Sesiune de ușoare aprecieri la bursă. Volumele scad

Sesiune de ușoare aprecieri la bursă. Volumele scad

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 mar 2023

Indicele BET a câștigat 0,3%, după ce anterior consemnase 2 ședințe negative catalizate de șocul extern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sesiunea europeană a dechis pozitiv, în linia raliului din a 2-a parte a sesiunii de joi de la New York Stock Exchange. Este o mișcare ce a fost anulată integral. Indicele DAX40 din Germania chiar a revenit în zona minimelor locale, indicație că temerile legate de sistemul financiar precipitate de falimentul Silicon Valley încă nu s-au disipat.

La BVB, însă, valul de vânzări precipitat către seară nu a apucat să afecteze decisiv piața. Primele cele mai lichide 3 simboluri au avut pe linie închideri „pe verde”:  +1,03%, până la prețul de 0,4900 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au adunat tranzacții de 11,39 milioane lei, +1,04%, până la prețul de 19,40 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), ce au întrunit o activitate de 4,32 milioane  lei, și +2,00%, până la prețul de 45,90 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN) ce au însumat schimburi de 3,80 milioane lei.

Acțiunile Norofert se ajustează drastic. Compania poate oferi un dividend cu randament de numai 1% pentru că acoperă pierderi din erori contabile reportate din anii anteriori CITEȘTE ȘI Acțiunile Norofert se ajustează drastic. Compania poate oferi un dividend cu randament de numai 1% pentru că acoperă pierderi din erori contabile reportate din anii anteriori

Suint mișcări care au tras în sus piața în ansamlul ei, cu un avans de 0,13% al indicelui compozit BET-XT și o apreciere de 0,30% a indicelui reprezentativ BET care a închis la nivelul de 12.227,12 de puncte.

Sesiune de ușoare aprecieri la bursă. Volumele scad

Pe contrasens față de restul pieței a fost indicele financiar BET-FI care a coborât cu 1,09%, până la nivelul de 49.996,10 de puncte, într-o zi în care cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,71% la capitalizarea bursieră, titlurile sale închizând la prețul de 2,09 lei/acțiune o șeidnță în care au adunat volume echivalente cu 2,45 milioane lei.

Dinspre aceeași zonă a fondurilor închise de investiții, pentru investitori a venit o veste negativă, respectiv faptul că SIF Oltenia (SIF5) nu face distribuții de cash către acționari din profitul său net de 164,81 milioane lei, obținut în cea mai mare parte din dividendele încasate de la Banca Transilvania și BRD Groupe Société Générale (BRD), emitent care a avut o sesiune negativă, cu un declin de 0,48%, până la prețul de 12,46 lei/acțiune, a titlurilor sale ce au totalizat transferuri de 1,93 milioane lei.

EXCLUSIV Fondul Agista devine cel mai mare acționar Bittnet; nouă verticală de business pentru Impetum Group CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Agista devine cel mai mare acționar Bittnet; nouă verticală de business pentru Impetum Group

Tot pe segmentul bancar, titlurile grupului austriac Erste (EBS) au avut o revenire de 0,67%, după scăderile abrupte din această săptămână, în contextul unor tranzacții de 1,12 milioane lei.

Dacă, în ansamblu, piața a avut o evoluție pozitivă prin prisma dinamicii cotațiilor, în schimb a fost în suferință în ceea ce privește lichiditatea. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 37,85 milioane lei (7,69 milioane euro).

Totuși, în piața AeRO, am consemnat o activitate de 1,21 milioane lei, peste media obișnuită a repectivului emitent, pe titlurile ROCA Industry (ROC1), care au avut un salt de 3,44%, până la prețul de 9,31 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
nuclearelectrica