O tranzacție pe piața deal cu acțiuni FP a salvat sesiunea de la BVB. Indicele BET-FI escaladează noi maxime post-criză

O tranzacție pe piața deal cu acțiuni FP a salvat sesiunea de la BVB. Indicele BET-FI escaladează noi maxime post-criză
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 ian 2018

În condițiile unui rulaj slab în piața reglementată, peste jumătate din activitatea de tranzacționare de la BVB a fost asigurată de schimburi în valoare de aproape 4 milioane lei în piața deal, dintre care cel mai mare transfer a fost pe acțiunile Fondului Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După un debut de an bun, piața românească de capital are dificultăți de a se cupla la raliul burselor mature. Prima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost una de ezitare, marcată de oscilații minore ale principalilor indici. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,02%, în timp ce indicele reprezentativ BET a alunecat cu 0,04% sub referință, pentru o închidere la nivelul de 7.982,75 de puncte.

Cu excepția indicelui FTSE de la Londra, care a coborât cu 0,36%, în general indicii europeni au avut aprecieri moderate: +0,24% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,30% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,36% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,75% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,27% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,33% pentru indicele PX de la Praga.

Unde va închide indicele BET de la BVB anul 2018? Răspunsurile profesioniștilor pieței la întrebarea Profit.ro CITEȘTE ȘI Unde va închide indicele BET de la BVB anul 2018? Răspunsurile profesioniștilor pieței la întrebarea Profit.ro

La București, cotațiile nu au avut suflu pentru că a lipsit apetitul la cumpărare, rulajul în piața reglementată fiind de numai 11,53 milioane lei. Pe primul loc în topul tranzacțiilor de pe segmentul regular, cu transferuri de doar 1,82 milioane lei, au fost titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au corectat cu 0,66%, până la prețul de 0,3010 lei/acțiune.

Un declin de o amplitudine apropiată, de 0,61%, a avut-o indicele energetic BET-NG care în primele sesiuni de la BVB din acest an au supraperformat pieței, beneficiind și de sprijinul atingerii de noi maxime ale ultimilor 3 ani pe cotația țițeiului Brent ce a depășit nivelul de 68 dolari/baril.

Indicele BET-FI escaladează noi maxime post-criză

Lichiditatea a fost salvată de transferurile din piața deal și de procesarea operațiunii de piață în valoare de 5,47 milioane lei derulată de Comnord București (COSC). Cel mai important moment al zilei, este transferul de tip deal cu 15,00 milioane titluri Fondul Proprietatea (FP). Realizat la prețul de 0,8900 lei/acțiune, cu 0,22% sub referință, schimbul se ridică la 13,35 milioane lei. Pe același emitent, în piața reglementată tranzacțiile s-au ridicat la 1,02 milioane lei.

Tot pe segmentul fondurilor închise, titlurile SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 1,68%, până la prețul de 1,4500 lei/acțiune, pe transferuri de 1,04 milioane lei. În general, acțiunile SIF au avut o sesiune „verde”, ceea ce a favorizat o apreciere de 0,62% a indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 40.820,84 de puncte, un nou maxim post-criză.

Tranzacții deal de peste 5 milioane lei pe acțiunile Băncii Transilvania

Al 2-lea rulaj al zilei l-am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au adunat schimburi de aproximativ 897.000 de lei pe segmentul regular și transferuri de tip deal în valoare de 5,11 milioane lei, cele mai mari dintre acestea la prețul de 2,1650 lei/acțiune, cu 0,23% peste referință. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 1,52%, până la prețul de 13,36 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproape 657.000 de lei.

Tranzacții de peste 1 milion de lei am mai înregistrat pe titlurile Electrica (EL), care au staționat pe nivelul de preț al sesiunii anterioare, și Romgaz Mediaș (SNG), care s-au corectat cu 0,93%, până la prețul de 32,00 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bursa
bvb
romgaz
electrica
fondul proprietatea
sif moldova