Săptămâna de tranzacționare debutează la BVB cu o sesiune de ezitare. Tranzacții de 20 milioane lei cu acțiuni MedLife

Săptămâna de tranzacționare debutează la BVB cu o sesiune de ezitare. Tranzacții de 20 milioane lei cu acțiuni MedLife

Sursa foto: Maciek905 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 mar 2022

În contextul unei etape de acalmie în conflictul ucrainean și al temperării turbulențelor financiare internaționale, pe bursa romândească am consemnat o ședință cu fluctuații nesemnificative la nivelul principalilor indici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La New York Stock Exchange, cumpărătorii au încercat să consolideze câștigurile raliului de săptămâna trecută, însă la jumătatea sesiunii de tranzacționare a apărut presiune pe cotații. Bursa de Valori București s-a închis înaintea acestui puseu de vânzare, așa încât, peste zi, tendința a fost aceea de conservare a pozițiilor câștigate în 4 ședințe de aprecieri.

Rezultatul a fost o zi de indecizie, în care cele mai lichide 6 acțiuni din piața reglementate au avut oscilații mai mici de un procent și o deviație mai puternică, +4,29%, au avut-o doar titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), ce au închis la prețul de 0,9720 lei/acțiune o sesiune în care a cumulat volume echivalente cu 2,06 milioane lei.

Farmaceutica Remedia utilizează și profitul net din 2020 pentru distribuirea unui dividend cu randament net de peste 7% CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia utilizează și profitul net din 2020 pentru distribuirea unui dividend cu randament net de peste 7%

Rulajul pieței de acțiuni a fost unul bun, de 73,65 milioane lei (14,88 milioane euro), însă aceasta cu contribuția decisivă a titlurilor MedLife (M), care au adunat în piața deal transferuri speciale în valoare de 18,84 milioane lei. Pe segmentul regular, titlurile furnizotului de servicii medicale au coborât cu 0,43%, până la prețul de 22,90 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,15 milioane lei, în chiar ziua promovării lor în structura indicelui FTSE Russell.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,19%, până la prețul de 2,6300 lei/acțiune, pe o activitate de 13,14 milioane lei, însă pe parcursul orarului de tranzacționare a fost atins și un maxim intraday de 2,6650 lei/acțiune. Emitentul a notificat piața că săptămâna trecută a achiziționat un număr de 5,97 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit suma de 15,16 milioane lei, în cadrul programului de răwscumpărări aprobat de acționari.

Alro încearcă să taie din legăturile directe rusești și retrage 3 membri din board. Acțiunile companiei sunt la jumătate față de valorile de la finalul anului trecut. Ce șoc suferă fondatorii Dedeman CITEȘTE ȘI Alro încearcă să taie din legăturile directe rusești și retrage 3 membri din board. Acțiunile companiei sunt la jumătate față de valorile de la finalul anului trecut. Ce șoc suferă fondatorii Dedeman

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a pierdut 0,34%, până la prețul de 17,62 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,89 milioane lei. Sunt mișcări divergente care trădează nehotărârea pieței.

Aceasta s-a văzut și la nivelul indicilor care au avut deviații mici față de nivelurile de referință: +0,07% pentru indicele compozit BET-XT, -0,27% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 50.101,04 puncte, +0,52% pentru indicele energetic BET-NG și +0,05% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.690,95 puncte se află la 19,21% față de minimul consemnat intraday în ziua unui val de panică legat de conflictul din Ucraina.

Săptămâna de tranzacționare debutează la BVB cu o sesiune de ezitare. Tranzacții de 20 milioane lei cu acțiuni MedLife

Închideri divergente am consemnat și pe acțiunile companiilor cu capitalizare mare: -0,95%, până la prețul de 0,4675 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au întrunit cel de-al 2-lea rulaj al pieței, de 7,63 milioane lei, -0,71%, până la prețul de 1,9460 lei/acțiune, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au consemnat volume echivalente cu 3,21 milioane lei, +0,78%, până la prețul de 45,30 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), pe transferuri de 1,73 milioane lei și +1,48%, până la prețul de 37,65 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), ce au cumulat o activitate de 1,40 milioane lei.

Interes semnificativ pentru acțiunile SIF

În linia unei lichidități sporite pe acest segment, titluri SIF au fost în atenția investitorilor. Astfel, titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au staționat la prețul de 2,4000 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 3,44 milioane lei, și titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au corectat cu 0,74%, până la prețul de 2,0100 lei/acțiune, pe un rulaj de 3,27 milioane lei în piața reglementată. Pe acest emitent am înregistrat, de asemenea, tranzacții de tip deal în valoare de 3,56 milioane lei.

Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit pe 2 simboluri, respectiv titlurile One United Properties (ONE), care au urcat cu 0,86%, până la prețul de 1,4100 lei/acțiune, și titlurile Aquila Part Prod Com (AQ), ce au staționat la prețul de 0,8800 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica