vârful de 34,6% în octombrie și a fost de 30,2% la sfârșitul anului 2022. Este de așteptat că aceasta va scădea în 2023 în absența unor noi șocuri ale ofertei, potrivit Băncii Naționale a Moldovei care a redus rata dobânzii de intervenție la 20,0% în trimestrul 4 al anului trecut și la 17,0% în această lună.

Profitul Oil Terminal s-a dublat anul trecut CITEȘTE ȘI Profitul Oil Terminal s-a dublat anul trecut

Banca avea la 31 decembrie 2022 peste 29.600 clienți instituționali și peste 900.000 de clienți individuali, inclusiv urmare a dezvoltării canalelor digitale ale maib, în special a aplicației mobile. „maib a rămas  bine capitalizat și cu lichiditate înaltă pentru a menține și crește activitatea de creditare pentru economia reală. Ne-am intensificat eforturile pentru a deveni lideri în domeniul digital și am ajuns la aproape 430 de mii de utilizatori ai aplicației maibank, în creștere cu 45% față de anul anterior, în timp ce 55% din toate depozitele efectuate în trimestrul al patrulea au fost realizate online”, spune CEO-ul Shagidze.

Rentabilitatea capitalului (ROE) a fost de 18,8%, ameliorată semnificativ față de 13,9% în 2021. Totalul împrumuturilor brute (credite și avansuri) acordate clienților a fost în valoarea de 22,80 milioarde lei moldovenești (1,14 miliarde euro), în creștere anuală de 15,4% și depozitele clienților au totalizat 31,38 miliarde lei moldovenești (1,58 miliarde euro) majorarea anuală fiind de 9,8%.

Pentru a minimiza impactul potențial al turbulențelor economice, maib și-a majorat nivelul provizioanelor, ajungând la o acoperire a creditelor neperformante de aproape 200% la sfârșitul anului 2022, spune raportarea anuală. Rata creditelor neperformante a fost de 2,54%, în scădere cu 1,38 puncte procentuale față de anul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
maib
bursa
bvb