Mircea Ursache: Viitorul nostru e bursa europeană

Mircea Ursache: Viitorul nostru e bursa europeană
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 oct 2015

Vicepreședintele ASF spune că viitorul pieței românești de capital există doar în contextul proiectului bursei europene. "Nu există preocupare la nivel european pentru a încuraja burse regionale sau naționale".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Care este perspectiva pieței de capital românești? O dezvoltare doar în cadrul proiectului inițiat la nivel european, spune Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). "Viitorul nostru e bursa europeană", a declarat oficialul în cadrul unei conferințe pe această temă organizată de grupul de presă Bursa. "Nu există preocupare la nivel european pentru a încuraja burse regionale sau naționale", a continuat Ursache, adăugând că astfel răspunde și unor derapaje ale declarațiilor din ultima vreme.

La jumătatea săptămânii trecute, Oana Petrescu, partener la Deloitte Consultanță, punea la îndoială dacă existența unei burse românești este oportună. Chiar dacă ulterior a revizuit poziția inițială, afirmația a avut impact în piață. Dan Paul, președinte al Asociației Brokerilor, nu vrea să se treacă prea ușor peste "năstrușnica idee" de desființare a Bursei. "Nu poate fi încurajată Bursa dacă auditorul ei nu crede în necesitatea existenței acesteia", a declarat Paul adăugând că nu crede că sunt glume, ci idei care chiar sunt gândite de anumiți oameni care au tangență cu piața de capital.

Dan Paul, Asociația Brokerilor: Eu nu cred într-o piață unică europeană

Proiectul pentru o piață de capital comună europeană a fost îmbrățișat de 31 de țări (28 state membre UE, alături de Norvegia, Islanda și Liechtenstein) și deja se află la primul pas pentru introducerea unui sistem unic de raportare. ASF a aderat la programul care va avea și o componentă logistică de legare a platformelor de tranzacționare. "Eu nu văd ca fiind un lucru rău să avem o sursă suplimentară de a asigura transparența și corectitudinea în tranzacțiile pe piața de capital", a declarat Ursache. Vicepreședintele Autorității a dat asigurări că va realiza consultări ample la nivelul pieței, înainte de a merge la Bruxelles cu un angajament clar.

Un prim răspuns din piață a venit pe loc de la Asociația Brokerilor. Negativ. "Eu nu cred într-o piață unică europeană. Eu nu cred că va exista", a spus Dan Paul completând că, cel mult, aceasta va exista în mintea investitorilor atunci când vor vedea pe una și aceeași platformă cotațiile acțiunilor listate pe mai multe burse europene. În opinia sa, entuziaști față de acest proiect nu sunt decât birocrații de la Bruxelles și de la nivelul autorităților naționale, care găsesc în acesta un nou motiv de a-și lua bilete de avion pentru plimbări. Așa cum arată deciziile post-criză de la nivelul UE, acestea au impus o tendință duală, marcată pe de o parte de o fragmentare a piețelor și, pe de altă parte, de acest proiect al bursei europene. "Nici ei nu cred în asta", a spus Paul.

Un proiect de armonizare a legislației și reglementărilor la nivel european

Proiectul bursei europene nu trebuie să ne surprindă întrucât nu este nou, spune avocatul Cristian Duțescu, președinte al Organizației Profesioniștilor Pieței de Capital (OPPC), amintind că încă din anul 2000 directivele la nivelul UE vin în acest sens al unei standardizări mai mari, a raportărilor unice, a interconectării platformelor și sistemelor post-tranzacționare. "Este un lucru firesc. Din acest punct de vedere nu trebuie să ne speriem de această bursă europeană", a spus Duțescu. Nu se pune problema să dispară ceva național, fiind vorba de o armonizare la nivelul legislației și reglementării în UE, a precizat, la rândul său, Remus Vulpescu, membru în organizație și director general al Vulcan SA.

Piața se poate dezvolta local, dacă brokerii sunt harnici

Procesul este unul greu, avertizează Ursache. Se urmărește existența unui sistem unic de reglementare, în paralel cu aceleași condiții de taxare și de procesare în cadrul post-tranzacționare fără a conta dacă investești la București sau în Luxemburg.

Dan Paul nu consideră că ar trebui să ne agățăm de acest proiect european. Piața se poate dezvolta local dacă brokerii umblă mai mult pentru atragerea emitenților privați, iar fondurile de pensii ar investi mai mult, a conchis președintele Asociației Brokerilor.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
mircea ursache
bursa
dan paul
asociatia brokerilor
ue
cristian dutescu