ASF îl amendează pe directorul de la Romgaz cu 6.500 de lei pentru gestiunea neadecvată a informațiilor privilegiate

ASF îl amendează pe directorul de la Romgaz cu 6.500 de lei pentru gestiunea neadecvată a informațiilor privilegiate
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 dec 2016

Supraveghetorul pieței de capital a decis sancționarea directorului general Virgil Metea al companiei Romgaz pentru că a întârziat cu câteva zile publicarea pe portalul bursei atât a informației privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli în Guvern, în noiembrie 2015, cât și notificarea din aprilie 2016 privind încetarea relației contractuale cu E.ON Energie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a sancționat astăzi pe directorul general al companiei Romgaz Mediaș (SNG), Virgil Metea, cu amenzi totale de 6.500 de lei pentru gestionarea deficitară a informațiilor privilegiate. Decizia se referă la întârzierea cu câteva zile a diseminării către piață a unor știri care intră la categoria informațiilor privilegiate.

Episoadele s-au petrecut în noiembrie 2015 și aprilie 2016, spune decizia ASF publicată pe portalul Bursei de Valori București unde Romgaz este listată din noiembrie 2013. Primul dintre acestea se referă la amânarea publicării informației privind aprobarea în ședința de guvern din 11 noiembrie 2015 a bugetului de venituri și cheltuieli rectificat al companiei și a indicatorilor aferenți. Deși ar fi trebuit ca Romgaz să informeze investitorii fără întârziere, în termen de 24 de ore, vestea a ajuns pentru piață abia în ziua de 16 noiembrie. Pentru această contravenție, ASF a stabilit o amendă în cuantum de 2.000 de lei.

SIF Oltenia atacă în instanță AGA de la BCR CITEȘTE ȘI SIF Oltenia atacă în instanță AGA de la BCR

Un caz încă și mai grav pentru că oscilațiile de preț au fost mai mari, dând posibilitatea de arbitraj pentru deținătorii informațiilor, s-a consumat în luna aprilie a acestui an. Astfel, decizia de încetare a relației contractuale cu E.ON Energie – care s-a dovedit a avea reverberații în piață – a fost publicată abia pe data de 26 aprilie 2016, deși notificarea fusese recepționată de emitent încă din ziua de 18 aprilie.

Informația a fost comunicată în a doua parte a orarului de tranzacționare din data de 26 aprilie, însă efectul ei s-a consumat în mare parte în a doua zi, când acțiunile Romgaz s-au prăbușit cu 4,64%, la 23,65 lei/acțiune, de la 24,80 lei/acțiune și s-a exarcerbat la 22,75 lei/acțiune în ziua de 3 mai. Până la acel moment, prezumitivii deținători ai informației privilegiate au avut la dispoziție, așa cum se vede pe graficul atașat, 6 ședințe de tranzacționare pentru a o lua înaintea pieței. Deschiderea cu gap din ziua de 20 aprilie adaugă suspciuni că informația a fost folosită. Cotația a căzut atunci cu 4,60%, la prețul de 24,85 lei/acțiune, de la 26,05 lei/acțiune.

ASF îl amendează pe directorul de la Romgaz cu 6.500 de lei pentru gestiunea neadecvată a informațiilor privilegiate

Pentru această speță, ASF a aplicat sancțiunea de 3.000 de lei majorată cu 50% directorului general Virgil Metea, în sarcina căruia s-a reținut respectiva diseminare improprie a informațiilor. Astfel, cuantumul amenzilor a urcat la 6.500 de lei. Acestea pot fi atacate în termen de 30 de zile.

Într-un interviu recent pentru Profit.ro, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP) – societate care și-a înstrăinat întreaga deținere de la Romgaz, ultimul pachet de 5,85% din titluri vândute în aprilie – declara că decizia a venit pentru că Fondul și-a realizat ieșirea tocmai pentru că nu mai credea în Romgaz. „Eram îngrijorați de companie și de piața gazelor mai mult decât de piața petrolieră”, spunea Konieczny care a întărit că oferta a venit înaintea celei de la OMV Petrom tocmai din acest motiv și nu pentru că Romgaz ar fi fost mai ușor de marchetat și vândut pe piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
asf
virgl metea
amenzi
sanctiuni
fondul proprietatea
bursa
bvb
greg konieczny