Ordine de vânzare către final au adus cea mai mare scădere de la BVB a acestei luni

Ordine de vânzare către final au adus cea mai mare scădere de la BVB a acestei luni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 nov 2015

Pachete mari au fost aruncate în piață în preînchidere pe acțiunile bancare, care au avut scăderi de 3% sau chiar aproape 5%. Indicele BET a coborât cu 1,87%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astăzi am consemnat un rulaj slab la Bursa de Valori București transferurile pe segmentul de acțiuni fiind de numai 15,47 milioane lei. "A fost o ședință destul de liniștită până la finalul ei când niște ordine în neconcordanță cu restul pieței au determinat scăderi ceva mai mari, în special pe titlurile bancare", a declarat pentru Profit.ro Mihai Chișu, Sales & Trading la Swiss Capital, amintind că un astfel de fenomen al vânzărilor în preînchidere se repetă la final de lună.

Conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest, către finalul zilei, au fost aruncate în piață acțiuni BRD și Banca Transilvania care au determinat o cădere abruptă a cotațiilor. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 4,84%. până la prețul de 2,36 lei/acțiune, pe tranzacții în valoare de 6,47 milioane lei. Acțiunea BRD Groupe Societe Generale a coborât, pe rulaje de 1,27 milioane lei, cu 3,39%, cotația de închidere fiind de 11,4 lei/acțiune. Față de începutul săptămânii, la nivelul capitalizării bursiere cele două bănci au pierdut 9,23% și, respectiv, 9,09%.

Chișu spune că aceste deprecieri mai consistente au venit în contextul în care Parlamentul a adoptat legea privind darea în plată a imobilelor ipotecate care schimbă destul de mult spectrul viitorului băncilor. "Sunt niște semne de întrebare legate de viitor și de felul cum băncile vor putea resorbi efectele acestei legi", a mai spus brokerul.

Creștere de aproape 6% pe titlurile Romcab

Pe locul doi în topul rulajelor s-au regăsit acțiunile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au depreciat, de asemenea, cu 1,56%, până la prețul de 28,45 lei/acțiune pe schimburi însumând 2,61 milioane lei. O notă distinctă au făcut-o acțiunile Romcab Târgu Mureș (MCAB), care au crescut cu 5,85%, până la prețul de 8,68 lei/acțiune, pe al cincilea rulaj al pieței, depășind cu puțin 300.000 de lei. La închiderea de astăzi, capitalizarea bursieră a companiei se ridică la 81,47 milioane lei (18,32 milioane euro).
Declinul abrupt al primilor cei mai lichizi emitenți, contrabalansat de evoluția ceva mai moderată pe alți emitenți, a determinat o scădere de 1,87% a indicelui BET, cea mai mare din această lună, până la nivelul de 7.018,11 puncte. În această săptămână, declinul cumulat al indicelui este de 3,68%.

Lichiditate de avarie pe Fondul Proprietatea

Indicele compozit BET Plus a avut un recul comparabil, de 1,73%, în timp ce indicele financiar BET-FI a câștigat 0,18%, până la valoarea de 30.380,97 puncte. Cel mai lichid emitent din componența sa, Fondul Proprietatea (FP), abia a adunat tranzacții depășind cu puțin 255.000 de lei, într-o zi în care cotația a staționat pe nivelul de referință al ședinței precedente de 0,82 lei/acțiune.

Mihai Chișu remarcă faptul că săptămâna în ansamblul ei a fost destul de liniștită la BVB, în pofida neliniștilor care se resimt din ce în ce mai m ult la nivel global. Mișcările au fost în parametri rezonabili, iar interesul investitorilor a mers cu precădere către titlurile energetice.

O tranzacție mai importantă s-a realizat pe segmentul titlurilor de stat, unde un pachet de 600 obligațiuni guvernamantale având scadența în februarie 2025, emis de Ministerul Finanțelor Publice, s-a tranzacționat pentru suma de 3,39 milioane lei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
brd
swiss capital
banca transilvania
mihai chisu
romgaz
romcab
fondul proprietatea