Revin spaimele războiului. Bursa românească pierde peste un procent, trasă în jos de acțiunile bancare

Revin spaimele războiului. Bursa românească pierde peste un procent, trasă în jos de acțiunile bancare

Sursa foto: Yurii Tymchuk | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 feb 2022

După deprecierile consistente ale contractelor futures pe indicii americani peste noapte, tendința a fost negativă și la BVB, care nu a avut puterea de a se conecta la raliul burselor dezvoltate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Finalul etapei de raportări financiare este marcat de stresul tensiunilor geopolitice de la frontieră. Cotațiile de la Bursa de Valori București au coborât încă de la debut, în copierea unei mișcări a piețelor din țările industrializate, care s-au repliat la sancțiunile de peste weekend. Pe de altă parte, existența unor negocieri între partea rusă și conducerea Ucrainei a ridicat pațial încordarea din piață.

Interpretările diferite date crizei de la Est a făcut ca vânzătorii și cumpărătorii să-și găsească adesea contrapartea. Rezultatul este din nou o sesiune cu volume foarte bune. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 86,35 milioane lei (17,45 milioane euro), cu activitate relevantă pe acțiunile importante, dar și bună distribuire a lichidității în adâncime.

Profit net de aproape 5 milioane lei pentru AAGES Târgu Mureș CITEȘTE ȘI Profit net de aproape 5 milioane lei pentru AAGES Târgu Mureș

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 2,67%, până la prețul de 2,5500 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 17,44 milioane lei. Tot pe segmentul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au corectat cu 1,83%, până la prețul de 19,88 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,30 milioane lei și titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au căzut cu 9,16%, în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena, pe transferuri de 5,74 milioane lei.

Declinul a fost generalizat la nivelul indicilor: -1,38% pentru indicele compozit BET-XT, -1,72% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 49.218,22 puncte, -0,74% pentru indicele energetic BET-NG și -1,36% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.716,51 puncte încă nu a trecut sub minimul sesiunii bursiere de joia trecută.

Revin spaimele războiului. Bursa românească pierde peste un procent, trasă în jos de acțiunile bancare

Pe contrasens față de restul pieței s-au aflat acțiunile producătorilor de gaze naturale: +0,65%, până la prețul de 0,4615 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au adunat volume echivalente cu 11,12 milioane lei și +0,92%, până la prețul de 38,50 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), ce au întrunit o activitate de 4,78 milioane lei.

Deprecieri de 3% au suferit titlurile Transgaz (TGN), care au închis la prețul de 200,00 lei/acțiune, în contextul unui rulaj de 2,50 milioane lei, și tititlurile Electrica (EL) ce au închis la prețul de 9,76 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,91 milioane lei prima ședință care a urmat raportării anuale preliminare în care a raportat o pierdere masivă, de peste jumătate de miliard de lei. Tot pe segmentul energetic, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 3,39%, până la prețul de 41,35 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,08 milioane lei.

Impact Developer & Contractor și-a redus cu o treime veniturile în anul 2021 CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor și-a redus cu o treime veniturile în anul 2021

În ziua în care Purcari Wineries (WINE) a raportat o majorare cu 20,49% a profitului net de anul trecut la 55,68 milioane lei, față de 46,21 milioane lei în 2020, titlurile producătorului basarabean de vinuri au suferit un șoc de 10,45%, până la prețul de 12,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,34 milioane lei. Compania a spus în notificarea către piață că acordă asistență ucrainenilor care se retrag peste graniță din calea războiului și că chateau-ul de lux a devenit o veritabilă tabără de refugiați.

Pe al 3-a activitate a ședinței, de 7,89 milioane lei, titlurile MedLife (M) au pierdut 0,93%, până la prețul de 21,30 lei/acțiune. O dinamică apropiată, -0,90%, până la prețul de 1,9820 lei/acțiune, au suferit titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au cumulat tranzacții de 5,47 milioane lei.

Listate vara trecută, titlurile Transport Trade Services (TTS) au înregistrat un declin de 1,43%, până la prețul de 20,70 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,67 milioane lei, în timp ce reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de 2 emitenți, de asemenea, cu închideri negative: -0,16%, până la prețul de 1,2800 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE) și -2,15%, până la prețul de 0,9100 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica