Scăderile bursiere de la începutul anului se văd deja în activele societăților financiare de la BVB

Scăderile bursiere de la începutul anului se văd deja în activele societăților financiare de la BVB
scris 17 feb 2016

Căderea cu 10% a indicelui BET al Bursei de Valori București în ianuarie s-a resimțit negativ cu 1,24 miliarde lei față de decembrie în activele Fondului Proprietatea și a celor 5 SIF-uri. Discounturile de piață s-au adâncit, de asemenea, titlurile acestor companii tranzacționându-se la prețuri cu o treime sau jumătate mai mici decât activele nete.

Activele nete ale celor 6 societăți din componența indicelui financiar BET-FI de la BVB au coborât în cea mai mare parte cu 5% în luna ianuarie, comparativ cu finele anului trecut, potrivit raportărilor emitenților. Este rezultatul impactului negativ al scăderilor de pe bursă a acțiunilor companiilor listate din portofoliile lor. Fondul Proprietatea (FP) și-a micșorat activul net cu 5,10% la 11,46 miliarde lei, de la 12,09 miliarde lei, echivalentul a 627 milioane lei, în timp ce pe segmentul societăților de investiții financiare revizuirile în sens negativ au coborât activele nete cu 611 milioane lei.

Cea mai mare parte a acestor scăderi a fost de 5%, o deviație mai mare având-o SIF Transilvania (SIF3), al cărei activ net a coborât cu 26,28% la 846 milioane lei, de la 1,15 miliarde lei la sfârșitul lui 2015. SIF Oltenia (SIF5) - societate care are cea mai mare expunere pe titlurile listate dintre SIF-uri - a suferit un impact negativ de 6,72%, activul net scăzând la 1,52 miliarde lei, de la 1,63 miliarde lei cu numai o lună înainte.

Prăbușirea acțiunilor OMV Petrom duce Fondul Proprietatea pe pierdere CITEȘTE ȘI Prăbușirea acțiunilor OMV Petrom duce Fondul Proprietatea pe pierdere

SIF Muntenia (SIF4) și-a redus activul net cu 4,09%, la 1,04 miliarde lei, de la 1,08 miliarde lei. Cel mai mare activ net dintre SIF-uri îl are în continuare SIF Banat-Crișana (SIF1), de 1,73 miliarde lei, însă și acesta este în scădere cu 5,18% față de 1,83 miliarde lei în decembrie.

SIF Moldova (SIF2) avea la finele lui ianuarie un activ net de 1,40 miliarde lei, cu 5,78% mai mic decât 1,48 miliarde lei. Cea mai mare participație a acestui SIF, cea reprezentând 8,3% din titlurile Băncii Transilvania (TLV), care înseamnă aproape 40% din portofoliul societății, a suferit o scădere importantă în luna ianuarie. Astfel, acțiunile respectivei instituții de credit au scăzut în ianuarie cu 7%, la 2,26 lei pe unitate, de la 2,43 lei pe titlu, ultima valoare de tranzacționare din anul 2015.

Rezultate negative ale exercițiilor însumate de 556 milioane lei

Cu excepția SIF Oltenia care a prins în raportare un câștig de 2,75 milioane lei în ianuarie, celalte societăți financiare au raportat rezultate negative ale exercițiului. Fondul Proprietatea, societate ale cărei active nete au suferit puternic de pe urma scăderilor semnificative ale acțiunilor din sectorul energetic, are o pierdere contabilă de 468 milioane lei.

SIF Transilvania are la acest capitol un minus de 72,29 milioane lei, în timp ce SIF Muntenia și SIF Moldova raportează pe bilanț pierderi de 12,36 milioane lei și, respectiv, 5,72 milioane lei la fotografia lunii ianuarie. Pentru SIF Banat-Crișana rezultatul negativ al exercițiului este doar marginal negativ, aproape 240.000 de lei.

Discounturi de piață de până la 50%

În piață, titlurile finanicare au fost pedepsite încă și mai dur de investitori în ianuarie. Indicele finanicar BET-FI a coborât cu 8,29%, la 27.764,60 puncte la 29 ianuarie, față de ultimul nivel de 30.276,49 puncte al anului trecut. Din ianuarie și până la finalul ședinței de tranzacționare de ieri, acest declin a continuat, valoarea de închidere a indicelui fiind de 26.571,88 puncte.

Acesta este contextul în care, deși activele nete au coborât la ultima raportare, iar discountul de piață pe segmentul financiar de la BVB s-a adâncit. Scăderea mai consistentă a activului net al SIF Transilvania face ca societatea să afișeze la prețul de piață de ieri de 0,2645 lei/acțiune cel mai mic discount, de 31,72%, față de valoarea unitară a activului net (VUAN) de 0,3874 lei/acțiune de la nivelul lunii ianuarie.

Asociația Investitorilor notifică ASF că a atacat pe fond, la Tribunalul Bacău, decizia SIF Moldova de consolidare a valorii nominale a acțiunii CITEȘTE ȘI Asociația Investitorilor notifică ASF că a atacat pe fond, la Tribunalul Bacău, decizia SIF Moldova de consolidare a valorii nominale a acțiunii

Fondul Proprietatea s-a depărtat, de asemenea, de obiectivul său, pentru un disocunt de piață nu mai mare de 15%. Astfel, la prețul de 0,724 lei/acțiune de ieri, titlurile Fondului poartă un discount de 34,02% față de valoarea unitară a activului net, de 1,0974 lei/acțiune. Titlurile SIF Oltenia, la prețul de 1,50 lei/acțiune de ieri, au un discount de 42,67%, față de VUAN-ul de 2,6163 lei/acțiune.

Restul "vitrinei cu reduceri" a sectorului financiar de la BVB afișează niveluri cu 50% mai mici decât activele nete. Astfel, la prețul de 1,46 lei/acțiune al titlurilor SIF Banat-Crișana, discountul este de 53,75% față de valoarea unitară a activului net de 3,1571 lei/acțiune. Un discount foarte apropiat, 53,81%, îl au și titlurile SIF Muntenia la prețul de piață de ieri de 0,594 lei/acțiune și VUAN-ul de 1,286 lei/acțiune prins în contabilitatea proprie.

SIF Moldova, la prețul de 0,66 lei/acțiune al titlurilor proprii consemnat joia trecută - înainte de suspendarea prelungită de la tranzacționare motivată de "consultările necesare în vederea identificării unei soluții optime pentru asigurarea protecției investitorilor" în cazul operațiunii de consolidare a acțiunilor proprii, prin majorarea de 25 de ori a valorii nominale - are un discount de piață de 51,52%, aceasta fiind "penalizarea" de piață a investitorilor față de valoarea unitară a activului net de 1,3614 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
sif oltenia
sif moldova
bursa
sif transilvania