Scăderea titlurilor bancare a tras în jos indicele BET

Scăderea titlurilor bancare a tras în jos indicele BET
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 ian 2016

Cele mai multe acțiuni au avut astăzi o evoluție neconcludentă, însă declinul de aproximativ 2% al acțiunilor Băncii Transilvania și BRD a determinat un declin de 0,56% al indicelui BET.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După declinul abrupt de luni, piețele europene au avut astăzi o zi de răgaz, cu oscilații modeste în jurul nivelurilor de referință. Evoluția a fost copiată de cea mai mare parte a titlurilor de la Bursa de Valori București astăzi în care jumătate din cele mai tranzacționate 10 acțiuni au închis "pe verde".

Totuși, indicele BET, al celor mai lichide acțiuni, a consemnat un declin de 0,56%, până la nivelul de 6.857,05 puncte. Principalul motiv? Scăderea cu 1,90% a acțiunilor Băncii Transilvania (TLV), până la prețul de 2,325 lei/acțiune, pe al doilea rulaj al zilei, de 3,3 milioane lei, și cu 2,04% a titlurilor BRD Groupe Societe Generale (BRD), până la nivelul de 11,5 lei/acțiune.

Nu este singura mișcare insolită în piața financiară. Dobânzile în piața interbancară se află la acest început de an într-o zonă a minimelor istorice. Indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 1,00%, după un declin anualizat de 45%, semnalează raportul zilnic al Băncii Transilvania. "Evoluțiile  din  piețele  externe  (inclusiv  scăderea  severă  de  pe  bursa  chineză) s-au resimțit pe piața financiară internă în prima ședință de tranzacționare din 2016", spune Andrei Rădulescu, senior economist la instituția de credit, în documentul citat.

Cât de \ CITEȘTE ȘI Cât de "obosit" e trendul ascendent pe indicele BET?

Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu transferuri depășind cu puțin 5 milioane lei, s-au situat acțiunile Fondul Proprietatea (FP) care au avansat cu 0,50%, până la prețul de 0,804 lei/acțiune. De asemenea, trei din cele cinci au înregistrat creșteri la nivelul capitalizării bursiere, ceea ce a permis o apreciere cu 0,35% și a indicelui financiar BET-FI, la 30.112,38 puncte.

Romgaz și OMV Petrom din minime în minime

Într-o zi în care lichiditatea pieței de acțiuni a fost cu puțin sub 20 milioane lei, numai alți doi emitenți de la cota BVB, Electrica (EL) și Romgaz (SNG) au depășit reperul de un milion de lei al volumelor, cu rulaje de 1,90 milioane lei și, respectiv 1,73 milioane lei. Acțiunile producătorului de gaze naturale au coborât cu 0,19% până la un nou minim de la listarea lor în noiembrie 2013 de 26,65 lei/acțiune.

Tot în zona unor minime relative oscilează și acțiunile OMV Petrom (SNP). Acestea au suferit astăzi un declin de 0,51%, până la prețul de 0,29 lei/acțiune, însă o tranzacție specială pe segmentul deal cu 9 milioane titluri s-a realizat la un nivel chiar și mai mic, de 0,2895 lei/acțiune, ceea ce situează valoarea schimbului la 2,6 milioane lei. Un alt transfer deal, de 1,56 milioane lei, a fost efectuat cu acțiuni Electrica la prețul de 12,00 lei/acțiune.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
bvb
bursa
banca transilvania
omv petrom
romgaz
electrica
andrei radulescu