ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II

ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II
scris 21 dec 2018

Contributorii la Pilonul II de pensii vor putea cere ca statul să nu le mai facă viramentele lunare către pensia administrată privat, rămânând astfel doar la Pilonul I (pensia de stat), însă numai după o perioadă de contribuție de cel puțin 5 ani. Activul acumulat până în prezent la Pilonul II nu va putea fi retras sau mutat în Pilonul I, astfel că un contributor la Pilonul II care va opta anul următor să rămână doar în Pilonul I va rămâne și în Pilonul II cu ce a acumulat până acum, urmând să primească bani și din această sursă la momentul pensionării. Activele acumulate până în prezent în Pilonul II vor rămâne acolo, a anunțat, astăzi, Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, într-o conferință de presă organizată la Guvern.

Proiectul inițial prevedea posibilitatea pentru contributori, inclusiv cei la Pilonul II, de a se retrage anticipat, înainte de pensionare, prin aplicarea unei taxe de retragere de 2% din suma acumulată.

Oprirea viramentelor către Pilonul II se va face în cazul unui contributor în urma unei cereri a acestuia, fără comisioane.

De ce este important: Dacă o persoană renuntă să mai contribuie la Pilonul II, chiar dacă nu-și retrage banii acumulați, statul va avea un beneficiu substanțial, întrucât va sista transferurile lunare pe care le face din contribuțiile persoanei respective la Pilonul I (pensia obligatorie de stat) către contul acesteia din Pilonul II (pensia obligatorie privată). În prezent, cota de transfer la Pilonul II este de 3,75%, nivel la care Guvernul a estimat, într-un document transmis recent Comisiei Europene, costuri în anul 2019 de 8,9 miliarde lei, reprezentând 0,9% din PIB. Dacă un număr mare de persoane renunță să mai cotizeze la Pilonul II, statul va avea costuri semnificativ mai mici față de cele 8,9 miliarde lei.

"Vor putea să-și retragă banii, dar doar către Pilonul I de pensii, iar de la momentul retragerii din Pilonul II în Pilonul I, banii care au fost cotizați la Pilonul II rămân la Pilonul II, deci nu vor fi mutați și banii la Pilonul I. Nu-i obligă nimeni pe cei din Pilonul II să se mute la Pilonul I, dar cei care vor să se mute (integral, n.r.) la Pilonul I, vor avea această posibilitate. Cei care vor să-și păstreze ouăle în două coșuri, vor putea. (...) Din moment ce faceți cererea banii rămân în Pilonul I și ce ați acumulat la Pilonul II rămâne acolo", a spus Darius Vâlcov.

Consilierul premierului a susținut că va fi mai avantajos pentru români să-și oprească transferurile către Pilonul II, întrucât creșterile punmctului de pensie planificate în anii următori vor depăși cu mult randamentele din Pilonul II.

EXCLUSIV Guvernul reduce substanțial cotele de impozitare ale activelor bancare, față de forma inițială, dar rămân neclarități. „Lăcomia” dispare din text CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul reduce substanțial cotele de impozitare ale activelor bancare, față de forma inițială, dar rămân neclarități. „Lăcomia” dispare din text

"Începând de anul următor, de când noua lege a pensiilor va fi aplicată, ne vom afla în situația ca o parte a cetățenilor (cei care nu contribuie la Pilonul II, n.r.) să aibă o contribuție de 25% integrală la Pilonul I, iar o altă parta va avea 21,25% la Pilonul I și 3,75% la Pilonul II. Randamentul celor 3,75% transferați la Pilonul II este anual de aproximativ 3-4%. Dincolo câștigul care poate fi obținut din cei 25% la Pilonul I sau din cei 21,25% în cazul celor care au și Pilonul II, acest câștig crește într-un ritm mult mai alert, pentru că anul următtor la Pilonul I punctul de pensie crește cu 15%, peste doi ani punctul de pensie crește cu 40%", a spus Vâlcov.

"O persoană, participantă la un fond de pensii, poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, sa se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deținute până la data transferului rămân in contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată", prevede ordonanța adoptată de Guvern, obținută de Profit.ro.

