Ședință neconcludentă la BVB, cu volume concentrate pe acțiunile bancare

Ședință neconcludentă la BVB, cu volume concentrate pe acțiunile bancare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 sep 2018

La Bursa de Valori București am consemnat o sesiune cu închideri divergente la nivelul principalilor indici. Aproape 2 treimi din activitatea de tranzacționare a fost asigurată de acțiunile bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Aproape întreg declinul de săptămâna trecută rezultat din 4 sesiuni de deprecieri a fost recuperat, astăzi fiind o nouă zi pozitivă pentru indicii principali. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,13%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,09%, până la nivelul de 8.294,54 de puncte.

Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip a avut un ricoșeu puternic după ce trecuse tangențial sub două repere dinamice importante, respectiv media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200). Indicele a ieșit dintr-un canal ascendent cu o pantă de înclinație destul de abruptă, care a descris întreaga mișcare de revenire din lunile iulie-august.

Ședință neconcludentă la BVB, cu volume concentrate pe acțiunile bancare

Ședința a fost debalansată, cu puțin peste 60% din rulajul de 31,90 milioane lei (6,86 milioane euro) fiind concrentrat de cele 2 acțiuni bancare lichide, care dețin și ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au staționat pe nivelul de preț de 13,70 lei/acțiune, pe transferuri de 7.29 milioane lei în piața reglementată.

De asemenea, pe același emitent a fost realizată și singura tranzacție specială de pe segmentul deal, valoarea acestuia ridicându-se la 6,89 milioane lei.

Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 5,09 milioane lei, au fost titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,21%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,31 miliarde lei (2,43 miliarde euro).

Viorel Ștefan către investitori: Lăsați-mă să fiu brokerul vostru. Vă invit cu sinceritate și căldură, investiți în România. Nimic de salarii și pensii în dauna investițiilor CITEȘTE ȘI Viorel Ștefan către investitori: Lăsați-mă să fiu brokerul vostru. Vă invit cu sinceritate și căldură, investiți în România. Nimic de salarii și pensii în dauna investițiilor

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 2,65 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,58%, până la prețul de 0,3470 lei/acțiune, un nou maxim ex-dividend. Titlurile celei mai mari companii petroliere românești au beneficiat în ultimele săptămâni de climatul pozitiv de pe segmentul de energie, cotața țițeiului de tip Brent fiind catapultată către reperul de 80,00 dolari/baril, de care s-a aflat aproape și astăzi.

Pe același segment de piață, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 1,98%, până la prețul de 32,25 lei/acțiune, pe transferuri de 2,02 milioane lei, trăgând în jos indicele sectorial BET-NG, care a pierdut 0,53%.

În același timp, indicele financiar BET-FI s-a depreciat cu numai 0,15%, închizând la nivelul de 37.090,82 de puncte o sesiune în care principalul emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 1,12% la nivelul capitalizării bursiere. Titlurile Fondului au închis la prețul de 0,9050 lei/acțiune, volumele fiind echivalente cu 2,16 milioane lei.

Pe același segment al fondurilor închise de investiții, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au scăzut cu 1,87%, până la prețul de 0,2100 lei/acțiune. Societatea este cea mai penalizată de piață de la această categorie, prețul de închidere fiind cu 56,15% sub valoarea unitară a activului net de 0,4789 lei/acțiune, aferentă unui activ net de 1,03 miliarde lei, cel mai mic dintre SIF-uri.

Transferuri de peste 1 milion de lei am mai consemnat pe titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) care au urcat cu 0,84%, până la prețul de 0,3600 lei/acțiune, care situează capitalizarea de piață a producătorului de materiale de construcții la 308,49 milioane lei (66,31 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
fondul proprietatea
sif transilvania
omv petrom
romgaz