Sesiune cu parfum vienez la BVB

Sesiune cu parfum vienez la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 sep 2017

Aproximativ o treime din tranzacțiile de la BVB au fost realizate pe titlurile grupului bancar austriac Erste și ale companiei OMV Petrom, deținută de grupul austriac OMV.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rulajul pieței de acțiuni a fost la Bursa de Valori București, astăzi, de 24,91 milioane lei (5,41 milioane euro), în condițiile unei dinamici slabe, cu corecții de 0,24% pentru indicii BET Plus și BET, ultimul cu o închidere la nivelul de 7.977,03 puncte. „O ședință oarecum ternă; fără mișcări deosebite”, a declarat pentru Profit.ro Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction.

A fost o zi în ton cu ce s-a întâmplat pe piețele europene, unde, de asemenea, oscilațiile au fost modeste față de nivelurile de referință: +0,13% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,30% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,16% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,02% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,04% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,55% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,14% pentru indicele PX de la Praga.

Și bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economică CITEȘTE ȘI Și bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economică

La BVB sunt evoluții fără o tendință clară, spune Brendea, completând că, în piață, dominantă este „starea de așteptare”. Corecția de la începutul acestei luni pare a se fi încheiat pe un suport important. „Vânzători nu sunt mulți”, a mai spus brokerul.

Răzvan Raț, senior trader la BRK Financial Group, indica pentru Profit.ro încă din ziua atingerii minimului local că indicele BET ar urma să aibă o reacție pozitivă (proiecție confirmată de piață) din zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200) și a unui suport orizontal în jurul nivelului de 7.800 de puncte. „Ar trebui să țină zona asta”, declara Raț pe 8 septembrie.

Sesiune cu parfum vienez la BVB

În clasamentul tranzacțiilor, primele poziții au fost inedite, ocupate de emitenți care de obicei au volume mai reduse. Astfel, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, s-au corectat cu 1,20%, până la prețul de 165,00 lei/acțiune, pe transferuri de 4,46 milioane lei.

Parte a unui grup tot cu sediul la Viena, OMV Petrom (SNP) a pierdut 0,34% la nivelul capitalizării, închizând la un minim al ultimelor aproape 3 luni de 0,2920 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,90 milioane lei. Investitori par a fi furat startul în anticiparea unei știri care a venit la finalul sesiunii de tranzacționare.

Fondul Proprietatea (FP) a anunțat că vinde printr-un plasament privat destinat exclusiv investitorilor instituționali un pachet de 1,45 miliarde titluri OMV Petrom, o participație de 2,56% din acțiunile companiei. La prețul închiderii de astăzi, valoarea titlurilor care fac obiectul ofertei se ridică la 424,57 milioane lei (92,32 milioane euro). Pe graficul atașat se vede că la precedentul exercițiu de acest tip, când FP a vândut 6,4% din titlurile celei mai mari companii petroliere românești, tendința acțiunilor a fost descendentă în piața secundară.

Sesiune cu parfum vienez la BVB

O altă ofertă este în derulare la SIF Banat Crișana (SIF1), care astăzi a avut a 3-a valoare de tranzacționare, de 3,06 milioane lei. Sub aspectul volumelor, piața a păstrat suflu de ieri, când emitentul a anunțat că a suplimentat cu 8,70% prețul operațiunii de piață, la 2,5000 lei/acțiune, de la 2,3000 lei/acțiune. Cotația a închis și astăzi cu un pas de cotare peste prețul ofertei, respectiv la nivelul de 2,5050 lei/acțiune, același cu închiderea de ieri.

Indicele financiar BET-FI, al fondurilor închise, a coborât cu 0,27%, până la nivelul de 37.710,89 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea, a suferit un recul de 0,93% la nivelul capitalizării de piață, prețul de închidere fiind de 0,8520 lei/acțiune, într-o zi în care transferurile s-au cifrat la 1,37 milioane lei.

Pe contrasens față de restul pieței a fost segmentul energetic de la BVB, al cărui indice sectorial BET-NG a urcat cu 0,32%. Cel mai lichid titlu din structura sa, cu excepția OMV Petrom, a fost astăzi Electrica (EL), cu tranzacții de 2,37 milioane lei, acesta apreciindu-se cu 0,78%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune. O dinamică încă și mai bună, +1,13%, au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au închis la prețul de 31,40 lei/acțiune o sesiune cu transferuri de 1,33 milioane lei.

Vânzările s-au calmat pe acțiunile bancare, însă consecința sunt rulajele mai mici

Volumele s-au estompat, în schimb pe titlurile bancare. Astfel, cele ale BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-au depreciat cu 0,94%, până la prețul de 12,60 lei/acțiune pe un rulaj depășind doar cu puțin 1 milion de lei. Cotația este cu numai 6,06% sub ultima valoare de tranzacționare a anului trecut de 11,88 lei/acțiune și cu 11,39% sub maximul acestui an, de 14,22 lei/acțiune, atins chiar la începutul lunii august.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,2600 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,29 milioane lei. „Este o calmare a vânzărilor pe titlurile bancare, însă care nu a fost urmată de o revenire a cotațiilor”, spune Brendea de la Prime Transaction.

viewscnt
Afla mai multe despre
alin brendea
prime transaction
bvb
bursa
fondul proprietatea
omv petrom
erste
electrica