Tarifele lui Trump pentru China pot doborî bursa americană chiar și cu 20%, spune investitorul care în 2010 a marcat începutul creșterii furibunde a acțiunilor

Tarifele lui Trump pentru China pot doborî bursa americană chiar și cu 20%, spune investitorul care în 2010 a marcat începutul creșterii furibunde a acțiunilor

Sursa foto: Kalyan V. Srinivas / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 sep 2018

Investitorul David Tepper afirmă că pe Bursa de la New York acțiunile sunt echitabil evaluate, dar o escaladare a războiului tarifar dintre SUA și China poate antrena scăderi consistente ale acțiunilor, chiar și de 20%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statele Unite au impus luni tarife de 10% asupra unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, informează DPA. Odată cu măsura decretată de președintele Donald Trump, proporția produselor chinezești taxate la import a ajuns la jumătate.

În anul 2010 a marcat piețele financiare cu raționamentul său. David Tepper, cel care la Appaloosa Management are în administrare active de 11 miliarde dolari, declara pentru CNBC că acțiunile ar trebui să crească oricum. În cazul în care economia SUA va merge bine, profiturile corporațiilor se vor îmbunătăți, iar aceasta va susține prețuri mai ridicate pe bursă, iar dacă lucrurile merg prost, Rezerva Federală Americană va injecta încă și mai multă lichiditate în piață, demers care și el ar fi urmat să fie favorabil acțiunilor.

Ceea ce ulterior în piață a fost numit „momentul Tepper” a fost o activare masivă a investitorilor la cumpărare de a 2-a zi întru accelerarea unui trend bursier deja cu 9 ani vechime și care a dus la triplarea prețurilor acțiunilor americane. Investitorul recunoaște că nici el nu s-ar fi așteptat la asemenea performanță. Acum este însă mai precaut.

Tepper are doar 25% din bani investiți în acțiuni din componența indicelui S&P500 al bursei americane și este circumspect față de o eventuală escaladare a războiului tarifar pe care Administrația Donald Trump îl promovează în raport cu China. „Nu sunt sigur ce se întâmplă cu aceste tarife”, a declarat investitorul pentru CNBC.

Apple escaladează bursa. Acum 400 de ani, olandezii au avut, însă, o companie de 8 ori mai valoroasă, prima multinațională din lume CITEȘTE ȘI Apple escaladează bursa. Acum 400 de ani, olandezii au avut, însă, o companie de 8 ori mai valoroasă, prima multinațională din lume

În opinia sa, acum acțiunile sunt la prețuri „fair” în raport cu datele de evaluare fundamentală ale companiilor listate, dar acestea sunt cotații care nu includ posibilitatea unui șoc în războiul comercial. „O valoare echitabilă nu înseamnă că nu te poți duce mai sus. Înseamnă doar că trebuie să fi prudent”, a spus Tepper.

La începutul acestei luni președintele Trump a declarat că este dispus să suplimenteze până la 267 miliarde dolari suma care să cadă sub incidența tarifelor, ceea ce a declanșat neliniști în piețele financiare internaționale.

Tepper atrage atenția că astfel de măsuri ar atrage mișcări ale politicii monetare și din partea Chinei, ceea ce ar schimba raporturile valutare, probabil prin deprecieri ale yuan-ului și euro în favoarea dolarului american.

Impactul ar urma să se resimtă și la nivelul acțiunilor. Ridicarea tarifelor ar urma să erodeze profiturile corporațiilor listate la New York, iar aceasta să conducă la o erodare a acțiunilor.

Experiențele precendente spun că această retragere poate fi de 5% sau chiar de 20%, spune Tepper, adăugând că aceasta va depinde și de cât de ridicată va fi ștacheta tarifelor sau pentru ce segmente se vor aplica.

Investitorul spune că Trump ar putea avea dreptate și că dacă este vorba despre viitorul țării și refacerea bazei industriale, costurile negative pe termen scurt ar putea să fie justificate.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
sua
china
donald trump
tarife
dolar
yuan
euro