Prefigurarea unei crize politice nu sperie bursa

Prefigurarea unei crize politice nu sperie bursa
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 dec 2016

Indicii principali de la BVB au avut oscilații modeste în ziua în care președintele a respins propunerea de premier a majorității parlamentare. Volumele au fost mai mici de 11 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Influența vacanței de Crăciun a fost mai puternică la Bursa de Valori București decât știrile care au venit din mediul politic și care deschid perspectiva unei crize politice. Reacția pieței a fost slabă. Investitorii par a fi lipsit din piață, iar ordinele activate au fost puține. Astfel, rulajul în piața reglementată abia a fost de 10,95 milioane lei (2,41 milioane euro), iar pe acest fond și fluctuațiile au fost modeste.

Indicele BET, al titlurilor blue-chip, s-a apreciat cu 0,10%, până la nivelul de 7.020,60 puncte, în timp ce pe indicele compozit BET Plus a avut o deviație încă și mai mică, de 0,07%. Este o insensibilitate a pieței față de veștile venite din zona politică unde președintele Klaus Iohannis a respins propunerea de premier a majorității parlamentare în persoana fostului ministru al Dezvoltării Sevil Shhaideh, iar șeful PSD Liviu Dragnea a spus că nu exclude chiar și suspendarea președintelui. Este ceva departe de sensibilitatea pieței din anul 2007, când la suspendarea președintelui de atunci, Traian Băsescu, cotațiile bursiere, în special pe segmentul financiar au avut scăderi accelerate. Așa cum se vede pe graficul atașat al evoluției intraday a indicelui BET, la niciunul dintre discursurile liderilor politici reacția din piață nu a fost consistentă.

Prefigurarea unei crize politice nu sperie bursa

Spre deosebire de impasul politic din anul 2007, investitorii de retail sunt mai căliți față de aceste șocuri, în timp ce instituționalii mai preocupați să-și rotunjească performanța portofoliilor la final de an decât să se activeze cu ordine de vânzare la incertitudinile venite din mediul politic.

Reacția estompată este și pe fondul unei intensități mici a mișcărilor din piețele financiare internaționale. Indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate titluri la nivel european, a urcat cu 0,14%. Dinamica a fost încă și mai atenuată, de +0,06% pentru indicele londonez FTSE100 și în media piețelor continentale, de +0,18% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,19% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, toți indicii importanți au avut aprecieri: +0,16% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,73% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,39% pentru indicele PX de la Praga.

Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă

Cele mai tranzacționate au fost acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,64%, până la prețul de 2,3450 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,14 milioane lei.Al doilea rulaj al zilei, de 1,52 milioane lei, s-a înregistrat pe titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au urcat cu 0,70%, până la prețul de 11,58 lei/acțiune.

 

Pe segmentul fondurilor închise, însă, activitatea de tranzacționare a fost foarte slabă, cele 5 SIF-uri și Fondul Proprietatea (FP) abia au însumat schimburi încă de aproape 750.000 de lei într-o zi în care indicele financiar BET-FI au urcat cu 0,18%, până la nivelul de 29.328,11 puncte.

SIF Oltenia atacă în instanță AGA de la BCR CITEȘTE ȘI SIF Oltenia atacă în instanță AGA de la BCR

Singurul indice care a închis „pe roșu”, cu un recul de 0,23%, a fost indicele energetic BET-NG. În linia mediei sectoriale, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 0,19%, până la prețul de 0,2605 lei/acțiune, pe transferuri de 1,50 milioane lei.

Tranzacții de peste un milion de lei, respectiv cu puțin peste acest reper, am mai consemnat astăzi doar pe titlurile MedLife (M), care s-au apreciat cu 0,38%, până la prețul de 26,70 lei/acțiune. De la listarea acestui emitent, în cele 4 sesiuni de tranzacționare de la BVB, aceste titluri au însumat schimburi de 17,98 milioane lei, reprezentând 7,82% din valoarea totală de 230 milioane lei a ofertei publice primare închisă la 15 decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
psd
bvb
klaus iohannis
brd
omv petrom
fondul proprietatea
banca transilvania