Șeful executiv al Bursei, avizat de ASF ca membru provizoriu al CA a Depozitarului Central. Este pentru prima dată când un executiv de la Bursă merge în CA la Depozitar

Șeful executiv al Bursei, avizat de ASF ca membru provizoriu al CA a Depozitarului Central. Este pentru prima dată când un executiv de la Bursă merge în CA la Depozitar
scris 4 apr 2018

Autoritatea de Supraveghere Financiară l-a avizat pe directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, în calitate de administrator provizoriu la Depozitarul Central, tot parte a grupului BVB. Este pentru prima dată când un executiv de la Bursă merge în CA la Depozitar, în condițiile în care, până acum, reglementatorul pieței a vizat o separare totală a activității de tranzacționare, de cea de decontare, post-tranzacționare și registru.

La 2 luni de la începutul unui mandat de 4 ani în calitate de director general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase își creează o poziție mai solidă în cadrul grupului BVB. Cel care în precedenții 8 ani a fost manager al fondurilor de pensii de la Pilonul II ING și NN, acum va ocupa și o poziție de administrator provizoriu în cadrul Consiliului de Administrație al Depozitarului Central. El a fost avizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și va prelua funcția eliberată de Cristinel Sandu Popescu.

De ce este important: Este o premieră ca cineva de la bursă să ocupe un loc în board la Depozitar, deși enitatea este parte a grupului BVB și aceasta pare întodeauna o soluție la îndemână. Până acum a existat o viziune din partea reglementatorului pieței – între timp revizuită – că cele 2 entități, Bursa care procesează tranzacțiile și Depozitarul, care asigură operațiunile post-tranzacționare și de registru, să fie total separate.

Tănase și-a început activitatea ca director general BVB la debutul acestui an, înlocuindu-l pe polonezul Ludwik Sobolewski, căruia în vară nu i s-a încredințat un nou mandat. Obiectivele principale ale noului șef executiv sunt majorarea lichidității inclusiv prin lansarea unei piețe de derivate la București și atragerea retailului printr-un proces de educație simplificat, în care românii să înțeleagă că investiția la bursă poate fi la fel de simplă ca și constituirea unui depozit bancar dacă urmezi niște reguli de bază.

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian tanase
bvb
bursa
depozitarul central
asf
ludwik sobolewski