Alte prevederi ale proiectului, diminuarea comisionului de contribuție încasat de administratorii de la Pilonul II de la 2,5% la 1% sau înlocuirea comisionului de administrare lunar de 0,05% cu unul legat de performanța fondului, au rămas în forma inițială.

Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int CITEȘTE ȘI Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int

Comisionul de administrare se constituie prin:

a) deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 1%, cu condiția ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuțiilor în unități de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totala ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat să fie virată la Casa Națională de Pensii Publice;

b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel:

0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflației;

0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflației;

0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflației;

0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflației,

0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflației;

0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflației."

De asemenea, cerințele de capital prevăzute în proiect au rămas în picioare, dar administratorii vor primi o perioadă de un an în care să le îndeplinească.

"Totodată, pentru că vorbim de administrarea unor sume imense, vorbim de administrarea a aproximativ zece miliarde de euro s-a solicitat ca, într-un termen de un an de zile, aceste societăți să ajungă la un capital social, după cum urmează: dacă administrează fonduri de până la 100 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie 5% din valoarea contribuțiilor administrate, dacă administrează fonduri între 100 de milioane de euro și 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 7%, iar peste 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 10%", a spus Darius Vâlcov.

ASF verifică tranzacțiile de pe bursă, după anunțarea măsurilor pregătite de Guvern, prin prisma posibilității unui abuz pe piață CITEȘTE ȘI ASF verifică tranzacțiile de pe bursă, după anunțarea măsurilor pregătite de Guvern, prin prisma posibilității unui abuz pe piață

Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II

Salariații care contribuie la fondurile de pensii private obligatorii, cunoscute sub denumirea de Pilonul 2, pot afla ce sumă li s-a adunat în contul personal prin accesarea online a acestuia pe pagina web a fiecărui administrator de fond, în cazul în care îl cunoaște.

Administratorii informează clienții, printr-o scrisoare transmisă anual, de obicei în cursul luniilor aprilie sau mai, despre suma acumulată în contul fiecărui participant la finele anului precedent.

În cazul în care nu cunosc administratorul și, implicit, nu au primit scrisoarea anuală, clienții fondurilor de pensii private obligatorii pot afla cine este administratorul prin intermediul unei aplicații lansată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prin accesarea https://asfromania.ro/scr/petitiiFP.

Aplicația a fost anunțată de ASF în august 2016 și a fost lansată în condițiile în care peste 90% din obiectul petitiilor referitoare la sectorul pensiilor private primite de către autoritate vizau aflarea apartenentei la un fond de pensii administrat.

Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int CITEȘTE ȘI Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int

Potrivit ASF, aplicatia a fost realizată în parteneriat cu administratorii fondurilor de pensii private și are ca principale funcții colectarea online a datelor de identificare ale petentului, identificarea automata a participantilor in Registrul participantilor la fondurile de pensii administrate privat, transmiterea de notificari catre administratorii fondurilor sau către autoritate dupa depunerea unei cereri, în funcție de rezultatul obținut după interogarea bazei de date, înștiintarea ASF asupra preluării sesizării de catre administratorul fondului de pensii, gestionarea stadiului petițiilor, supravegherea de către ASF a evoluției tuturor sesizărilor primite, astfel încât termenele de soluționare să fie respectate.

În prezent, conform datelor ASF, cele 7 fonduri de pensii private obligatorii aveau active de 48,164 miliarde de lei. Banii sunt plasați în titluri de stat – 30,2 miliarde de lei, depozite bancare – 3,757 miliarde de lei, obligațiuni – 3,288 miliarde de lei și acțiuni – 9,318 miliarde de lei.

Renunțarea la Pilonul 2 și retragerea banilor acumulați în contul personal, în cazul în care măsura anunțată de ministerul finanțelor Publice va fi pusă în aplicare, înseamnă pentru actualul salariat că va depinde exclusiv de stat, de posibilitățile bugetului asigurărilor sociale din acel moment.

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul ii
fond de pensii
pensie privata