Scăderi de 7% pe acțiunile Băncii Transilvania, din cauza taxei pe activele bancare

Scăderi de 7% pe acțiunile Băncii Transilvania, din cauza taxei pe activele bancare

Sursa foto: Oleksandr Pakhay / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 ian 2019

Cele 2 acțiuni bancare lichide de la cota BVB au scăderi de 6-7% pe volume bune în condițiile în care taxa pe activele bancare este indicată ca urmând să fie calculată trimestrial și nu anual. Indicii principali pierd peste 3% și pe fondul unor știri negative din sectorul energetic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Debut negativ de săptămână la Bursa de Valori București, unde vânzări importante au fost precipitate de interpretări ale unor investitori, indicate însă de Profit.ro la finele anului trecut, conform cărora taxa pe activele bancare va fi trimestrială nu numai din punctul de vedere al scadențelor de plată, dar și al valorilor nete comunicate. Aceasta înseamnă că taxa ar fi de 4 ori mai mare decât dacă cifrele comunicate inițial ar fi avut la bază repere anualizate.

Profit.ro a prezentat anterior impactul calculului trimestrial, arătând atunci că varianta din forma finală a ordonanței Guvernului arată că taxa va fi plătită trimestrial, fiind și un calcul tot trimestrial, deoarece nu se vorbește în act de un calcul anualizat. Astăzi, informațiile au fost reluate, confirmând practic calculul și plata trimestriale.

Vânzările s-au exacerbat, iar la jumătatea orarului de tranzacționare deja titlurile Băncii Transilvania (TLV) scădeau cu 7,37%, până la prețul de 1,7600 lei/acțiune, iar cele ale a BRD Groupe Société Générale (BRD) se depreciau cu 6,0%, până la prețul de 10,34 lei/acțiune. Ambele cotații sunt la mimele ultimilor 2 ani.

Propunerile Ministerului Energiei pentru CA-ul Electrica SA: un fost CEO al \ CITEȘTE ȘI Propunerile Ministerului Energiei pentru CA-ul Electrica SA: un fost CEO al "imperiului" Țiriac și un expert bancar în credite neperformante

„E clar că a fost o panică”, spune un senior broker. „S-au aruncat acțiunile în piață”, completează el ,punctând că probabil a fost unul sau mai mulți investitori instituționali care au ales să lichideze din dețineri în baza acestor asumări. Este ceva ce s-a văzut la nivelul volumelor. Titlurile Băncii Transilvania au adunat schimburi de 29.90 milioane lei, iar cele ale BRD au însumat transferuri de 4,43 milioane lei.

Acțiunile bancare au tras în jos principalii indici. Astfel, indicele BET, al celor mai tranzacționate acțiuni, cobora cu 3,20%, până la un nivel doar marginal peste pragul psihologic de 7.000 de puncte. Declinul a fost de aproape 3% și pentru acțiuni de pe segmentul energetic întrucât există neclarități și despre modul cum va fi calculată taxa pe cifra de afaceri aplicabilă jucătorilor din acest domeniu.

Tabloul bursier roșu la nivel european antreanză încă și mai mult vânzările de la BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd