Săptămâna de tranzacționare debutează cu o sesiune de corecții. Excepție notabilă - acțiunile MedLife, care explodează pe un nou maxim

Săptămâna de tranzacționare debutează cu o sesiune de corecții. Excepție notabilă - acțiunile MedLife, care explodează pe un nou maxim

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 dec 2020

Indicele principal de la BVB a pierdut 3 sferturi de procent într-o ședință în care acțiunile Băncii Transilvania au dat tonul deprecierilor, iar lichiditatea sub medie pe zona de equity a fost suplinită parțial de tranzacțiile cu obligațiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cumpăna lunilor noiembrie-decembrie a adus volume importante la Bursa de Valori București, acestea fiind puse pe seama intrării de capital ale investitorilor instituționali nerezidenți care operează modificări de portofolii după schimbări în structura indicilor MSCI. În ultimele 2 săptămâni, această lichiditate s-a retras.

Tendința a fost confirmată în prima sesiune de a săptămânii, când rulajul pieței de acțiuni a fost de 41,69 (8,57 milioane lei), sub media ultimilor 2 ani care a adus promovarea bursei locale la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell. Totuși, această activitate a fost mai bine distribuită, un număr de 10 acțiuni depășind reperul unor transferuri de 1 milion de lei.

Weedmaps, marketplace american pentru vânzători și consumatori de canabis, se listează la bursă. Compania, evaluată la 1,5 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Weedmaps, marketplace american pentru vânzători și consumatori de canabis, se listează la bursă. Compania, evaluată la 1,5 miliarde dolari

Pe primul loc în acest clasament, cu tranzacții de 6,42 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au corectat cu 1,75%, până la prețul de 2,2500 lei/acțiune, unde instituția de credit are o capitalizare de piață de 12,91 miliarde lei (2,65 miliarde euro). Tot pe segmentul bancar, titlurile Erste Group AG (EBS), listate secundar la BVB, au suferit un recul de 3,17%, pe fondul unor schimburi de 2,04 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 0,42%, până la prețul de 14,34 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,98 milioane lei.

Sunt mișcări care au dat tonul întregii piețe. Indicii BET Plus și BET au coborât fiecare cu câte 0,75%, ultimul până la nivelul de 9.587,61 puncte unde, sub aspect tehnic, impulsul nu reprezintă decât o simplă corecție pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) care definește tendința pe termen scurt (momentum).

Săptămâna de tranzacționare debutează cu o sesiune de corecții. Excepție notabilă - acțiunile MedLife, care explodează pe un nou maxim

Indicele energetic BET-NG chiar a subperformat pieței, cu un declin de 1,22%, într-o zi în care cele mai tranzacționate acțiuni din componența sa au închis „pe roșu”: -1,41%, până la prețul de 28,05 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,80 milioane lei, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), -1,93%, până la prețul de 0,3565 lei/acțiune, pe o activitate de 2,27 milioane lei, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), -1,18%, până la prețul de 25,10 lei/acțiune, pe transferuri de 2,27 milioane lei, pentru titlurile Transelectrica (TEL) și -0,82%, până la prețul de 16,86 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,22 milioane lei, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

Impact Developer & Contractor lansează plasamentul privat de acțiuni pentru SPV-ul Star Residence Invest, operațiune anunțată de Profit.ro CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor lansează plasamentul privat de acțiuni pentru SPV-ul Star Residence Invest, operațiune anunțată de Profit.ro

Pe volume apropiate, de 1,25 milioane lei, dar în contrasens față de restul pieței, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,36%, până la prețul de 1,3900 lei/acțiune, similar cu cel al ofertei publice de răscumpărare derulată de emitent recent și pentru care intermediarul Swiss Capital a publicat datele finale. În operațiunea de piață prin care societatea a achiziționat un număr de 165,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,28% din capital social, suma alocată s-a ridicat la 229,35 milioane lei (47,13 milioane euro). Totuși, indicele de profil BET-FI a avut un recul în linie cu media pieței, de 0,89%, până la nivelul de 42.159,24 puncte, tras în jos de acțiunile SIF.

Interes sporit pentru acțiunile MedLife și titlurile de stat

Performanța zilei a fost obținută de titlurile MedLife (M), care au avut un salt de 7,75%, pe un nou maxim de la listare de 58,40 lei/acțiune, în contextul celui de-al 2-lea rulaj al pieței, de 3,47 milioane lei. Furnizorul de servicii medicale a comunicat după închiderea pieței că Dent Estet, companie din structura grupului, a achiziționat pachetul majoritar al clinicii KronDent din Brașov.

Protagonista altei tranzacții recente, prin care și-a înstrăinat divizia de tâmplărie pentru ferestre, TeraPlast Bistrița (TRP) a adunat schimburi de 3,07 milioane lei. Cotația s-a retras cu 0,23%, până la prețul de 0,4300 lei/acțiune.

Confirmând un trend al acestui sfârșit de an, piața de obligațiuni a preluat o parte din lichiditatea pieței. Pe acest segment au fost realizate transferuri de 9,16 milioane lei, debalansate covârșitor către titlurile de stat. Astfel, emisiunea denominată în euro și scadentă în anul 2025 (R2512AE) a cumulat tranzacții de 5,44 milioane lei, iar pe titlurile de stat în lei cu maturitate în anul 2023 (R2312A) volumele au fost echivalente cu 2,22 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
medlife