Profitul Electrica SA s-a înjumătățit. Compania se plânge că a furnizat energie sub costuri în iarnă

Profitul Electrica SA s-a înjumătățit. Compania se plânge că a furnizat energie sub costuri în iarnă
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2019

Compania de furnizare și distribuție a energiei electrice Electrica SA, unde cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 48% din acțiuni, și-a înjumătățit profitul net în prima jumătate a anului, comparativ cu primele 6 luni din 2018, la 108,8 milioane lei, profitul operațional EBITDA înregistrând o evoluție similară.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Veniturile companiei au crescut cu 17%, la circa 3,1 miliarde lei.

"Profitul operațional inregistrat în S1 2019 este de 123,8 milioane lei, acesta având o scădere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când grupul a înregistrat un profit operațional de 261,4 milioane lei, în principal ca urmare a prețurilor energiei electrice înregistrate în anul 2019, a cadrului de reglementare modificat aplicabil în segmentul de distribuție în 2019, precum și a impactului segmentului reglementat de furnizare, îndeosebi în lunile ianuarie și februarie 2019", se arată în ultimul raport semestrial al Electrica SA.

ANALIZĂ PROFIT TV Piețele au întors-o după decizia de amânare a tarifelor anunțate anterior CITEȘTE ȘI ANALIZĂ PROFIT TV Piețele au întors-o după decizia de amânare a tarifelor anunțate anterior

Astfel, potrivit sursei citate, cheltuielile cu achiziția de energie electrică au crescut cu 413,9 milioane lei (32,6%), la peste 1,68 miliarde lei, în principal din cauza scumpirii energiei pe piețele angro.

Electrica SA precizează că marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal deoarece, prin tarifele aprobate de către ANRE, prețul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă prețul de achiziție a energiei electrice efectiv realizat.

"Cu toate acestea, prin OUG nr. 114/2018 s-a stabilit cadrul legal prin care se pot recupera pierderile din achiziția de energie electrică aferente anilor 2018 și 2019, în perioadele următoare, începând cu 1 martie 2019 și până la 28 februarie 2022", mai afirmă compania.

FOTO Ministrul Turismului a semnat contractul de finanțare pentru construcția unui nou port turistic la Dunăre CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Turismului a semnat contractul de finanțare pentru construcția unui nou port turistic la Dunăre

În segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu 6,6%, ca urmare a creșterii cantității distribuite totale cu 0,3% și a majorării tarifelor medii de distribuție, precum și a majorării semnificative a valorii investițiilor în rețea.

În ceea ce privește segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 20,5%, ca rezultat al creșterii cu 7,7% a cantității de energie electrică furnizată pe piața cu amănuntul, a majorării prețurilor medii de vânzare cu 6,3%, precum și ca urmare a dezvoltării activității de furnizare de gaze naturale.

"Este de remarcat și creșterea veniturilor operaționale, o consecință firească atât a creșterii consumului din această perioadă, cât și a investițiilor realizate, în special, în rețelele noastre de distribuție și în îmbunătățirea serviciilor prestate. Mai mult decât atât, ne aflăm în plin proces de dezvoltare a unor noi proiecte majore, despre care vom oferi detalii în viitorul apropiat. Avem planuri ambițioase pentru perioada următoare, care, pe lângă continuarea programelor de optimizare a activității Grupului, includ îmbunătățirea ofertei de produse și servicii pe segmentul de furnizare, precum și întâmpinarea nevoilor clienților noștri, atât prin dezvoltarea de noi soluții și servicii, cât și prin investiții susținute în rețele și tehnologie”, a declarat directorul general al Electrica SA, Corina Popescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit electrica sa
oug 114
tarife reglementate energie
scumpire energie
preturi energie