Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor bursei de la București – un client de la Viena

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor bursei de la București – un client de la Viena

Pentru o zi, bursa de la București a respirat un aer vienez.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 mar 2023

Acțiunile grupului bancar austriac Erste au fost cele mai lichide de la BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursele din țările industrializate se află într-un raliu puternic, după vânzările precipitate de șocul care a afectat sistemele bancare din SUA și Elveția. Dacă la New York Stock Exchnage revenirea este mai timidă, la Frankfurt, indicele DAX40 al acțiunilor germane a avut din nou o apreciere mai mare de 1%.

Piața românească de capital nu s-a conectat acestei mișcări, sesiunea negativă de luni nefiind urmată decât de un ricoșeu anemic. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 43,46 milioane lei (8,83 milioane euro), apropiat de valorile activității zilnice din anii 2018-2020 care au și adus promovarea pieței locale la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell.

Fondul deschis de tip ETF axat pe investițiile de energie de la BVB și-a triplat dimensiunea la mai puțin de o lună de la listare și a depășit reperul unei valori de 1 milion de euro CITEȘTE ȘI Fondul deschis de tip ETF axat pe investițiile de energie de la BVB și-a triplat dimensiunea la mai puțin de o lună de la listare și a depășit reperul unei valori de 1 milion de euro

Totuși, clasamentul tranzacțiilor a avut un lider inedit. Titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la București, au avut un rebound de 1,66%, după scăderile agresive recente, pe fondul unor schimburi de 9,71 milioane lei. Este reflectarea la BVB a unei sesiuni europene marcate de reintrarea capitalului pe acțiunile din sectorul financiar.

Mișcarea s-a reflectat și pe acțiunile bancare românești: +1,00%, până la prețul de 12,08 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au cumulat tranzacții de 6,00 milioane lei, și +2,31%, până la prețul de 19,48 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), în circumstanțele unor volume echivalente cu 4,77 milioane lei.

Aerostar Bacău distribuie un sfert din profitul net al anului trecut sub formă de dividende CITEȘTE ȘI Aerostar Bacău distribuie un sfert din profitul net al anului trecut sub formă de dividende

Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,24%, până la prețul de 2,0950 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,61 milioane lei, acestea având un comportament bun după ridicarea ancorei ofertei publice de răscumpărare derulată recent de emitent.

Prin contrast, titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un recul de 2,09%, până la prețul de 0,4695 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței reglementate, de 6,04 milioane lei. Pe titlurile celei mai mari companii petroliere românești s-a realizat și singurul transfer special de pe segmentul deal, cu o valoare de 2,34 milioane lei.

Artego Târgu Jiu distribuie sub formă de dividende o treime din profitul net al anului 2022 CITEȘTE ȘI Artego Târgu Jiu distribuie sub formă de dividende o treime din profitul net al anului 2022

Sunt evoluții contradictorii care au dat și tonul de anmsablu al pieței, cu aprecieri ușoare pe indicii gererali și declin pe indicii sectoriali: +0,09% pentru indicele compozit BET-XT, -0,75% pentru indicele financiar BET-FI care sa închis la nivelul de 49.727,24 de puncte, -0,66% pentru indicele energetic BET-NG și +0,27% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 12.086,31 de puncte, este în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), așa cum se vede pe graficul atașat.

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor bursei de la București – un client de la Viena

Acțiunile producătorilor de energie care au susținut trendul ascedent din anul 2021, au avut închideri divergente: +0,33%, până la prețul de 45,00 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au însumat schimburi de 2,07 milioane lei, și -0,38%, până la prețul de 39,50 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), ce au întrunit o activitate de 1,61 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
erste