Miliardarul american Paul Singer reia vânzările la Fondul Proprietatea. Ce spune despre „tinerii frumoși și liberi”

Miliardarul american Paul Singer reia vânzările la Fondul Proprietatea. Ce spune despre „tinerii frumoși și liberi”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 oct 2017

Supărat pe lume, așa cum arată în momentul de față – de la abdicarea investitorilor la managementul activ al portofoliilor și până la conceptul de „spații sigure” promovat de stânga liberală americană – magnatul Paul Singer așteaptă o criză. Pentru deținerile sale din România, unde este cel mai important investitor nerezident de la BVB prin participația la Fondul Proprietatea, acesta a reluat cu o frecvență sporită vânzările pe care le oprise temporar în august-septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Manchester Securities, vehiculul prin care Elliott Management al miliardarului american Paul Singer investește în România, a început luna octombrie cu vânzări pentru deținerea sa de la Fondul Proprietatea (FP), care, pe vârful din 2016, urcase la peste 21% din titlurile societății. În ședința de tranzacționare de joi de la Bursa de Valori București, grupul de fonduri așa-zis „vulturești”, pentru cum câștigă din fructificarea creditului deteriorat, au vândut 7 milioane acțiuni FP la prețul de 0,8510 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea schimbului la 5,96 milioane lei (1,53 milioane dolari), conform raportării către piață a intermediarului tranzacției, firma de brokeraj din Republica Cehă, Wood & Company Financial Services.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În prima zi de tranzacționare a acestei luni, americani de la Elliott au mai vândut la Londra 250.000 de certificate de depozit (GDR) care au ca activ suport 12,50 milioane acțiuni FP și pentru care au încasat 2,74 milioane dolari (10,70 milioane lei).

Miliardarul american Jim Rogers: vine cea mai mare criză economică. Vor fi țări în faliment, bănci, spitale și universități închise CITEȘTE ȘI Miliardarul american Jim Rogers: vine cea mai mare criză economică. Vor fi țări în faliment, bănci, spitale și universități închise

Cea mai importantă tranzacție recentă a fost tot pe segmentul Specialized Fund Market de la Londra, pe 11 septembrie, când Machester Securities a vândut 400.000 de GDR-uri, echivalentul a 20 milioane acțiuni FP și pentru care a încasat 4,46 milioane dolari. Vânzările au fost sporadice în septembrie, dar au totalizat 55,5 milioane acțiuni Fondul Proprietatea, și au însumat 47,36 milioane lei (12,27 milioane euro), conform datelor publicate de emitent pe portalul BVB și agregate de Profit.ro.

O secvență mai importantă de vânzări a fost în lunile iunie-iulie. În total, în această vară, Elliott Management a înstrăinat un număr de 164,56 milioane acțiuni FP, echivalent cu 1,63% din capitalul social al societății, și pentru care a încasat la BVB și pe piața de la Londra 144,14 milioane lei (36,29 milioane euro).

PREMIERĂ Emisiune de obligațiuni în euro listată la BVB. International Investment Bank, cu sediul la Moscova, a atras în ultimii 3 ani echivalentul a 215 milioane euro CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Emisiune de obligațiuni în euro listată la BVB. International Investment Bank, cu sediul la Moscova, a atras în ultimii 3 ani echivalentul a 215 milioane euro

Grupul Elliott dezinvestește de pe o deținere care are un nivel de maturitate de peste 5 ani și pentru care marcările de profituri sunt de peste 100%, spun surse din piață care au în vedere prețurile de achiziție la care fondurile „vulturești” au început acumularea încă dinainte ca Fondul să fie listat.

În ultimii 2 ani, magnatul american Singer, care are în administrare active financiare de peste 31 miliarde dolari la Elliott Management, a afișat o abordare negativă față de piețele financiare, declarând în această vară chiar că se așteaptă la dezlănțuirea „iadului de pe burse”. „Sistemul financiar nu este solid”, afirma el într-o intervenție pentru Bloomberg.

„Tinerii frumoși și liberi” sunt prea fragili și nu acceptă să fie provocați cu opinii contrare. Le mai lipsește „cărțulia roșie” a lui Mao

Într-o scrisoare epică adresată clienților la începutul lunii august, „vulturul” de la Fondul Proprietatea s-a arătat contrariat de mai multe evoluții, de la debalansarea piețelor finanicare către investiții pasive în fonduri pe indici și până la politica bancherilor centrali, de la piața muncii și până la datoriile acumulate în China. Insolit, Singer a lansat o tiradă și împotriva devierii către stângismul liberal a campusurilor universitare din America unde așa-zisa „diversitate” a devenit noua ortodoxie și unde în numele acesteia este înăbușită libera exprimare.

Conceptul de „spații sigure” („safe spaces”), unde studenții să poată să nu fie asaltați de opinii contrare lor i se pare magnatului american că arată o fragilitate a noii generații. Diversitatea adevărată, cea de idei, nu există în universitățile americane, spune Singer, care compară aceste momente cu perioada în care „cărțulia roșie” a lui Mao circula în mediul academic occidental.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
elliott
paul singer
manchester securities